היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קבע כי לא היה בסיס לחקור את ראש הממשלה בחשד לביצוע עבירה פלילית בתיק הצוללות, שכן לא נמצאו ראיות המצדיקות זאת. אולם, תצהיר של האלוף במילואים דן הראל, מי שהיה מנכ"ל משרד הביטחון, ונחשף אמש (שני) לראשונה, מעלה שאלות נוקבות באשר ללחצים חריגים וחריפים שהופעלו לטענתו מצד ראש הממשלה ומבכירים בסביבתו. לחץ שלטענתו הופעל כדי שמדינת ישראל תרכוש צוללות וכלי שיט דווקא מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הראל, ששירת 35 שנה בצה"ל, מתאר בתצהיר קריירה עשירה - היותו מזכירם הצבאי של שלושה שרי ביטחון וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, תפקידיו כראש אגף המבצעים במטכ"ל, מפקד פיקוד הדרום וסגן הרמטכ"ל.

במוקד התצהיר הוא מתייחס לשנותיו כמנכ"ל משרד הביטחון. ליתר דיוק, לאירועים התמוהים, לדבריו, והמדאיגים סביב רכש כלי השיט והצוללות מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ. הדברים הוגשו כנספח לעתירה של התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בדרישה להורות על הקמת ועדת חקירה לתיק הצוללות.

פרשת הצוללות (צילום: AP / FLASH 90)
"נתניהו דפק על השולחן". ארכיון | צילום: AP / FLASH 90

"הופעל על המשרד מכבש לחצים כבדים", כותב הראל בתצהירו, "הן ממשרד ראש הממשלה והן מנציגי המל"ל, שנועד כל כולו למנוע את פרסום המכרז, בניסיון לגרום לכך שהמשרד יבצע את הרכש בגרמניה וספציפית מחברת טיסנקרופ. בהקשר זה, זכורות לי בין היתר הנחיות בכתב מהמזכיר הצבאי של ראש הממשלה האוסרות יציאה למכרז, וכן פניות רבות בעל פה מראש המל"ל יוסי כהן, וכן מסגנו אבריאל בר יוסף, אשר פנה לגורמים שונים במשרד ביניהם מנהל הרכש והיועמ"ש של המשרד, והאחרון עדכן אותי בכך".

"עמדתי הייתה כי רק בדרך של מכרז ניתן להכריח כל יצרן - לרבות טיסנקרופ - לתת את המחיר המיטבי", ממשיך הראל, "וכי כל מספנה שיש לה היכולת לייצר את הדגם המבוקש, מוזמנת להציע הצעות גם אם היא נהנית מסבסוד ממשלתי".

המכרז החשאי טורפד?

הראל מתאר איך הופעלו לחצים כבדים כדי למנוע מכרז בין-לאומי לרכישת ספינות מגן לאסדות גז, ורכישת ארבע ספינות מגן מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ. עוד הוא מתאר כיצד פורסם המכרז בחשאי ואיך טורפד.

דן הראל (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
"הופעל עלי מכבש לחצים". הראל | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

"הנחיתי את ראש מנהל הרכש, לנוכח הלחצים הרבים ממשרד ראש הממשלה, שהפרסום ייעשה ללא יידוע מראש או תיאום מוקדם עם המל"ל או משרד ראש הממשלה", כותב הראל, "כך שפעולה זו תהיה עובדה מוגמרת שאיננה נתונה לדיון, זאת בניסיון להדוף את הלחצים שהופעלו בהמשך".

"לאחר פרסום המכרז תוך זמן קצר ביותר, פנה אליי ראש המל"ל יוסי כהן, בדרישה לבטל את המכרז, לדבריו בשל דרישת ראש הממשלה נתניהו לבטל את המכרז", ממשיך הראל. "השבתי לו כי אינני יכול לפעול על פי תכתיב בלתי סביר. זמן קצר לאחר מכן חזר אליי מר כהן והעביר לי מסמך מטעם ראש המל"ל בו נרשם כי ראש הממשלה מנחה אותי לבטל את המכרז. הבהרתי לו שללא הוראה בכתב ישירות מראש הממשלה ובחתימתו, אין בכוונתי לבטל את המכרז וגם אז, אבקש להיפגש איתו ולהבין מדוע".

ליברמן ימונה לשר הביטחון? (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
"נתניהו אמר לי וליעלון שהוא מעוניין בצוללת נוספת". ארכיון | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

"דרישתי זו", מבהיר הראל, "לא נענתה בתגובה כלשהי, היועץ המשפטי של המשרד, עו"ד בן ארי, דיווח לי גם כן כי גם עו"ד שמרון מבקש לעצור את ההליך, בהתאם לעמדת ראש הממשלה נתניהו. לא העליתי על דעתי באותה העת שעו"ד שמרון קשור גם לנציג של טיסנקרופ בישראל, וכי הוא פועל תמורת תשלום בשירותו של סוכן החברה מיקי גנור, בנוסף על פעולתו עבור ראש הממשלה".

לאורך תצהירו חוזר הראל ומדגיש את התערבותו החריגה והמדאיגה לכאורה של ראש הממשלה נתניהו, דרישה שהוא מכנה "בלתי סבירה" להגדיל את מספר הצוללות בצי הצוללות הישראלי.

"מר נתניהו", מתאר הראל, "אמר לי ולמר יעלון בתקיפות רבה שהוא מעוניין שתירכש צוללת נוספת, השביעית במספר, תוך שהוא דופק בידו על השולחן. למרות שלא היה מדובר בהוראה רשמית, סברתי כי הנחיה שכזו, שנועדה להביא לרכש ולהגדלת סד"כ הצוללות, אינה סבירה".

עו"ד דוד שמרון (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
"לא העליתי על דעתי שהוא קשור לטיסנקרופ". דוד שמרון | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

"על רקע היכרותי עם נושא זה", ממשיך הראל, "נוצר בישיבה זו ויכוח ביני למר נתניהו, וזכור לי שהשבתי לראש הממשלה שאין כל צורך בצוללת שביעית וכי ממילא ידינו אינה משגת. הדיאלוג בינינו היה חריג. מר נתניהו אמר שהוא ידאג לתקציב רכש צוללת נוספת מתקציב חיצוני לתקציב הביטחון. השבתי לו שאינני מקבל את דבריו. הזכרתי לראש הממשלה שלמרות קשיי תקציב הביטחון הוא איננו מקיים הבטחות אחרות שניתנו למשרד ולי אישית על ידו לתוספת תקציב".

"מידור שיטתי וממושך לא יכול להיות מקרי"

הראל לא יכול לחבר את כל הנקודות לקו אחד, אבל התמונה העולה מדבריו מדאיגה וגרמה לו לכתוב את התצהיר יוצא הדופן הזה. הלחצים היו לטענתו חריגים בעוצמתם, יוצאי דופן, ונמשכו לאורך זמן, והם יצאו לדבריו מלשכת ראש הממשלה, מסביבתו, וגם מראש הממשלה באופן אישי.

"התרשמתי", מציין הראל, "כי מאחורי יוזמת רכש זו יש אינטרס שטיבו אינו ברור לי, להרחיב את היקף ההתקשרות עם טיסנקרופ, ולהגדיל את התמורה לחברה זו באופן שאין לו הצדקה. רושם זה התחזק גם מהסעיף שהתייחס לרכישת שתי ספינות נגד צוללות חדשות (כמיליארד אירו)".

פרשת הצוללות (צילום: GPO, GettyImages IL)
"המידור של אנשי המקצוע לא סביר בצורה קיצונית". ארכיון | צילום: GPO, GettyImages IL

עוד כותב הראל: "העובדה כי כל המגעים, הפגישות והמשא ומתן על ידי גורמים ממשרד ראש הממשלה כמו ראש המל"ל, שליחו המיוחד של ראש הממשלה, סגן ראש המל"ל, וגם עורך הדין של רה"מ, תוך מידור כל אנשי משרד הביטחון וצה"ל והסתרתו אפילו מראש משלחת הרכש שמוצבת לצורך זה בגרמניה, אשר ידע שיש פגישות אבל הושאר מחוץ לדלת (והתלונן על כך) וכולל השר הממונה, אינה סבירה בצורה קיצונית ואומרת דרשני".

"למיטב הבנתי", מדגיש הראל, "מידור שיטתי וממושך של כל גורמי משרד הביטחון בעניין רכש מטיסנקרופ לא יכול להיות מקרי, והוא בוצע בכוונה תחילה ולפי הנחיות במשרד ראש הממשלה".

בדרך לוועדת חקירה?

דן הראל מסר לפני זמן רב עדות במשטרה בפרשת הצוללות, וניתן להניח שאמר לחוקרים דברים דומים למה שכתב בתצהירו לבג"ץ. חרף זאת, היועץ קבע שלא רק שאין מקום להאשים את ראש הממשלה נתניהו, אלא שאין בדל של ראייה שמצדיקה אפילו את חקירתו באזהרה.

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
החליט שלא לפתוח בחקירה. היועמ"ש מנדלבליט | צילום: Olivier Fitoussi Flash90

העתירה של התנועה לאיכות השלטון מבקשת מבג"ץ להורות על הקמת ועדת בדיקה או חקירה ממלכתית. המדינה בינתיים לא העבירה את עמדתה, אך העמדה המסורתית של הפרקליטות היא שלא יכולים להתקיים שני הליכים מקבלים.

בתיק הצוללות החליט היועמ"ש להעמיד לדין בכפוף לשימוע שורה ארוכה של בכירים. העמדה המסורתית של המדינה בנסיבות אלה היא שלא יכול להיות שמצד אחד יתקיים הליך פלילי בבית משפט ומצד שני עדים משותפים לתיק הזה יעידו בפני ועדת חקירה ממלכתית. כעת נותר להמתין ולראות אם נוכח התצהירים כבדי המשקל של הבכירים, בג"ץ יאמץ את העמדה הצפויה של המדינה או שיורה על הקמת ועדת חקירה בתיק הצוללות.

בנימין נתניהו כועס 2 (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
"אין בטענות דבר וחצי דבר". רה"מ נתניהו | צילום: רויטרס, שי פרנקו

מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה: "מדובר באטריות קרות. דן הראל כבר נחקר בנושא ב-2017 ונמצא שאין בעדותו דבר וחצי דבר. כתבה ממוחזרת ומגמתית שכולה העלאת גירה של מידע ישן שנסרק במסרקות ברזל על ידי כל גורמי אכיפת החוק, גם אלה שידועים בעוינותם לראש הממשלה נתניהו, שאפילו הם נאלצו לקבוע שאין בטענות דבר וחצי דבר".

עוד נמסר: "באופן לא מפתיע מגישי הבג"ץ, שמזוהים עם ארגוני השמאל הקיצוני, לקחו תצהירים דווקא מבוגי יעלון שטענותיו נבדקו והוגדרו כ'רכילות' ריקה מתוכן, ומדן הראל שמונה במינוי אישי על ידי יעלון לתפקיד. הם כמובן לא גבו תצהירים מבכירים אחרים במערכת הביטחון שליוו את הנושא באופן צמוד ויודעים את האמת".