בדרך לכתב אישום נגד אליעזר ברלנד: המשטרה הגישה היום הצהרת תובע לבית המשפט, שמשמעותה כי בכוונת הפרקליטות להגיש כתב אישום נגדו בתוך 5 ימים. בתום דיון בבית המשפט הוארך מעצרו של ברלנד ב-5 ימים נוספים.‎ ברלנד צפוי להיות מאושם בעבירות של עושק, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון ועבירות כלכליות נוספות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חקירת המשטרה נגד ברלנד העלתה כי רק בשנתיים האחרונות נפתחו כ-200 תיקי אלימות שמיוחסים לאנשיו, אולם הקורבנות פחדו וסירבו להגיע למשטרה לצורך מתן עדות. עוד עלה מהחקירה כי הארגון של ברלנד פעל בהיררכיה מלאה, כשבראש הארגון עמד ברלנד עצמו ומתחתיו הייתה חלוקה מוגדרת לאזורים ותפקידים,  כמו גביית כספים, הונאה, גיוס פעילים, והפעלת אלימות ואיומים. באופן זה הארגון תחזק והפעיל במעגל הראשון קרוב ל-100 פעילים, זאת נוסף לכמה מאות פעילים נוספים שפעלו במעגלים הרחבים יותר.

מגנוני העברת הכספים בארגון התבצעו על ידי חלפנים שפעלו בצ'יינג'ים. חוקרי המשטרה פשטו על הציינג' המרכזי שנמצא בירושלים וזכה לכינוי "הבנק הפרטי של ברלנד" מפי החוקרים.

גורמים במשטרה הסבירו הארגון פעל כארגון פשע לכל דבר וגילגל במהלך 10 השנים האחרונות סכום של כמיליארד שקלים.

ביום חמישי שעבר, בית משפט השלום האריך את מעצרו של אליעזר ברלנד, ראש ישיבת "שובו בנים", ב-6 ימים, לאחר שהמשטרה ביקשה להאריך את מעצרו ב-8 ימים. על פי המשטרה, נגד ברלנד הצטברו יותר מ-200 עדויות, שמחזקות את החשד שהוא היה נוהג לתת ברכות לחולים תמורת סכומים עצומים. עורך דינו של ברלנד הגיש ערר לבית המשפט המחוזי בבקשה לשחרר אותו לחלופת מעצר.

אליעזר ברלנד (צילום: Yonatan Sindel \ פלאש 90)
ברלנד מובל לדיון בביהמ"ש | צילום: Yonatan Sindel \ פלאש 90

השופטת מסרה לאחר ההחלטה כי "קיים חשד סביר, כמו כן נקבע בדיון קודם כי בתיק זה קיימת עילת מעצר של הימלטות מן הדין". עוד הוסיפה השופטת: "התשתית הראייתית שאספה היחידה החוקרת מחזקת באופן משמעות את החשד כלפי המשיב. אוסיף כי התשתית הראייתי שנאספה מאז הארכת המעצר הקודמת מחקת באופן משמעותי בעיקר את החשד כי המעשים בוצעו תוך תכנון מוקדם ותוך קשירת שקר עם מעורבים אחרים, ובידיעה מראש המעשים לרבות מתן התרופות גורמים עוול לאותם נזקקים שלנו למשיב בעת צרה".

השוטפת מסרה כי לפי הראיות שנאספו עד כה "קיימת תשתית ראייתית שמצביעה גם על כך שנטילת הכספים מהמתלוננים נעשתה תוך חלוקה לאחוזים שונים בין המעורבים השונים. מדובר בהתפתחות ראייתית משמעותית".

"עיינתי בדוח הסודי, ובו מוינו 29 פעולות חקירה נוספות שבכוונת היחידה החוקרת לבצע. חלק ניכר מפעולות החקירה הן בנות שיבוש באופן מהותי. מדובר בפעולות חקירה שעניינן חקירת מעורבים. בנוסף נוכח קיומה של תשתית ראייתי שמצביע על תזמון המעשים והעובדה שעבירות אחו בוצעו על פני תקופה ארוכה הרי שגם קיימת עילת מעצר של מסוכנות", הוסיפה השופטת.

הרב ברלנד, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/ Flash90)
הרב ברלנד מובא לביהמ"ש, היום | צילום: Yonatan Sindel/ Flash90

פרקליטו של ברלנד, עו"ד עמית חדד, הגיש ערעור בנוגע להחלטה להאריך את מעצרו של החשוד. חדד מבסס את בקשת הערעור על הפן האנושי-הומינטרי שקשור לדבריו במצב ריאותו המדרדר של ברלנד. עורך הדין טוען שמערכת אכיפת החוק חייבת, לפנים משורת הדין, להעדיף את השיקול הזה על פני שיקולים אחרים ולשלוח את ברלנד למעצר בית במקום שעליו יסכימו הצדדים.

בדיון הקודם בהארכת המעצר נאספו מחוץ לבית המשפט עשרות מתומכיו של ברלנד, שהלין על מצבו הבריאותי לאחר שעבר צנתור והוחזר למרכז הרפואי של כלא איילון. בסיום הדיון החליטה השופטת להאריך את מעצרו בשמונה ימים. שערורייה קטנה התעוררה כשברלנד התלונן על מצבו הרפואי והשופטת ענתה: "תנו לו מנטוס". לפני מספר ימים הודיעה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות כי השופטת תתייצב לבירור.