שלמה גולדווסר, אביו של החיילה החטוף אהוד גולדווסר (צילום: רויטרס, רויטרס1)
שלמה גולדווסר | צילום: רויטרס, רויטרס1

יום אחרי תחילת מבצע עופרת יצוקה ברצועת עזה, ניתן כבר לשרטט את קווי הדמיון הרבים בין הלחימה בעזה לבין מלחמת לבנון השנייה שפרצה ביולי 2006. התרחיש שישראל חווה בעזה הופך דומה יותר ויותר לשרשרת האירועים שהתרחשה אז. איך רואים זאת "גיבורי" המלחמה ההיא?

שתי המלחמות החלו בכתישה אווירית מוצלחת והתקדמו לתקיפה קרקעית שגבתה חיי אדם. שוחחנו עם ארבע מהדמויות הבולטות של מלחמת לבנון השנייה כדי לענות על השאלה האם מדובר בכרוניקה ידועה מראש: שלמה גולדווסר, פרופסור יחזקאל דרור, יקיר שגב ומשה מוסקל.

"היציאה למבצע הזה היא כורח המציאות", אומר שלמה גולדווסר, אביו של החייל שנהרג ונחטף ללבנון אודי גולדווסר ז"ל. "אנחנו מתעסקים עם אותה אידיאולוגיה של אויב אחר, אידיאולוגיה שיסודה הוא רק לרצוח ולהרוג - ולא משנה באיזה מחיר. לא היתה ברירה אלא לצאת למבצע ולגמור עם הבעיה הזו. בניגוד למלחמה הקודמת, הפעם הצבא יצא מוכן למלחמה הזאת".

גולדווסר מדגיש כי החייל החטוף גלעד שליט צריך להיות גורם משמעותי בסיכום על הפסקת אש ובתוצאות המלחמה, אך הוא לא היה צריך להיות הגורם ליציאה למבצע. "מלחמת לבנון השנייה נפתחה בעקבות החטיפה, אבל היו הרבה נסיבות אחרות שהובילו אליה", הוא אומר. "המלחמה בלבנון שונה מהמבצע בעזה, מאחר שבלבנון המלחמה היתה פחות מתוכננת ונגרמה עקב פרובוקציה של האויב. נראה לי כרגע שתוצאות המלחמה הזו יהיו יותר ברורות לעין".

יחזקאל דרור בעד ברק

פיצוץ בעזה, ארכיון (צילום: רויטרס)
הפצצות בעזה | צילום: רויטרס

פרופסור דרור כיהן כחבר בוועדת וינוגרד שחקרה את אירועי מלחמת לבנון השנייה, ותקף את הממשלה על כך שהיא מנסה להעלים את הדוח. ממבצע עופרת יצוקה הוא מרוצה, בינתיים.

"ישנם תחומי שיפור במבצע הנוכחי הדומים באופיים להמלצות הוועדה, אם כי אני לא יודע מה קשור לשר הביטחון ומה קשור לוועדה עצמה", אומר דרור. "בכל אופן, אין שום ספק שהצבא מוכן והתחיל במלחמה בעיתוי הנכון".

לשאלה אילו מהמלצות הוועדה באות לידי ביטוי במבצע הנוכחי ענה דרור כי קיים שילוב של שרת החוץ בנושאי ההסברה, דבר שלא היה קיים במלחמה הקודמת. "שיפור נוסף הוא הטיפול בעורף שהרבה יותר מסודר", הוא אומר. "בניגוד למלחמת לבנון השנייה שהתחילה מתוך פאניקה ותחושת בטן, הפעם, המבצע התחיל בהפתעת האויב".

דרור מוסיף: "הממשלה מעורבת יותר, ועם פתיחת המבצע הוצגו לה תכניות הפעולה על מנת שתוכל לקבל החלטות באופן שקול ומושכל. אחד מהשיפורים החשובים ביותר הוא פחות הצהרות על יעדים יומרניים, ושימוש בהצהרות קצרות וממצות: היעדים הם עניין ביטחוני והציבור לא צריך לדעת מה הם. סגירת הרצועה בפני עיתונאים מקובלת עליי גם היא. בלבנון נגרמו כישלונות רבים בגלל עודף מידע".

ועוד משפט אחד של פרופ' דרור, לידיעת הגולש ח"כ עמיר פרץ. "אין ספק שהחלפת שר הביטחון תרמה הרבה", הוא קובע.

"צה"ל עושה עבודה מצוינת"

יקיר שגב שימש במלחמת לבנון השנייה כמפקד פלוגת מילואים בחטיבת חי"ר, ולטענתו חווה על בשרו, ועל בשר פקודיו רבים ממחדלי מלחמת לבנון השנייה. שגב הוא לוחם יחידת אגוז, קטוע יד, שלמרות המגבלה הפיזית סיים את מסלול ההכשרה ביחידה המובחרת ואף יצא לקורס קצינים. היום הוא משמש כחבר מועצת ירושלים.

"התחושה היא שהדברים מתנהלים באופן טוב ושצה"ל עושה עבודה יוצאת מהכלל", אומר שגב. "מהזווית הפרטית שלי כמפקד פלוגה ההרגשה היא שהצבא במקום אחר לגמרי: התאמנו מאז, הצטיידנו, והאימונים רציניים יותר. התחושה שלי, כאזרח שבא למילואים פעם בשלושה חודשים, היא טובה מאוד ואני חושב שגם רואים את התוצאות בשטח".

משה מוסקל הוא אב שכול שחדר לתודעה הציבורית לאחר שבנו רפנאל, לוחם יחידת אגוז, נהרג בין מארון א-ראס לבינת ג'בל כאשר כוח של חיזבאללה ירה רקטות ופצמ"רים לעבר כוח צה"ל באזור. רפנאל, שהיה בן 21, נהרג במקום יחד עם עוד ארבעה מחבריו.

מותו לא היה לשווא

לאחר מות בנו, הקים מוסקל את תנועת "אחריות לאומית" הקוראת להחלפתם של המנהיגים שכשלו במלחמת לבנון השנייה. הוא לא היה מוכן שמות בנו יהיה לחינם, והופיע חדשות לבקרים בעצרות והפגנות הקוראת להתפטרותו של ראש הממשלה.

"אני מקווה שהפעם ההחלטה לצאת למבצע היא מסוג אחר", אומר מוסקל. "עד כה אף אחד לא יודע מהו יעד המלחמה ומהי המטרה שרוצים להשיג. משיחות שערכתי עם גורם צבאי הבנתי שהסרט אחר לגמרי. התחושה שאני מקבל היום היא שבכל זאת הדברים בשטח מתנהלים אחרת ושהצבא עושה עבודה טובה".

לשאלה האם יש נחמה בעובדה שהופקו לקחים ממלחמת לבנון השנייה הוא עונה: "נחמה? אין נחמה. המסרון האחרון של רפנאל כלל את המילים: 'הכל היה לחינם'. ביום השנה למותו של רועי קליין (שנהרג גם הוא במלחמה - ג.ש), אמו סיימה את הנאום במילים האלה. הבטחתי לה שזה לא יהיה נכון. בסוף, כל מה שעשינו הביא לזה שהפיקו לקחים, הצבא ערוך ומוכן ופוליטיקאים לא מקבלים החלטות בלי להבין את המשמעות שלהן. אם חסכנו חיים של חייל אחד - בזה שכרנו".