בדצמבר בשנה שעברה המשטרה עצרה בדרום תל אביב את ז', בן 43 מירושלים, שנתפס אחרי שסחר בסמים ומכר הרואין לשוטר סמוי. על פי כתב האישום שהגיע היום (חמישי) לידי N12 – פנה ז' אל השוטר ושאל אותו "מה אתה צריך?". השוטר ביקש לרכוש סמים בשווי 200 שקלים וז' העביר לו 2 קילו מהסם. מיד לאחר מכן הוא נעצר ובסיום ההליך המשפטי הוא הורשע ונשלח למאסר של 7 חודשים. כעת מתברר שבחדר החקירות – ז' חווה "'קריז" והתקשה לתקשר. בשל הקושי שלו להשיב על השאלות החוקרים השלימו את תשובותיו והציגו אותן בדיונים כאילו נאמרו על ידו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שופט בית משפט השלום רועי פרי כתב בהחלטתו: "לאחר צפייה בתיעוד החזותי המתעד את החקירה, מתקבל הרושם ועולה ההתרשמות כי הדברים אינם משקפים באופן מלא, זאת בלשון המעטה, את החקירה, ובתוך כך התרשמתי כי לא היה מקום לחקור את ז' במצב בעת הזו. לאורך החקירה המשיב רדום, נרדם שוב ושוב, כאשר החוקר דופק שוב ושוב על השולחן על מנת להעיר אותו מהתרדמת בה היה מצוי, קורא שוב ושוב בשמו של המשיב תוך שהוא אומר, 'דקה מזמנך ואני מעביר אותך הלאה'".

"התרשמתי שנפלו פגמים בהליך חקירתו של המשיב", הוסיף השופט פרי. "סבורני כי המצב שכזה, שנבע כלל הנראה מהיותו של המשיב ב'קריז' ובתוך תרדמת עמוקה, לא אפשר את חקירתו של של המשיב, ומתעורר הספק כבר עתה, מבלי לקבוע מסמרות בדברים, כי אותם 'כן' או הנהון בראש, היו אך למשמע הדפיקה על השולחן או הקצו של המשיב לרגע נתון בה היה שרו ולאו דווקא כתשובות לשאלות החוקר".

עו"ד שירה קידר, המייצגת את ז' מטעם הסנגוריה הציבורית טענה: "הוא עבר שתי חקירות. אחת בת 18 דקות והשנייה ארכה כ-30 דקות, מתברר שנעשתה כאן פגיעה קשה בזכויותיו. מדובר בחקירה מחפירה שהפרת הזכויות שעולה ממנה מגיעה לכדי טענה של הגנה מן הצדק. במשך שתי החקירות חוקרים אדם שאי אפשר לחקור אותו, הוא לא בתודעה, הוא לא בהכרה למה שנעשה".

"בחקירה הראשונה המשיב מאוד מאוד עייף. ההכרה שלו מעורפלת, הוא נרדם, השוטר מעיר אותו, קורא לו אין ספור פעמים בשמו, דופק על השולחן, זה לא עוזר, מביא לו מים - זה גם לא עוזר" הוסיפה קידר. "מה שהכי חמור זה שהחוקר שם דברים בפיו של המשיב באופן שמצביע על כך שהחקירה אינה חקירת אמת. כשבית המשפט יראה את החקירה וישווה אותה באופן סימולטני מול הטקסט הכתוב יראה בית המשפט שנכון השוטר רשם שהוא רדום ומניד בראשו, אבל גם כשהוא רושם מפיו משפט - זה לא מובא מפיו באופן קוהרנטי".

עוד אמרה קידר: "יותר מזה החוקר מתחיל לרשום תשובה בבחינת 'תשובה מלאה' כמו שעושים לילדים בכיתה א' במלמדים ילדים איך לענות, אבל זה לא נאמר מפיו של המשיב. החקירה נערכה במשך 18 דקות, אבל אי אפשר לחלץ ממנו תושבה ורואים עד כמה שהשוטר מתוסכל מזה, הוא אפילו ממלמל 'אוי, אוי', אבל שהמשיב אומר שהוא מוכר סמים, כי הוא צריך הרואין - דבר שלא נאמר באופן הזה בכלל".

תמליל החקירה של ז' שהוצג בבית המשפט:

התשובה שלכאורה נאמרה על ידי ז' והוצגה בביהמ"ש: "אני מבין מה אתה אומר לי ואמרתי לבלשים כבר שאני לא צריך עורך דין. אני משתמש בהרואין כבר 20 שנה, נגמלתי וחזרתי לסם. מכרתי לשוטר הרואין - אני לא אשקר על זה". (החוקר הוסיף לצד התמליל הערה: החשוד רדום - מטה ראשו מטה).

שאלה: "מהיכן הסמים שנתפסו ברשותך?"

תשובה: "אני לא אגלה לך מאיפה ההרואין הזה".

שאלה: "אני אומר לך שאתה מכרת סמים נוספים לאחרים בנוסף לשוטר הסמוי"

תשובה: "כן, זה נכון, אני מוכר סמים שם, אני צריך את ההרואין לעצמי ומוכר בשביל זה סמים".

שאלה: "אני אומר לך כי היום בשעה 15:00 מכרת לשוטר סמוי סמים מסוג הרואין בסכום של 200 שקל במשקל כולל של 3.3 גרם ברוטו".

תשובה: "אני אומר לך כן - כמה פעמים. (הערת חוקר - החשוד רדום).

שאלה: כמו כן לידך נתפס סם מסוג הירואין במשקל של 2.4 גרם ברוטו

תשובה: "הסם הזה גם שלי" (הערת חוקר- שעה 19:15, הגשתי לחשוד מים - החשוד שותה מים).

שאלה: "מה אתה לובש?" (הערת חוקר - החשוד רדום - לא עונה לשאלותיי).

שאלה: "יש לך עוד משהו להוסיף?".

עו"ד שירה קידר, מטעם הסנגוריה הציבורית (צילום: דוברות הסנגוריה הציבורית)
עו"ד שירה קידר, מטעם הסנגוריה הציבורית | צילום: דוברות הסנגוריה הציבורית

עורכת דינו של ז' טענה כי החקירה השנייה התקיימה רק שלושה ימים לאחר מכן ובמהלכה הוא לא דיבר בכלל. "השוטר כל כך מתוסכל שהוא יוצא החוצה כדי להתייעץ עם קצין. הוא חוזר וממשיך לשאול את ז' שאלות", הוסיפה. "הוא השיב על השאלות רק עם ראשו. בשלב מסוים נכנס קצין נוסף ואמר לו 'די עם ההצגות אתה עצור כבר יומיים'". לדבריה גם אחרי האירוע עם הקצין ולאחר שז' שתה מים החוקר ניסה להמשיך אבל ז' שם את ראשון על השולחן ונרדם כל הזמן. "לאורך החקירה השוטר מבקש ממנו להזדקף למרות שהוא לא יכול, במקביל הוא אזוק בידיו בניגוד להנחיות המשטרה כי כשאין אינדיקציה לסיכון או בריחה אין צורך באזיקים. לא היה סיכון שכזה הרי שהוא היה רדום".

"לא ניתן לכנות את ההליך בכינוי 'חקירה', שכן להבדיל מהתיעוד הכתוב, מהסרטונים עולה שהחשוד כלל לא מסוגל לענות בצורה אותנטית ובהירה מפאת מצבו הגופני", הוסיפה קידר. "לא ייתכן שהחוקר יענה בשמו של החשוד וישלים את תשובותיו. לאור הפגיעה הקשה בזכויותיו של החשוד- הגענו להסדר מקל".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "החשוד נעצר ונחקר בגין עבירות סמים חמורות ובכללן סחר בסמים מסוג הרואין. בתום חקירתו, הוגש נגד החשוד כתב אישום והוא נעצר עד תום ההליכים. החשוד אף הודה באמצעות עורכת דינו שסחר בסמים נגזר עליו עונש מאסר בפועל לצד עונשים נוספים וחילוט כספים שהיו ברשותו עת סחר בסמים. נדגיש כי המשטרה מקפידה על זכויות חשודים ונחקרים והטענות הספציפיות שעלו בהקשר זה בהליך המעצר ולא גרעו כהוא זה מחומרת מעשיו, נבחנו בהתאם. נמשיך להיאבק בנגע הסמים בדגש על סחר בסמים מסוכנים למען שלום הציבור, בטחונו ובריאותו".