בית המשפט העליון קבע הערב (חמישי) כי מלכה לייפר, שמואשמת באוסטרליה ב-74 סעיפי אונס ותקיפה מינית של תלמידותיה, תישאר במעצר עד להחלטה בעניין הסגרתה לאוסטרליה. בכך הפכה שופטת העליון ענת ברון את החלטת בית המשפט המחוזי לשחרר את לייפר למעצר בית. השופטת ברון נימקה את החלטתה: "עצם הספק בדבר מהימנותה של המשיבה בכל הנוגע למצבה הנפשי מקים חשש כי מדובר בניסיון מצידה לברוח מאימת הדין ולשבש מהלכי משפט".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השופטת מתחה השופטת ביקורת חריפה על התמשכות הליכי ההסגרה של לייפר לאוסטרליה: "טרם סיום יצוין כי לא נעלמה מעיני התמשכות ההליכים בעתירת ההסגרה. הליכים אלו מתנהלים זה למעלה מחמש שנים ומן הראוי כי פאנל המומחים ימונה ללא דיחוי, וכי לאחר קבלת מסקנות פאנל המומחים ישנסו כל הצדדים מותניים ויביאו לידי סיום את ההכרעה בעתירת ההסגרה בתוך זמן סביר".

שלוש מהמתלוננות בבית המשפט (צילום: החדשות)
המתלוננות נגד לייפר | צילום: החדשות

ארגון JCW, שמלווה את הנפגעות, בירך על ההחלטה ומסר: "אנו שמחים כי בית משפט העליון אימץ את טענות הפרקליטות והורה שלא לשחרר את הפדופילית מלכה לייפר למעצר בית. מאז החלטת בית משפט המחוזי, היו הנפגעות במשבר עמוק ואנו מקווים כי ההחלטה על המשך המעצר תיתן להן מעט שקט נפשי".

בשבוע שעבר הורה שופט בית המשפט המחוזי בירושלים רם וינוגרד לשחרר את לייפר למעצר בית בבית אחותה. עוד קבע המחוזי כי פרקליטות המדינה לא הצליחה להוכיח באופן ודאי כי לייפר כשירה לעמוד לדין והוחלט כי פאנל מומחים יחליט אם לייפר לוקה בנפשה או מתחזה. בשלב זה הליכי ההסגרה שלה לאוסטרליה הוקפאו.

ארכיון (צילום: החדשות‎)
"הנפגעות במשבר עמוק". לייפר | צילום: החדשות‎

"לא ניתן לקבוע חד משמעית בסוגיית ההתחזות שהרי עניין זה יוכרע רק לאחר קבלת חוות דעתו של הפאנל", קבע השופט רם וינוגרד בהחלטתו שבוטלה הערב. "עם זאת הכף נוטה לשחרור לחלופת מעצר. בהינתן המצב הראייתי הנוכחי השונה מהותית מזה שהוצג בפני בית המשפט בדיון הקודם - אני מורה על שחרורה למעצר בית מלא בבית אחותה. המשיבה תהיה תחת השגחה של הערבים. אין בהחלטה זו כדי לפגוע בקביעות בעניין החובה בטיפול מרפאת תחת צו הטיפול שניתן בעניינה".

המלצה להעמיד לדין את ליצמן בחשד למעורבותו בפרשה 

בחודש אוגוסט המליצה המשטרה להעמיד לדין את סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בגין שוחד, הדחה בעדות, מרמה והפרת אמונים בשתי פרשות. אחת מהן נוגעת למעורבותו של ליצמן בהליכי ההסגרה של מלכה לייפר, שנאשמת בעבירות מין בקטינות.

על פי החשד, סגן השר ליצמן ניסה להשפיע על חוות הדעת של פסיכולוגים במשרד הבריאות במסגרת פרשת הנאשמת בפדופיליה, מלכה לייפר. ליצמן, לטענת המשטרה, ניסה לשנות את חוות הדעת שהתבקשו המומחים למסור בהוראת בית המשפט – ובכך למנוע את הסגרתה לאוסטרליה.

חטף ביקורת מהמטופלים. ליצמן (צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות)
המלצה להעמידו לדין. סגן השר ליצמן | צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות

ניקול מאייר ואחיותיה הצעירות, דאסי ארליך ואלי סאפר, הן שלוש הקורבנות המרכזיות בפרשה שמסעירה את הקהילה היהודית באוסטרליה מאז שהתפוצצה: מלכה לייפר הובאה מישראל במיוחד כדי לנהל את בית הספר החרדי לבנות "עדת-ישראל" במלבורן. בשנת 2008 נודע להנהגת בית הספר על טענות שלייפר התעללה מינית בתלמידות, והם קנו לה מיד כרטיס בכיוון אחד ושלחו אותה בחזרה לישראל.

"'עדת ישראל' הוא בית הספר האולטרה-אורתודוקסי היחיד במלבורן", מספרת מאייר. "לייפר הגיעה כשהייתי בערך בת 15 וכבר מהרגע הראשון היא פגעה בי, התעללות שנמשכה עד שהיא עזבה את אוסטרליה. שבע שנים. כשהייתי תלמידה היא הייתה מוציאה אותי מהכיתה, ובהמשך, כשעבדתי בעצמי כמורה וכבר הייתי נשואה, הייתי כפופה לה וההתעללות נמשכה. היא התעללה בי אפילו כשהייתי בחודש השני של ההיריון".

ארבע שנים לאחר שהחלה ההתעללות המינית, ניקול גילתה שלייפר פוגעת לא רק בה אלא גם באחותה אלי. "היינו במחנה קיץ של בית הספר. אני הייתי אז מורה צעירה ואחותי תלמידה. ישנו באותו חדר ביחד עם מלכה. היא כנראה הייתה בטוחה שאחותי ישנה, אבל היא לא ישנה, ובעצם ראתה את מלכה פוגעת בי. למחרת בבוקר היא הוציאה אותי מהחדר ונשארה שם לבד עם אחותי. ככה הבנו ששתינו קורבנות שלה".