מרבית התלונות על גניבת זהות, כרטיסי אשראי וזיוף נגנזות בכל שנה - כך עולה מנתונים מדאיגים של משטרת ישראל, שהתפרסמו בשבוע שעבר בהתאם לבקשת חופש המידע שהגיש אזרח בשם יעקב סלע. מהנתונים עולה כי בכל שנה מתקבלות במשטרה כ-10,000 תלונות על עבירות אלה, אך רובן המוחלט כלל לא מגיעות לכדי הכרעה שיפוטית.

הנתונים שפרסמה המשטרה מתייחסים לשלושה סוגי עבירות בשנים 2021-2018: גניבת זהות, גניבת כרטיסי אשראי וזיוף. מבין כל התלונות על גניבת זהות שהתקבלו באותן שנים, 11% בלבד התפתחו לכדי החלטת בית משפט ויותר ממחצית נגנזו. כמו כן, 21% מהתלונות עדיין ממתינות לטיפולן של הפרקליטות או של מחלקת התביעות של המשטרה.

יתרה מזאת, בשנים שנבדקו התקבלו במשטרה כ-16,000 תלונות בגין גניבת כרטיסי אשראי, אך גם שם התמונה עגומה ביותר: 1,357 הסתיימו בהכרעה שיפוטית, לעומת 11,257 שנגנזו. בחינה נוספת של הנתונים מראה כי 2 מתוך 3 תלונות על גניבת כרטיס אשראי נגנזו או נמצאות בתהליך סגירה.

המגמה השלילית הזו ממשיכה גם בתחום עבירות הזיוף: 7% מתוך 15,887 התלונות שהוגשו בתקופה הנדונה הגיעו לכדי הכרעה, וכשני שלישים נסגרו.

עושה רושם שהבעייתיות הטמונה בטיפול בעבירות אלה מחלחלת גם לציבור, שכן הנתונים של תלונות על עבירות זיוף משקפים צניחה של 24% במספר התלונות שהוגשו בשנת 2020, זאת לעומת מספרן בשנת 2018. גם מספר התלונות על גניבת זהות ירד בשנת 2020 ב-7% בהשוואה לשנה שקדמה לה.

עו"ד אריאל דובינסקי (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
עו"ד דובינסקי | צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

עו"ד אריאל דובינסקי, מומחה להגנת הפרטיות, כלל לא הופתע מהנתונים הללו: "המציאות בשטח מלמדת כי הטיפול בעבירות של גניבת זהות אינו מקבל את העדיפות הנדרשת מבחינת משטרת ישראל, מה גם שבמקרים רבים קשה למצוא ראיות מוצקות שיצדיקו המשך חקירה והעמדה לדין. במצב דברים זה, ניתן להבין את הקושי שעימו מתמודדת המשטרה בטיפול בתופעה פסולה זו".

עו"ד דובינסקי הוסיף שלמרות הקושי של המשטרה, מדובר בנתונים עגומים למדי: "מבחינת האזרח הפשוט שכרטיס האשראי שלו נגנב, שנחתם מסמך בשמו ללא ידיעתו או שנגנבה זהותו, העוול שנעשה לו מספיק חשוב ומהותי מכדי שייגנז בסופו של יום. צריך לחשוב כיצד ניתן לשפר את המצב המתסכל הזה, ויפה שעה אחת קודם".