היועץ נגד הממשלה: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פרסם היום (שישי) את עמדתו בעניין העתירות שהוגשו לבג"ץ למתן צו נגד החלטת הממשלה להקים ועדת בדיקה ממשלתית לבירור התנהלות מח"ש. היועמ"ש טען כי קיימת מניעה משפטית מקבלת החלטת ממשלה בעניין וכי יש "מקום להוצאת צווי ביניים שימנעו את המשך יישום החלטת הממשלה" עד להכרעת בג"ץ בעתירות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היועמ"ש ציין כי הממשלה המכהנת נבחרה עוד ב-2015 וכי היא פועלת במשך שתי כנסות ללא אמון הכנסת ומתוך עיקרון הרציפות. על כן, הצביע היועמ"ש על שני חששות מרכזיים: הראשון, העדפת האינטרס המפלגתי הצר על פני האינטרס הציבורי; והשני, חשש מפני יצירת עובדות מוגמרות אשר עלולות להעמיד את הממשלה שתורכב לאחר הבחירות בפני מצב בלתי-הפיך.

היועמ"ש הביע חשש שקבלת ההחלטה בעיתוי הנוכחי "הונעה משיקולים זרים, הנוגעים להתמודדות בבחירות הקרובות בהעדר דחיפות המחייבת הקמת הוועדה דווקא כעת, שבועות ספורים לפני הבחירות". לדבריו, "ההחלטה בעיתוי הנוכחי מעלה חשש לכבילת שיקול דעת הממשלה הבאה ... למעשה, מדובר בהצבת 'עובדות בשטח' בפני הממשלה הנכנסת, שבועות ספורים לפני הבחירות, מקום בו לא הוצג כל נימוק המצביע על כורח או דחיפות המצדיקים לקבל החלטה בעניין זה דווקא בעיתוי הנוכחי".

מנדלבליט המשיך: "ההחלטה בדבר הקמת הוועדה בעת הנוכחית אינה עומדת במגבלות האיפוק והריסון החלות, בהתאם להלכה הפסוקה, על הממשלה הנוכחית, המכהנת מכוח עיקרון הרציפות וללא אמון הכנסת, והכל זמן קצר ביותר לפני מועד הבחירות לכנסת".

כמו כן, היועמ"ש ביקר את אופן מינוי חברי הוועדה, שלדבריו "נערך בניגוד להנחיית היועץ המשפטי לממשלה". הוא סיכם: "בהתאם לאמור, ובנסיבות חריגות אלו, עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי יש מקום למתן צווי ביניים אשר ישהו את עבודת הוועדה עד להכרעה בעתירות. זאת הן בשל סיכוייהן הגבוהים מאוד של העתירות להתקבל, הן בשים לב לשיקולי מאזן הנוחות, המלמדים כי אין כל דחיפות המחייבת את פעילות הוועדה".

מוקדם יותר היום, שר המשפטים אוחנה נאם בכנס ה"לאומיאדה" באילת ואמר כי "הדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות, לפני כל החוקים הנהדרים - חוק היועמ"שים, שינוי אופן בחירת השופטים וכולי - הדבר הראשון הוא פסקת ההתגברות. מדוע? משום שפסקת ההתגברות עונה על השאלה למי יש את המילה האחרונה. היום המילה האחרונה שלהם, של המערכת המשפטית. אבל אם אנחנו נעביר את פסקת ההתגברות - המילה האחרונה תהיה שלכם, של הציבור באמצעות נבחריו. ככה זה בדמוקרטיה".