התיעוד השנוי במחלוקת, העדויות והביקורת החריפה על התנהלות השוטר: משה (שם בדוי), צעיר בן העדה האתיופית, נאבק במשך כשלוש שנים על חפותו - וטען שהתיק נגדו נובע מגזענות. רק כעת הוא זוכה - ועדיין מתקשה להשתחרר מהטראומה ומההשפלה הפומבית שחווה. פרטי התקרית והתיעוד מרגעי האירוע שהוצג בבית המשפט מתפרסמים היום (שלישי) לראשונה ב-N12.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

משה, תושב אור יהודה בשנות ה-20 לחייו, נקלע לתסבוכת בסניף ביטוח לאומי שבאור יהודה ב-7 בפברואר 2017. הוא היה בדרכו הביתה כשעבר בסמוך לכניסה לסניף, ולפתע מצא את עצמו עצור בחשד להחזקת סמים  ובחזקת סכין יפנית שלא כדין.

השתלשלות האירוע - והתיעוד

באותה שעה ישב שוטר בכניסה לסניף, ולידו עמד מאבטח. לטענת השוטר, הוא ראה את משה מתכופף "בדרך לא טבעית" ו"מתעסק" ליד השיחים. בשחזור התיעוד שהוצג בבית המשפט אמר השוטר: "החשוד מתכופף, מתמהמה ומוציא דבר מה ומחזיק את זה בידיו - אני יוצא אחריו וקורא לו 'עצור, משטרה'".

השוטר אמר כי משה החל לברוח: הוא עצר אותו במקום והוביל אותו אל תוך הסניף, שם לעיני אנשים רבים ערך על גופו חיפוש. למרות חשדו של השוטר, לא סמים ולא סכין נמצאו על גופו של משה. הצעיר לא הבין מדוע כך משפיל אותו השוטר לעיני אנשים רבים ואמר לו שוב ושוב: "אתה מנסה לתפור לי תיק, אני לא מבין מה אתה רוצה ממני". למרות כעסו, משה שיתף פעולה בזמן החיפוש ובזמן מעצרו.

הסכין שנמצאה - והעדות בבית המשפט: "תפס אותי בהפתעה"

השוטר לא ויתר והזעיק תגבורת ממשטרת אור יהודה. הגיעו עוד שוטרים לזירה, ויחד עם מאבטח של הסניף וקב"טית הסניף הם ערכו שוב חיפוש ליד השיחים: גם הפעם לא נמצא שום דבר. השוטרים חזרו לתחנה וכעבור שלוש שעות לפתע פתאום השוטר אמר שמצא סכין - וכך הוגש כתב אישום כנגד משה בגין החזקת סכין ובגין הפרעה לשוטר במילוי תפקידו.

האישום הוגש לבית משפט השלום בתל אביב. משה כפר בכל האישומים נגדו בפני השופט ירון גת ואמר לשופט בעדותו: "הוא הפתיע אותי. אני הולך הולך ולא שם לב והוא פשוט תפס אותי מאחורה בהפתעה. שאלתי אותו מה אתה רוצה? ואז השוטר פתח את הז'קט האזרחי שלבש ואמר 'משטרה'".

אזיקים, אילוסטרציה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
לאחר שעות במעצר, "הופיעה" הסכין. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, רויטרס_

עוד שחזר משה בעדותו את השיחה עם השוטר. "הוא שאל אותי 'מה זרקת?' ואמרתי לו שלא זרקתי שום דבר. אחר כך לקח אותי אל תוך הסניף ושאל אותי 'מה אתה מעשן?' אמרתי 'לא מעשן כלום'. אחר כך שאל אותי אם יש לי 'חומר' ואמרתי שאני לא נוגע בדברים האלה. הוא אמר לי שהוא עושה עלי חיפוש, ואמרתי לו 'בבקשה'. הוצאתי מהכיסים את הטלפון שלי, כסף מזומן וגז מדמיע שאני מחזיק להגנה עצמית".

אם מישהו אחר היה עובר ומתכופף לא היו פונים אליו. הייתי המום מההאשמות

משה

"אחר כך לקחו אותי לתחנה", הוסיף. "אחרי שעבר הרבה זמן פתאום הראו לי סכין יפנית ואמרו לי שזאת שלך. אמרתי להם שאין מצב". על הסכין לא נמצאו טביעות אצבעות או DNA של משה. "הרבה זמן אני נתקל בגזענות, בכזאת גזענות לא נתקלתי", אמר משה לשופט. "אם מישהו אחר היה עובר ומתכופף לא היו פונים אליו. הייתי המום מההאשמות. עוצרים אותי ברחוב ומאשימים אותי בדברים שלא קשורים אליי". 

אחרי שעיין בכל חומרי החקירה, לרבות סרטון ממצלמת האבטחה, השופט זיכה את משה מכל האישומים וביקר בצורה חריפה את התנהלות השוטר והחקירה. השופט אמר: "החיפוש שנערך על גופו של משה ועיכובו הם בלתי חוקיים".

הביקורת של השופט - ו"השאלה המהדהדת"

השופט ירון גת לא הסתפק בזיכוי של משה אלא אמר את הדברים הבאים: "אין בידי להתעלם מהשאלה המטרידה שאף עולה מדבריו של הנאשם בעדותו, שמא יש קשר בין העובדה שהנאשם הוא צעיר כהה עור בן העדה האתיופית לבין העובדה שאירוע תחילתו בחשד כללי על רקע התכופפותו הדרדר במהירות לכדי עיכובו של הנאשם חיפוש על גופו ובסופו של דבר אף לכדי מעצרו".

עוד תהה השופט: "נשאלת השאלה האם אדם אחר שאינו גבר צעיר בחזותו של הנאשם שהיה מתכופף בצורה דומה למספר שניות ליד שיח באותו המקום היה מעורר גם הוא חשד להחזקת סמים בקרב השוטר? האם ביחס לאדם אחר כאמור היה האירוע מדרדר במהירות עד כדי מעצרו של החשוד? מאחר שאני סבור שהחיפוש שאותו ערך השוטר על גופו של הנאשם הוא בלתי חוקי ממילא איני צריך צריך להכריע בשאלות אלו רק אניח להן להדהד ברגע הדברים".

דבריו של השופט לא נאמרו בחלל ריק. לדאבון הלב פשתה במקומותינו התופעה המכונה "פרופיילינג" - ייחוס מסוכנות לאדם בשל עצם השתייכותו לקבוצה גזעית, אתנית, לאומית. הצוות למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, שהוקם מכוח החלטת הממשלה, כבר עמד על קיומה של תופעה זו.

אולם בית משפט, אילוסטרציה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90‎, חדשות)
השופט ביקר את התנהלות השוטר. ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש 90‎, חדשות

הדוח מטעם הצוות הצביע בין היתר על כך שלא מעט מהתיקים הפלילים של נאשמים בני העדה האתיופית מתחילים מ"עניין של מה בכך" כמו בקשה להזדהות ועד מהרה העניין מדרדר ומסלים לאירוע של אלימות ממשית, מעצר חשוד ופתיחת תיק פלילי.

המשטרה: נפעל לערער, עורך דינו של הצעיר: הדברים צריכים לחלחל

גם השופט גת התייחס לכך ואמר: "חשוב להדגיש כי יש לגנות פרקטיקה זו מכל וכל ולומר בצורה ברורה וחד משמעית ש'פרופיילינג' היא תופעה פסולה שאין לה מקום בשיטתנו,  גם כאשר הדבר נעשה שלא במכוון ואף שלא במודע, התוצאה היא תוצאה קשה של הפליה על הרקע הפוגעני ביותר".

עו"ד שמואל פלישמן, שמייצג את משה מטעם הסניגוריה הציבורית, אמר ל-N12: "אני חושב שהחשיבות הרבה ביותר, מעבר לעובדה שהשוטר נמצא לא אמין בכל הפעולות שערך, היא שהשופט ירון גת אמר במפורש שיש תופעה שנקראת 'פרופיילינג' כלפי יוצאי אתיופיה. המשמעות היא שלפעמים שוטרים ואנשים מביעים דעה ועושים פעולות אסורות. בית המשפט קבע שהשוטר הזה נהג בצורה פסולה ביותר ואין ספק שהדברים האלה צריכים לחלחל אצלנו בחברה הישראלית".

עו"ד שמואל פלישמן
עו"ד שמואל פלישמן‎, פרקליטו של הצעיר

מטעם משטרת ישראל נמסר בתגובה: "כתב האישום הוגש נגד הנאשם בגין החזקת סכין שנתפסה ברשותו. בסיום ההליך המשפטי בית המשפט החליט לזכותו מחמת הספק. יודגש כי פעילות אכיפה זו בוצעה על סמך מעשיו והתנהגותו של הנאשם, שהעלו חשד סביר מול מול עיני השוטר וללא כל קשר למוצאו או זהותו כלל - כפי שנעשה מידי יום באינספור פעולות אכיפה ברחבי הארץ. בכוונת התביעה לפעול להגשת ערעור על הכרעת הדין באמצעות הפרקליטות כמקובל".