בשנים האחרונות חלה ירידה מסוימת במספר הפריצות בישראל, אבל 90% מהפריצות לא מפוענחות על-ידי המשטרה ואם פורץ הצליח לברוח - סביר שלעולם לא ייתפס. מי הם אותם אנשים שפורצים לבתים וגונבים רכבים, מה היא שיטת הפעולה שלהם וכיצד מתמודדת המשטרה עם התופעה? סגן ניצב גלעד בהט, ראש מדור חקירות באגף לחקירות ומודיעין, התארח באולפן N12 עם גלעד שלמור וענה לשאלות שלכם במסגרת סדרת הכתבות "הפורצים" במהדורה המרכזית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מה נכון לעשות כשאתה מרגיש שבבית שלך מסתובב פורץ?

"עליך לעשות כל מה שאתה יכול כדי להזעיק כמה שיותר מהר את הכוחות. החוק מאפשר לך להשתמש בכוח סביר כדי לעכב את הפורץ. כשאתה בא בעימות עם פורץ זה עלול להסתיים בפגיעה בגוף. אנו ממליצים לעשות את המקסימום כדי להתקשר למשטרה, אולי לסגור את עצמך בחדר. אם יש לך אפשרות לפעול - עשה זאת".

סגן ניצב גלעד בהט, ראש מדור חקירות באגף לחקירות (צילום: דוברות המשטרה)
סגן ניצב גלעד בהט, ראש מדור חקירות במשטרה | צילום: דוברות המשטרה

אם יש לי רישיון לנשק, היית ממליץ להשתמש בו?

"כאשר אתה מרגיש סכנה לך או לבני ביתך יש לך רשות להשתמש בנשק בצורה מידתית וסבירה. אם אתה רואה את הפורץ בורח - זה לא חוקי להשתמש בנשק. המטרה של הפורצים היא לגנוב רכוש. הפריצות מתרחשות בכל שעות היום אבל חלק גדול מהפריצות נעשות בזמן שאנשים בעבודה. ברוב המקרים בהם הפורץ שומע תזוזה הוא יברח, אבל במקרים חריגים הפורץ יפחד להיתפס ויעשה משהו מסוכן. קשה מאוד להוכיח מעל לכל ספק סביר פריצה לדירה. הפורצים יודעים לוודא שאין מי שמתעד אותם ועל כן קשה לאתרם".

האם יש סיכוי שימצאו גנב ללא טביעת אצבע?

"יש סיכוי גבוה. המשטרה משקיעה המון מאמצים בתחום המודיעין ובכלים טכנולוגיים כדי להגיע לעבריינים ולתפוס אותם. יחד עם זאת, העבריינים לומדים את התחום ויודעים להיזהר מהכלים האלה. גנבים וכנופיות הם בעלי מקצוע ולעיתים יש תקלות ואז ניתן לתפוס אותם. צריך לזכור שיש הרבה שיטות למשטרה ולמעלה מאלף כתבי אישום בשנה כלפי עברייני פריצה".

מי הם האנשים שפורצים לבתים ולרכבים? (צילום: חדשות 12)
מי הם האנשים שפורצים לבתים ולרכבים? | צילום: חדשות 12

האם התקנת סורגים בבית יעילה נגד פריצות והאם יש חשיבות לסוג הסורגים?

"זה נושא חשוב ומשמעותי. יש שתי שיטות או שני דפוסי פעולה של פורצים. האחד הוא במישור המודיעיני כאשר הפורץ מקבל מידע ממקור. השני הוא פריצות אקראיות - פורץ מגיע לאזור מסוים ומחפש בית לפרוץ אליו. סורגים ואמצעי מיגון אחרים מקטינים את הסיכוי שיפרצו אליך הביתה. רוב הפריצות הן אקראיות, ועל כן יש חשיבות למצלמות וסורגים שיכולים לעכב ולהרתיע. כשאתה מעכב את הפורצים יש סיכוי גבוה שהם ייתפסו".

האם משתפים מתנדבים במשטרה במאבק בפריצות?

"משמרי השכונה חשובים מאוד ומרתיעים פורצים. ככל שגנב רואה משהו חשוד ומעכב, הוא יעדיף לוותר על הפריצה. אפשר לפנות לכל תחנת משטרה מקומית שם יש גורמים שבאחריותם הפעלת מתנדבים שעוזרים לסייע לשוטרים להגן על השכונות. גם אם אתה לא מתנדב, הערנות היא משהו קריטי. באחד היישובים הקהילתיים תושבים ראו אנשים מסתובבים, דיווחו על כך ומנעו פריצות עתידיות בשכונות היישוב".

מי הם האנשים שפורצים לבתים ולרכבים? (צילום: חדשות 12)
מי הם האנשים שפורצים לבתים ולרכבים? | צילום: חדשות 12

אדם שפורץ יודע שרוב הסיכויים שלא יתפסו אותו. איך המשטרה מנסה למנוע את עצם קיום הפשע? למה העונשים קלים כל כך?

"בחלק גדול מעבירות הרכוש המטרה היא למנוע. מי שעובד בפריצות, סטטיסטית ייעצר בסוף כשיעשה טעות ומישהו יגלה אותו. לצערי, בחלק גדול מהמקרים בהם אנשים נתפסים, אנו מביאים ראיות, הם מורשעים ולבסוף חוזרים לפעילות. אנו לא קובעים מדיניות. בית המשפט קבע שכלל עבירות הרכוש לא מהוות מסוכנות, אלא במקרים של צבר עבירות. אותם עבריינים שנתפסים לא מתרשמים מכך שהיו במעצר או במשפט - בסופו של דבר הם צריכים כסף וימשיכו לפעול".

מי הם האנשים שפורצים לבתים ולרכבים? (צילום: חדשות 12)
מי הם האנשים שפורצים לבתים ולרכבים? | צילום: חדשות 12

"אנחנו עושים הרבה פעולות מניעה - ניידות שמבצעות סיורים, מחסומים, מצלמות ושיתוף פעולה עם רשויות מקומיות. ישנה גם פעילות סמויה - שוטרים סמויים, וכן פעילות מהאוויר ומהקרקע. כשאתה עוצר ומעכב אדם והוא נתפס ללא שלל - אין עילה לעצור אותו. הפורץ מוודא שאין אף אחד בבית וחלון ההזדמנויות הוא קטן מאוד".

"המשטרה לא קובעת את רף הענישה ולא את המדיניות. אם אתה מסתכל על נתוני המעצרים - הרבה אנשים נעצרים, מוגש כתב אישום והם ממשיכים לפרוץ, לעיתים אפילו באותה שנה. יש פה מדיניות שאולי שווה לבדוק אם היא יעילה. המשטרה עובדת בהרבה כלים סמויים שמביאים לתפיסות ולמניעה משמעותית".

מעל 47 אלף מקרי פריצות בשנה החולפת (צילום: מצלמות אבטחה)
אילוסטרציה | צילום: מצלמות אבטחה

אם גיליתי שהבית נפרץ כשהייתי בחו"ל, איך אתפוס את הפורצים?

"הדרך למצוא פורצים בדיעבד היא כמובן דרך פעילות מודיעינית או טכנולוגית. יש מצלמות לשכנים ואמצעים פורנזיים שהפורץ השאיר. בסופו של דבר, כל מגע משאיר סימן כלשהו שצריך לחפש - והרבה פעמים אנחנו מוצאים אותו".

איפה נמצאות הפריצות בתעדוף המשטרתי?

"גבוה מאוד. אין שנה שבה התפרצות לדירה היא לא יעד לכל תחנת משטרה כדי להקטין את מספר ההתפרצויות ולעצור כמה שיותר עבריינים שעוסקים בתחום הזה. המרשתת היא עולם שגם הפורצים חיים בו וכשאתה אוהב לנסוע לחו"ל בגאווה - הפורץ קורא את זה וזו הזדמנות מצוינת לפרוץ לבית. כשאתה מתפאר בדברים החדשים שקנית - זו עילה לעבריין לבוא ולפרוץ. צריך לשים לב, הערנות פה היא במקום הראשון".

גנב לוקח ארנק מתוך רכב (אילוסטרציה: thinkstock)
אילוסטרציה | אילוסטרציה: thinkstock

איך מטפלים ברכב גנוב שהועבר לשטחים?

"יש לנו טיפול מאוד משמעותי של המשטרה. בעיני - במדרג של עבירות - רכב הוא פחות מעבירה של פריצה לדירה, משום שבדירה יש פריצה לקודש הקודשים ועל כן אנו מפעילים מאמץ כביר כדי לטפל בנושא הזה. יש לנו חלון זמן קצר מאוד כדי לאתר רכב עד הגעתו לשטחים. הפעילות לגבי כלי רכב גנובים מתרחשת גם בשטחים, אמנם בתדירות פחות גבוהה, אבל זה קורה".

"כלי רכב שעוברים את המחסום ונכנסים לשטחים  - מפורקים בתוך שעות. החלקים גדולים מסכום השלם. העובדה שאזרחים ישראלים קונים את החלקים המפורקים מהשטחים מגדילה את המוטיבציה של העבריינים לגנוב את הרכבים. בראש ובראשונה חשוב לנעול את הרכב, הרבה אנשים לא עושים זאת. בנוסף, לא לשים את המפתחות בהישג יד. הגנב יודע שהמפתחות במקום הקבוע שלהם, לרוב על שולחן האוכל, ואז הוא נכנס ולוקח אותם. אנחנו עושים מאמץ בשיתוף חברות הביטוח ורואים ירידה דרסטית בכמות הרכבים שנגנבים".

"הפעילות של המשטרה, גם אם לא נראית לעין, היא פעילות מאוד משמעותית ואנו מבקשים מהציבור לעזור לנו כדי לשמור על הרכוש שלו ועל החיים שלו, אבל צריך להגיד תודה גם לשוטרים שעושים ימים כלילות כדי לתפוס את העבריינים האלה".