המדינה מסרה היום (ראשון) את עמדתה בנוגע לעתירה שהוגשה סביב המאבק על הנגישות לנחל האסי דרך קיבוץ ניר דוד, וטענה כי לא ניתן למנוע באופן גורף מהציבור הרחב גישה אל הנחל, אף אם היא מחייבת מעבר בשטחי הקיבוץ. מדובר בשינוי עמדה של הפרקליטות, שכעת מציעה להגיע להסדר בין אנשי המחאה לקיבוץ ולמועצה האזורית עמק המעיינות, ולאפשר גישה חופשית לנחל על פי הצעה מוסכמת על הצדדים. המדינה הוסיפה כי הקיבוץ הוא שאחראי לייצר את דרכי הגישה לנחל.

מדובר בעתירה שהגישה מפלגת ש''ס לבית המשפט המחוזי בנצרת, בדרישה לפתוח את נחל האסי בקיבוץ ניר דוד לכלל הציבור באופן מיידי. העתירה המנהלית, שהגישו המפלגה וח"כ משה ארבל, מתייחסת לחסימת דרכי הגישה אל הנחל על ידי תושבי הקיבוץ. העתירה עצמה מבקשת שהדרכים והנחל לא ייחסמו באופן קבוע, משום שהנחל שייך לכלל הציבור.

מלחמה, על, אסי, קיבוץ, ניר, דוד (צילום: החדשות12)
מאבק שנמשך עשור - על הזכות לשחות באסי | צילום: החדשות12

ח״כ ארבל הגיב בסיפוק: "אני מברך על עמדת המדינה חרף הזמן הממושך שנדרש לכך, ומקווה כי בית המשפט יעשה צדק ויכריע בהקדם בסוגיה זו וישחרר את הנחל לכל אורכו ממי שסוגר דרכים סטטוטוריות שלא כדין".

קיבוץ ניר דוד מסר כי "המדינה חזרה בהודעתה על עמדתה שלפיה אין להנגיש את הנחל באזור המגורים בקיבוץ, והציעה פתרון זמני מחוץ לאזורי המגורים ושלא בקרבתם וגם זאת, בהסכמה בין המועצה האזורית והקיבוץ".

המאבק, שהחל על ידי כמה תושבי בית-שאן לפני כעשור, התעצם בשנה האחרונה בעזרת תומכים חדשים מכל הארץ, שחלקם אף התייצבו בכל יום שישי בפתח הקיבוץ בדרישה לפתוח את השער עבור המבקרים שרוצים לטבול בנחל. פעילי המאבק טוענים שהקיבוץ נ השתלט על פתחו של גן עדן, אבל בניר דוד, שפעם קראו לו תל עמל, זוכרים סיפור אחר.

משה ארבל (צילום: יח"צ)
ח"כ ארבל: "מקווה שייעשה צדק" | צילום: יח"צ

פעם היה לקיבוץ הזה מקום של כבוד בתולדות הארץ - ישוב חומה ומגדל הראשון. הוא קם ב-1936 במקום שבימי הטורקים נקרא אל-עאסי, "הביצה". המאבק על האסי מקושר על ידי גורמים כמו הקשת הדמוקרטית המזרחית למושג צדק חלוקתי - איך יכול להיות שקיבוץ קטן זכה בכל השפע הזה, ולא בית שאן שבה פי מאה יותר תושבים?