מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו: משפטו של ראש הממשלה יחל היום (ראשון) ב-15:00 בבית המשפט המחוזי בירושלים. לאחר שנדחתה בקשתו שלא להגיע לאולם, יתייצב נתניהו מול הרכב השופטים לדיון שבו יוקרא בפניו כתב אישום על שלושה סעיפים פליליים – שוחד, מרמה והפרת אמונים. אזרחים רבים במדינה נוקטים הבוקר עמדה - בעד או נגד העמדת נתניהו לדין - בהפגנות ומיצגים ברחבי המדינה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פעילי התנועה לאיכות השלטון תלו הבוקר שלטי מחאה על גשרים בכביש איילון, ועליהם הכיתוב: "ראש ממשלה על ספסל הנאשמים - ישראל מתביישת". בדף הפייסבוק של התנועה נכתב כי מדובר ביום קשה. גם פעילי "יש עתיד" יצאו הבוקר להפגין נגד נתניהו, ומחאת "הדגלים השחורים" תתכנס מחוץ למעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים.

שלטי התנועה לאיכות השלטון: ישראל מתביישת (צילום:  רענן כהן)
שלטי התנועה לאיכות השלטון: "ישראל מתביישת" | צילום: רענן כהן

"בפעם הראשונה, ראש הממשלה של מדינת ישראל לא יקום בבוקר וילך למשרדו, לא ילך לכנסת, הוא גם לא ישתתף בפגישות או ועידות או פאנלים", כתבו בתנועה לאיכות השלטון. "בפעם הראשונה בתולדות ישראל, ראש הממשלה של מדינת ישראל יישב על ספסל הנאשמים בשל אישומים חמורים בשוחד, מרמה והפרת אמונים. בושה".

מנגד, המשטרה נערכת לקראת הפגנות של אלפי תומכי נתניהו מול בית המשפט המחוזי בירושלים. כ-50 אוטובוסים מלאים בפעילי ימין צפויים להגיע למקום, והמחאה תתחיל בשעה 14:00, שעה לפני פתיחת המשפט. פוליטקאים רבים מהליכוד הביעו תמיכה במחאה וחלקם צפויים להגיע ולהשתתף בה.

"זה יום המבחן לכל תומכי הליכוד", אמר אתמול לחדשות 12 פעיל הליכוד רן כרמי בוזגלו. "נגיע בשעות הבוקר לבלפור, שם נקיים עצרת תמיכה בנתניהו. אנחנו מכינים שלטים ומעלים מצגת של משפט דרייפוס - גרסת מנדלבליט. המבחן הוא להגיע לאלפים. אם אנשים לא יתעוררו ולא יגיעו לתמוך בראש הממשלה בבית המשפט המחוזי בירושלים, מגיע להם לאבד את המדינה".

אבטחת ההפגנות תכלול מאות שוטרים, גלויים וסמויים, שישמרו על ביטחון המפגינים. במשטרה הבהירו שיחידות היס"מ המתוגברות יאפשרו לכל המחנות להביע את עמדתם, אך השוטרים יהיו יפעלו בנחישות לשמירת הסדר.

לוין: לא היה שר משפטים זמני (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
יו"ר הכנסת לוין: "נקודת שפל במשפט הישראלי" | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

יו"ר הכנסת יריב לוין תקף הבוקר את מערכת המשפט: "יום פתיחת משפטו של נתניהו ייזכר כאחת מנקודות השפל של מערכת המשפט הישראלית. האישומים נגד ראש הממשלה הם חסרי תקדים בדמוקרטיות המערביות. מקומם היה, אם בכלל, במישור האתי ולא הפלילי, ולא בכדי משפטנים בכירים בעולם מותחים עליהם ביקורת קשה".

"מדינת ישראל זקוקה למערכת אכיפת חוק הוגנת, שיוויונית ולא בררנית", הוסיף לוין. "לכן המשפט שנפתח היום הוא לא רק משפטו של בנימין נתניהו, הוא משפט על עתידה של הדמוקרטיה הישראלית ועל עתיד מערכת אכיפת החוק שלה".

בעקבות הדברים כתב ח"כ עופר שלח (יש עתיד): ״מילא נתניהו. כבר הבנו שהוא יחריב הכל בניסיון להינצל מאימת הדין. אבל שורת המקהלה של כל נבחרי הליכוד, שמצטרפים לאיומים ולקללות של תזמורת בלפור, היא מבישה באמת. עד כדי כך הפכתם עבדים של מי שפעם אחרי פעם מבזה אתכם". 

עיקרי האישומים

 תיק 4000 - (בזק-וואלה) שוחד, מרמה והפרת אמונים: על פי כתב האישום, בין נתניהו לאלוביץ' שהיה בעל השליטה בקבוצת בזק, הייתה מערכת יחסים של "תן וקח". נתניהו הפעיל לכאורה את כוחו ואת סמכויותיו כעובד ציבור כדי לקדם נושאים שאלוביץ' היה מעוניין בקידומם, בעוד שאלוביץ' התאים את הפרסומים על ראש הממשלה באתר וואלה לפי דרישותיו.  

תיק 2000 - (נוני מוזס) מרמה והפרת אמונים: הפרקליטות מאשימה את נתניהו שקיים שיחות עם עורך ידיעות אחרונות נוני מוזס שבאחת מהן הציע לו מוזס שוחד. לפי ההצעה, מוזס ישנה את הסיקור בידיעות אחרונות בנוגע לראש הממשלה ומשפחתו, ובתמורה לכך - נתניהו ינצל את השפעתו כראש הממשה לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על "ישראל היום" ותביא להטבות כלכליות משמעותיות למוזס. נתניהו אמנם לא קיבל את הצעתו של מוזס, אך לא עצר את השיחות ונתן את הרושם כי הצעת שוחד לראש הממשלה היא דבר לגיטימי שיש לשקול אותו. 

תיק 1000- (פרשת המתנות) מרמה והפרת אמונים: על פי כתב האישום, נתניהו קיבל לאורך השנים מתנות בשווי 690 אלף שקלים מידידיו מילצ'ן ופאקר וקידם אינטרסים כלכליים ואישיים של השניים.

בנימין נתניהו בדרך למשפט (עיבוד: פלאש 90, החדשות 12)
עיבוד: פלאש 90, החדשות 12

הדרך לפסק דין עוד ארוכה

הדיון שיתקיים היום הוא דיון הקראה בלבד, וככל הנראה כבר במהלכו יעלו טענות מקדמיות של הסנגוריה, כמו טענות על אכיפה בררנית כלפי נתניהו. הסניגוריה תבקש זמן להעלות את הטענות המקדמיות על הכתב, סדר זמן של 60 יום, למאשימה יינתנו גם 60 יום למתן תשובה, ואז ייקבע דיון בעל פה בעניין.

כמו כן, על פי ההערכה פרקליטי נתניהו צפויים לבקש לדחות את שמיעת הראיות בפרק זמן של שנה. הם יבהירו לשופטים שנושא שכר טרחתם טרם טופל, והם ממתינים להחלטת ועדת ההיתרים בעניין זה. המשמעות היא שרק כעבור מספר חודשים לא מועט - בין חצי שנה לשנה לכל הפחות - יתחיל הלכה למעשה הדיון עצמו, עם ההוכחות והעדים - 333 במספר. חלקם יתבקשו לעלות לדוכן העדים, ואלו רק עדי המאשימה.

ההערכות וניסיון העבר מלמדים שהליך בבית המשפט המחוזי בירושלים צפוי להיארך לפחות שנתיים, אולי אפילו שלוש. כל זה, כשבאמצע יכולים להיכנס שיקולי לו"ז של ראש הממשלה, כמו: ביקור מדיני חשוב שנקבע בזמן דיוני ההוכחות.

אם ראש הממשלה יורשע, הוא כנראה יערער - מה שיוסיף בערך עוד שנתיים בבית המשפט העליון, אלא אם השופטים יחליטו לפנות זמן לתיק הספציפי הזה ולתת לו עדיפות - ואז ערכאת הערעור יכולה להתקצר לחצי שנה עד שנה.

ההליך המשפטי נגד ראש הממשלה עומד להיות ארוך. יחד עם זאת, קיימת האפשרות שבמהלך המשפט הצדדים יסכימו על הסדר טיעון, אך כרגע זה לא עומד על הפרק - הן מבחינת נתניהו והן מבחינת הפרקליטות.

בית המשפט המחוזי בירושלים (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
בית המשפט המחוזי בירושלים | צילום: פיטוסי , פלאש/90

ראשת ההרכב - הרשיעה את אולמרט

השופטת רבקה פרידמן פלדמן ישבה בהרכב השופטים שהרשיע את השר לשעבר איציק מרדכי ואת ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. המזג והאופי של פסיקותיה באו לידי ביטוי בשתי ההחלטות באותם תיקים. למרות שהצטרפה לצוות השופטים בתיק אולמרט רק בסיבוב השני, לאחר ששולה זקן הפכה לעדת מדינה. הדגישה פלדמן בפסיקתה - היה צריך להרשיע את אולמרט עוד קודם.

גם במשפטו של השר לשעבר איציק מרדכי שהורשע בעבירת מעשה מגונה - השופטת פרידמן התעקשה שהרשעתו לא מספיקה ועל אף תרומתו הגדולה למדינה - עליו ללכת לכלא.

משפט בנימין נתניהו (עיבוד: מתוך האתר הרשמי של הרשות השופטת‎)
משפט בנימין נתניהו | עיבוד: מתוך האתר הרשמי של הרשות השופטת‎

השופט עודד שחם שישב גם הוא בהרכב היה בדעת המיעוט בבית משפט השלום וסבר כי יש להרשיע את צחי הנגבי בפרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה בעבירות של הפרת אמונים ושוחד בחירות. הוא נותר בדעת מיעוט ורוב האישומים נגד הנגבי אז בוטלו בנימוק של הגנה מן הצדק.‎

השופטים עודד שחם ומשה בר-עם מונו באותה ישיבה של הוועדה למינוי שופטים לבית המשפט המחוזי בשנת 2012. בוועדה חבר השר גלעד ארדן, שהוא גם עד תביעה בתיק 4000.

תיק 4,000

1.בתקופה שבין דצמבר 2012 ועד ינואר 2017 היה נתניהו בעל סמכות להעניק אישורים והיתרים לפעולות עסקיות שונות שבוצעו על ידי קבוצת בזק מתוקף תפקידו כראש ממשלה, ולאחר מכן גם מתוקף תפקידו כשר התקשורת. כן הייתה לנאשם יכולת השפעה על נושאים שלטוניים הנוגעים לקבוצת בזק.

2.בתקופה הרלוונטית היה אלוביץ' בעל השליטה בקבוצת בזק, ובשל כך היה בעל יכולת השפעה על אופי וטיב הפרסומים החדשותיים באתר "וואלה" שבשליטת בזק.

3. תחום הסיקור התקשורתי היה בעל משמעות רבה עבור הנאשם נתניהו, וכן עבור בני משפחתו, והוא ייחס לו חשיבות מכרעת בכל הקשור לעתידו הפוליטי. על רקע זה נוצרה בין נתניהו ואלוביץ' מערכת יחסים של "תן וקח", שהתבססה על הבנתם המשותפת כי כל אחד מהם מחזיק באינטרס משמעותי שהצד השני הוא בעל יכולת לקדמו".

4.מערכת היחסים בין נתניהו לבני הזוג אלוביץ' התאפיינה בקשר אינטנסיבי ותדיר שהתנהל במישרין ובאמצעות מתווכים", נכתב עוד בכתב האישום. "במסגרת קשר זה הפנו הנאשם נתניהו ובני משפחתו לבני הזוג אלוביץ' דרישות שונות שעניינן אופן הסיקור שלהם באתר "וואלה", ואף דרשו דרישות הנוגעות לסיקור יריביו הפוליטיים של הנאשם נתניהו. בני הזוג אלוביץ' הפעילו לחץ כבד ומתמשך על מנכ"ל "וואלה", ישועה, להיענות לדרישות אלה. כתוצאה מכך הנחה ישועה את העורכים והעיתונאים של "וואלה" לשנות פרסומים באתר באופן התואם את דרישותיו של הנאשם נתניהו.

5. במסגרת מערכת יחסי "תן וקח" שנרקמה בין נתניהו לבין בני הזוג אלוביץ', הפעיל נתניהו את כוחו ואת סמכויותיו כעובד ציבור כדי לקדם נושאים שאלוביץ' היה מעוניין בקידומם בעבורו, בעבור בזק או בעבור חברות שונות ביורוקום. בתוך כך, ובמקביל לדרישות שהפנה לאלוביץ', עסק נתניהו מתוקף תפקידיו הציבוריים במספר מקרים בענייניו הרגולטוריים של הנאשם אלוביץ', וביצע פעולות שקידמו אינטרסים עסקיים משמעותיים שלו, שהיקפם נאמד בסכומי עתק. נתניהו עשה פעולות שונות לטובת אלוביץ' בתמורה לטובות ההנאה שלקח מבני הזוג אלוביץ' בתחום הסיקור כאמור, תוך שנהג במשוא פנים והעמיד עצמו בניגוד עניינים בין תפקידיו הציבוריים לבין ענייניו הפרטיים ותוך סטייה מן השורה.

כחלון על אלוביץ': גזענות לשמה (צילום: החדשות)
שאול אלוביץ' | צילום: החדשות

6. הנאשם נתניהו הסתיר את מערכת היחסים בינו לבין בני הזוג אלוביץ' באופן שיטתי ועקבי מפני שורה של גורמים רשמיים, להם מסר מידע חלקי ומטעה על אודות טיב יחסיו עם אלוביץ'.

7.לשם הסתרת הקשר המושחת שלהם עם הנאשם נתניהו, פעלו בני הזוג אלוביץ' על מנת להשמיד ראיות שנמצאו בטלפונים הניידים שהיו ברשותם וכן הורו לישועה לפעול באופן דומה, ואף הנו אותו למסור גרסאות כוזבות ביחס למעורבותם בשינוי הפרסומים באתר "וואלה", ביחס לקשר בינם לבין הנאשם נתניהו ובאשר לדרישותיו להתערבות בפרסומים השונים.

תיק 2,000

1. לאורך השנים התקיימו בין נתניהו ומוזס יחסי יריבות עמוקה. עם זאת, קיימו השניים במהלך השנים שלוש סדרות של פגישות. במהלך כל אחת מסדרת הפגישות האמורות, נתניהו ומוזס קיימו שיח על קידום האינטרסים ההדדיים שלהם: שיפור אופן סיקורו של הנאשם נתניהו בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות" והטלת מגבלות על העיתון "ישראל היום", דבר שהיה בעל משמעות כלכלית רבה עבור הנאשם מוזס ועבור קבוצת "ידיעות אחרונות".

2. באחת הפגישות לקראת מערכת הבחירות לכנסת העשרים, מוזס הציע לנאשם נתניהו שוחד. זאת, בכך שיביא לשינוי ניכר לטובה בקו ובאופן הסיקור של הנאשם נתניהו ובני משפחתו בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות", ולשינוי לרעה באופן הסיקור של יריביו הפוליטיים, עד כדי "רעידת אדמה" ו"סיבוב הספינה", כאמור בשיחתם. מוזס הציע כי יעשה כן באופן שיבטיח את המשך כהונתו של הנאשם נתניהו כראש ממשלה לאורך זמן, וזאת בתמורה לכך שהנאשם נתניהו ינצל את השפעתו כראש הממשה לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על "ישראל היום" ותביא להטבות כלכליות משמעותיות לנאשם מוזס ולעסקיו.

3. נתניהו לא סירב להצעת השוחד ולא הפסיק בעטיה את השיחה עם מוזס, והגם שלא התכוון לקדם את הצעת החוק, המשיך לנהל עם הנאשם מוזס שיחה ארוכה ומפורטת על מרכיבי ההצעה והציג בפניו מצג לפיו יש אפשרות של ממש שיעשה שימוש בכוחו השלטוני על מנת לקדם חקיקה המיטיבה עם הנאשם מוזס.

תיק 1,000

1. מאז 1999 התקיימה בין נתניהו למילצ'ן מערכת יחסים אישית בעלת זיקות וקשרים שונים. לפי כתב האישום, קיבלו נתניהו ורעייתו ממילצ'ן טובות הנאה שונות לאורך השנים. בשנת 2013 הכיר מילצ'ן את פאקר לנאשם נתניהו ובשנים 2014-2016 קיבלו הזוג מפאקר טובות הנאה שונות.

2. טובות ההנאה ממילצ'ן ומפאקר, שעיקרן קופסאות סיגרים ומארזי שמפניות, ניתנו לנאשם נתניהו ולרעייתו, באופן רציף, במענה לבקשות ואף דרישות, בין היתר באמצעות משלוחים, גם כאשר מילצ'ן ופאקר לא שהו בישראל, עד כדי כך שהפכו למעין "קו אספקה". היקף טובות ההנאה הצטבר לכדי כ- 690,000 שקלים. טובות ההנאה ניתנו לנאשם נתניהו בזיקה לתפקידיו הציבוריים ולמעמדו כראש ממשלת ישראל.

3. נוכח שלל הזיקות בין נתניהו למילצ'ן, היה על נתניהו להימנע כליל מלעסוק בענייניו של מילצ'ן, במסגרת תפקידיו. אף על פי כן, פעל נתניהו במסגרת מילוי תפקידיו הציבוריים לטובת מילצ'ן בכך שסייע לו בקבלת אשרת כניסה לארצות הברית, פנה לשר האוצר באותה העת, יאיר לפיד, בעניין הארכת משך הפטור מדיווח ותשלום מס הכנסה הניתן לתושבים חוזרים, שממנו נהנה מילצ'ן. נתניהו פעל בעצמו והנחה את פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, לסייע למילצ'ן בעניינים הנוגעים לרגולציה, בקשר לעסקת מיזוג בין חברות התקשורת "רשת" ו"קשת", על מנת שהשקעה שבחן מילצ'ן באותה העת תהיה כדאית עבורו מבחינה כלכלית.