בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע היום (רביעי) את איש העסקים אברהם נניקשווילי בעבירות שוחד והלבנת הון וזיכה באופן מוחלט את איש העסקים רוי מוצפי. השניים הואשמו במתן שוחד לשר והמועמד לנשיאות לשעבר, פואד בן אליעזר. הפרשה פרצה בשנת 2014, וכתב אישום נגד השר לשעבר הוגש בדצמבר 2015. בן אליעזר מת במהלך המשפט, שחלק מרכזי בו אמור להסתיים היום סופית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השופט בני שגיא הדגיש כי מי שגילה למשטרה על העברת הכספים ממוצפי לבן אליעזר היה מוצפי עצמו, כשהגיע למסור עדות בפרשה. בחקירה סיפר מוצפי כי בן אליעזר סייע לו כמה שנים לפני שנתן לו את הכספים, בקבלת אשרות לעובדים ממצרים. הוא הדגיש שלא היה קשר בין הדברים. רק לאחר מכן הזהיר אותו החוקר כי הוא חשוד. לדברי השופט שגיא, התנהלות זאת גרמה "פגיעה אנושה בזכויותיו של החשוד".

עורכת דין שירן גולברי  (צילום: החדשות12)
עו"ד שירן גולברי, פרקליטתו של רוי מוצאפי | צילום: החדשות12

עו"ד שירן גולברי, פרקליטתו של רוי מוצאפי, מסרה בתגובה: "כתב האישום הזה מראש לא היה צריך להיות מוגש והיו לפרקליטות הזדמנויות רבות במרוצת הדרך לחזור בה ממנו. הכרעת הדין מדברת בעד עצמה כאשר בית המשפט מותח ביקורת נוקבת על התנהגות גורמי החקירה והפרקליטות שגיבתה את התנהגותם החמורה. כולי תקווה שהם יפיקו לקחים והתנהגות כזו לא תחזור בעתיד כלפי אדם חף מפשע שלא ביצע כל עבירה וחטאו היחיד בחברות נפש עם בן אליעזר ז"ל".

כשנה לאחר שנפתחה נגד השר לשעבר בנימין בן אליעזר חקירה בחשד לקבלת שוחד מאיש העסקים אברהם נניקשווילי, נחשפו בלעדית במהדורה המרכזית המסמכים והראיות מהתיק בהם גם הסכם ההלוואה הפיקטיבי - כך לטענת הפרקליטות - שנועד להסתיר קבלה של כספי שוחד במיליונים מאיש העסקים לידיו של השר הבכיר לשעבר.

אברהם נניקשוילי (צילום: גלובס, תמר מצפי)
אברהם נניקשווילי, ארכיון | צילום: גלובס, תמר מצפי

מהסכם ההלוואה שנחתם בין השניים ב-2011, הוסכם שנניקשווילי ילווה לבן אליעזר 400 אלף דולר כדי לסייע במימון רכישת נכס בנס ציונה, וכי ההלוואה תינתן למשך תקופה של 6 חודשים. ההסכם נחתם, כאמור, לפני 5 שנים כמעט - ועד היום לא הוחזרו כספי ההלוואה. בנוסף, זכה פואד בהטבה לפיה הריבית תעמוד על 0%.

החשד: שוחד מאיש העסקים (צילום: חדשות 2)
מסמכי ההלוואה, ארכיון | צילום: חדשות 2

חקירת המשטרה העלתה כי בין השניים היו לכאורה יחסי שוחד. בתמורה לכספים, פעל בן אליעזר למינוי מקורבו של נניקשווילי לסגן יו"ר הפורום העסקי ישראל-רוסיה, אלא שעיקר פעילותו הייתה ללחוץ לכאורה על הגורמים המתאימים כדי לשפר את סיכוייה של חברת "שמן" שבבעלותו של נניקשווילי לקבל את רישיון הקידוח באתר "מד אשדוד". בהסכם ההלוואה נכתב כי על הלווה לכתוב הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין לטובת המלווה - אך הערה כזו כלל לא נרשמה.

בהצהרת ההון של בן אליעזר אין זכר להלוואה 

בן אליעזר הגיש הצהרת הון ליו"ר ועדת האתיקה של הכנסת ב-2012, בה ציין את הדירה שרכש ביפו ב-8.3 מיליון שקלים, וחשף כי הכנסתו כאיש ציבור הייתה מעל 80 אלף שקלים נטו בחודש: משכורת מהכנסת, שכר גמלאי צה"ל, גמלאי ממשלה, ביטוח לאומי וגמלה לאלמנות צה"ל עבור רעייתו. בן אליעזר הצהיר על כוונתו למכור את הדירה שלו בראשל"צ (שערכה 3 מיליון שקלים) ולקחת משכנתא בסך 2 מיליון שקלים.

בהצהרת ההון, שהוגשה לאחר קבלת הכסף מנניקשווילי, אין זכר להלוואה שקיבל מהמיליארדר. הפרקליטות חושדת שכל ההסתרה הזו מטרתה להסתיר מתן וקבלה של שוחד וכי לא מדובר בטעות של אי דיווח. אמש דיווחנו במהדורה המרכזית כי בן אליעזר מוכן להודות בעבירות של הפרת אמונים ואי דיווח במסגרת הסדר טיעון.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום