אחרי שנים של מאבק - הוועדה הבין-משרדית המליצה: בחינת פיילוט של מחלקות נפרדות וייעודיות לטיפול בעבירות מין בבתי המשפט. הוועדה בדקה את טיפול מוסדות האכיפה בתלונות של עבירות המין, בעקבות הטענות הרבות של הנפגעים ושל משפחותיהם, לפיהן רשויות האכיפה במדינה מעבירות את הנפגעים "אונס שני". הוועדה הגישה היום (ראשון) דוח ובו המלצות מרחיקות לכת ובמרכזן כאמור, בחינת צוותים ייעודיים לטיפול בנפגעי עבירות מין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"שאלת הקמתה של מחלקה נפרדת בבתי המשפט לטיפול בעבירות מין הייתה אחת השאלות המרכזיות שבהן דנה הוועדה", הסבירו בדוח. "דיונים רבים וסוערים התקיימו על נושא זה, וניתן לומר שזה היה הנושא השנוי ביותר במחלוקת בין חברי הוועדה. הרעיון שמאחורי ההצעה מבוסס על התפיסה כי מערכת המשפט הפלילית הרגילה אינה מספקת את המענה הראוי, מנקודת מבטו של מתלונן ונפגע עבירות מין, להתמודדות הנדרשת עם ניהול הליך פלילי בעבירות מין".  

מירב מיכאלי - מקום 4 (צילום: מתן חכימי, מאקו)
"ההכרה שקיבלו היום הנפגעות - עצומה". מיכאלי | צילום: מתן חכימי, מאקו

חברת הכנסת מירב מיכאלי, שיחד עם מיכל רוזין יזמה את הצעת החוק להקמת מחלקות מיוחדות לעבירות מין בבתי המשפט, הגיבה לדוח: "ההכרה שקיבלו היום נפגעות ונפגעי מין ממערכת המשפט היא עצומה. שבע שנים עברו מאז שהגשתי עם ח"כ מיכל רוזין את הצעת החוק להקמת מחלקות ייעודיות לעבירות מין בבתי משפט והיום ממליצה הוועדה שהוקמה בעקבות הצעת החוק להתחיל בפיילוט כזה".

"אחרי עשרות שנים של מאבק להכרה בפגיעה מינית וביחס המיוחד שהמערכת חייבת לתת לנפגעות ולנפגעים כדי להתמודד עם התופעה, זה עומד לקרות", המשיכה מיכאלי. "אני מאושרת שטענותינו נפלו על אוזניים קשובות ואם מסקנות הועדה אכן ייושמו, מדובר בצעד משמעותי לעבר עולם בלי פגיעה מינית ואונס. עכשיו אנחנו צריכות לדאוג שההמלצות ייושמו".

הקמת מרכזי הגנה והשמעת קולם של הנפגעים

הדוח לבחינת הטיפול בנפגעי עבירות מין בהליך הפלילי מסכם את פעילותה של הוועדה שהוקמה בפברואר 2018 ופעלה עד דצמבר אשתקד. במהלך תקופה זו קיימה הוועדה 43 ישיבות, ובהן נפגשה עם נפגעים ומשפחותיהם, עם מומחים ועם נציגי הגופים שעוסקים בנושא.

הדוח כלל מספר המלצות רחבות ובין משרדיות, ביניהן: הקמת נציבות נפגעי עבירה ורפרנט ייעודי לתחום נפגעי עבירה ברשויות האכיפה ובבתי המשפט, מינוי מלווה קבוע לאורך כל ההליך הפלילי, הקמת מרכזים ייעודיים למתלוננים בגירים בעבירות מין, בדומה למרכזי ההגנה לקטינים, בחינת תוכנית הרצה (פיילוט) של מחלקות או צוותים ייעודיים לטיפול בעבירות מין ברשויות האכיפה ובבתי המשפט, ועוד.

בדוח ניתנו גם המלצות ספציפיות יותר, בניסיון לתת מענה לצרכי הנפגעים. חברי הוועדה ציינו את  הצורך של הנפגעים במידע ובקשר ישיר, רציף ומקצועי עם נציגי הרשויות המטפלות בתיק, הצורך בהשמעת קולם של הנפגעים והגברת מעורבותם בהליך הפלילי. עוד הוזכר הצורך בקיצור משך ההליך הפלילי והתאמתו לנפגעי עבירות מין ועוד.

גם חברת הכנסת מיכל רוזין הגיבה להמלצות הוועדה: "אני נרגשת שהגענו ליום הזה, לאחר שנים של מאבק, בו מערכת אכיפת החוק החליטה להכיר בייחודיות של הטיפול הנדרש בעבירות מין. הצעת החוק שיזמתי יחד עם ח"כ מיכאלי לעניין הקמת מחלקות ייעודיות לעבירות מין בבתי משפט, שהובילה להקמת הוועדה הזו, נגעה בצורך מהותי זה כפי שעלה מהשטח.  על ממשלת ישראל לאמץ את המלצות הועדה וליישמן במהירות האפשרית. זו תהיה תחילתו של הליך ריפוי הנדרש כדי לפתור את משבר האמון בין נפגעות עבירות מין ובין מערכת אכיפת החוק".