ועדת השחרורים המיוחדת דחתה היום (חמישי) את בקשתו לשחרור מוקדם של אסיר העולם צבי גור, שחטף ורצח את הילד אורון ירדן ז"ל ב-1980. גור, שריצה כבר 41 שנות מאסר, ביקש מהוועדה לדון שוב בעניינו בשל מצבו הרפואי. הסיבות לדחייה – חשש מפגיעה באמון הציבור ובמשפחת קורבן הרצח וכן אי הפנמה של האסיר את חומרת מעשיו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כבר ביולי 2019 דנה הוועדה בבקשה לשחרורו ודחתה אותה בטענה כי גם אם "שחרורו של האסיר לא יסכן את שלום הציבור, ספק אם ניתן לומר גם שהוא ראוי לשחרור: לא ניתן לומר על האסיר שהוא מבין את חומרת מעשיו ומקבל על עצמו את האחריות על ביצוע העבירות כהוויתן. נראה שהאסיר מספר לעצמו עד היום סיפור עובדתי "רך" בהרבה מהסיפור האמיתי, ככל הנראה כדי להגן על עצמו מן הצורך "להבין את חומרת מעשיו" ולהתעמת עם המשמעות של מעשיו המזעזעים".

הרוצח צבי גור (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר)
"נראה שהאסיר מספר לעצמו עד היום סיפור עובדתי "רך" בהרבה מהסיפור האמיתי | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

בנימוקי הוועדה המיוחדת בראשות השופטת בדימוס אורית אפעל-גבאי לדחיית בקשתו בשנית, נכתב: "מועד שחרורו המלא של האסיר יחול ביום 26.6.2025, היינו בעוד כ- 4 וחצי שנים. איננו סבורים כי יש בתקופה שחלפה כדי להקהות מעוצמתו של האינטרס הציבורי במקרה מיוחד זה. פרק זמן של 4 וחצי שנות מאסר אינו שולי דיו כדי לומר לגביו כי השיקול הציבורי בדבר אמון הציבור במערכת אכיפת החוק במקרים בעלי חומרה ובנסיבות מיוחדות, יכול לסגת ולפנות את מקומו לשיקולי שיקום".

התאמן לפני שחטף ורצח

פרשת רצח הילד אורון ירדן אירעה בחודש יוני 1980, אך מלווה את תודעת הציבור הישראלי מאז ונצרבה בה בשל אכזריותם המזעזעת וחסרת התקדים של גור, שביצע את המעשה עבור בצע כסף. כזכור, ב-8.6.80 נחטף אורון המנוח ממרכז סביון ועקבותיו נעלמו. החוטף, האסיר גור, יצר קשר עם הוריו של אורון ז"ל עוד באותו הערב ודרש תשלום כופר בסך 2,000,000 לירות עבור החזרתו. דמי הכופר שולמו ב- 10.6.80, אך אורון לא שב לביתו.

רק 17 יום לאחר מכן אותר גור ונעצר לאחר שהפקיד את כספי הכופר בבנק. ב-30.6.80 הוביל האסיר את חוקרי המשטרה לחולות נתניה, למקום בו הטמין את גופת הילד. כחודשיים לפני האירוע "התאמן" גור על החטיפה, וכמעשה הכנה חטף ילד בן 11 תושב כפר שמריהו, שאותו הכיר.

"העם עדיין מזועזע". ארכיון (צילום: חדשות 2)
ביהמ"ש דן את גור לעונשים חסרי תקדים | צילום: חדשות 2

ביהמ"ש דן את גור לעונשים חסרי תקדים: מאסר עולם בגין עבירה של רצח; מאסר של 20 שנה בגין חטיפת קטין ממשמורת - העונש המקסימלי בגין עבירה זו; מאסר של 9 שנים בגין סחיטה באיומים - העונש המקסימלי בגין עבירה זו; ומאסר של 5 שנים בגין חטיפת קטין ממשמורת בפרשת כפר שמריהו. בסך הכל נקצב מאסרו ל-45 שנים.

מאז 2012 מרצה גור את עונשו באגף השיקום הקבוצתי. ב-2016 התקבל לאגף השיקום הפרטני, ממנו הודח ב-2018 בעקבות חריגה משמעתית, וחזר לאגף השיקום הקבוצתי. כמו כן, גור יוצא לחופשות באופן רצוף מאז שנת 2010.