למחאת הדיור והרופאים הצטרפה היום מחאה נוספת שהחלה בפייסבוק וזכתה לשם "מחאת העגלות". אלפי הורים וילדיהם הפגינו היום במקומות שונים ברחבי הארץ, במחאה על יוקר גידול הילדים בישראל. 

הצלחה למחאת העגלות. צילום ארכיון (צילום: AP)
ילד בהפגנה, הערב בתל אביב | צילום: AP

יותר מ-4,000 מפגינים צעדו ברחובות תל אביב החלו לצעוק עם פתיחת ההפגנה: "די, נמאס! תורידו את המס", "ביבי, הביתה - פיפי ולישון!" ו-"העם דורש צדק חברתי". מארגני ההפגנה הביאו למקום "שחקנית חיזוק" בדמותה של ליצנית שהפעילה את ההורים והילדים בשירים ובריקודים. מיד לאחר שהליצנית סיימה את הופעתה, עלו על הבמה המאולתרת זמרים, שהנעימו את זמנם של המפגינים.

"לא ייתכן שהורים ממעמד הביניים לא יכולים לגמור את החודש, למרות שהם משתכרים שכר נאה", אמרה שלי דביר, אחת ממארגנות המחאה, בשיחה עם חדשות 2. "עלות גידול ממוצעת של ילד בישראל נעה בין 5,000 ל-6,000 ש"ח בחודש, ואם יש שני ילדים - זה כפול", הוסיפה דביר.

"הדרישה שלנו מהממשלה היא פשוטה: שנו את סדר העדיפויות הממשלתי והלאומי", קבעה דביר והוסיפה: "הכריזו על מוצרים כמו חיתולים וחלב כמוצרי יסוד והורידו את המחירים שלהם. שכבת הביניים נשחקת. גם מי שמרוויח יפה לא יכול לשרוד".

אם מחזיקה שלט מחאה, בהפגנה בת"א (צילום: חדשות 2)
אם מחזיקה שלט מחאה, הערב בת"א | צילום: חדשות 2

"עובדים קשה, ואי אפשר לגדל ילדים בכבוד"

"במצב הנוכחי, אין לי סיבה לחזור לעבוד אחרי חופשת הלידה. עדיף לי להישאר בבית, לחסוך את ההוצאות על גן פרטי וגם לתת את עצמי לילד, שירוויח את אמא שלו", אמרה מפגינה אחרת.

"אנחנו עובדים קשה ולומדים קשה כדי לגדל ילדים בכבוד. אנחנו עובדים סביב השעון ולא יכולים לגמור את החודש", אמרה יעל ברדה, ממארגנות המחאה. "השלטון בחר בשיטה כלכלית שפוגעת בציבור, ובפרט במעמד הבינוני. היא נותנת יד לעשירים ופוגעת בעניים", הוסיפה ברדה.

סמוך לשעה 19:00 הגיעו המפגינים למאהל המחאה בשדרות רוטשילד. במקום הוקמה משחקיה לילדים שהופעלו על ידי שורה של בדרנים וליצנים.

מפגינים ברחוב (צילום: חדשות 2)
מפגינים ברחוב | צילום: חדשות 2
"לא ניתן להפריד בין המחאות"

מוקדם יותר היום אמרה ליאת ורדי-בר, ממארגנות המחאה, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי "לא ניתן להפריד בין המחאות השונות. כולן מדברות על דבר אחד כללי והוא שיוקר המחיה בארץ בלתי נסבל".

ורדי-בר ציינה כי "נכון לעכשיו יש עוד 25 צעדות ממקומות אחרים בארץ. בכל רגע מתווספת עוד עיר". מובילת מחאת ההורים הוסיפה: "הגרעין הוא אימהי אך המחאה משותפת לשני ההורים, את יוקר המחיה ההורית לא ניתן לנתק מכל השאר".

"המסלול המתוכנן לצעידה עם העגלות הוא לא מאוד ארוך ויצטרפו אלינו סבתות, דודים, דודות והציבור הרחב", הוסיפה ורדי-בר.

כמה יקר לגדל ילד בישראל? ורדי-בר הדגישה בריאיון כי "בהשוואה למדינות העולם, ובהשוואה לעצמנו בשנים קודמות, מאוד יקר לגדל ילד בארץ. המחירים רק עולים ועולים כל הזמן".

"אני מקווה שנקבל את מה שאנו כהורים מרגישים שהוא טריוויאלי"

לדברי מארגני המחאה, דרישותיהם ברורות: חוק חינוך חינם מגיל שלושה חודשים; פיקוח על מוצרי יסוד לתינוקות כתחליפי חלב וחיתולים; הרחבת חופשת הלידה לנשים ומיסוד חופשת האבהות; הפסקת תשלום על עגלה בתחבורה ציבורית; שיוויון בשכר ושיוויון הזדמנויות בעבודה לאמהות; הכרה בהוצאות טיפול בילדים ומוצרי תינוקות לצרכי מס. 

"תנו לגדול בזול" (צילום: חדשות 2)
"תנו לגדול בזול" | צילום: חדשות 2

"אני בטוחה שהמחאה תעזור, היא כבר עוזרת ומוציאה כל כך הרבה אנשים מהמקלדת החוצה, יש משהו שמאפשר שאנשים רבים להוציא את מה שהעיק עליהם המון זמן. ברמת המודעות זה כבר עזר ואני בטוחה שמכאן זה רק ימשיך הלאה", אומרת ורדי- בר. "אני מאוד מקווה שלא נחיה בחוסר שביעות תמידי, ובסופו של דבר נקבל את מה שאנו מרגישים שהוא טריוויאלי כהורים".

להלן פירוט מקומן של צעדות "מחאת העגלות" ברחבי הארץ:

הצעדה בתל אביב יצאה משדרות בן ציון פינת קינג ג'ורג'.

הצעדה בראשון לציון יצאה מרחוב ז'בוטינסקי פינת רוטשילד, ליד הרחבה של אולם "מופת" מול המשביר, ותגיע עד לגן העיר והעירייה.

הצעדה ביהוד יצאה מגן העצמאות לכיוון מתנ"ס "שטיינברג".

הצעדה במודיעין יצאה מרחבת היכל התרבות בעיר.

הצעדה באשדוד יצאה מרחבת ה"סיטי" ליד מאהל המחאה שהוקם במקום.

הצעדה בשדרות יצאה מהסינמטק, בסמוך לעיר האוהלים.

צעדת "אזור השרון", המאגדת את המוחים מרעננה, כפר סבא, הרצליה, נתניה ורמת השרון - יצאה מעיריית רעננה ברחוב אחוזה פינת רמב"ם והיא צועדת לכיוון בית יד לבנים, שם ממוקם מתחם אוהלי המחאה.

צעדת המחאה בחיפה יצאה מ"גן האם" ותגיע לסינימטק בעיר.

צעדת המחאה בנס ציונה יצאה מרחבת העירייה לכיוון הספורטק בעיר.

צעדת המחאה ברחובות יצאה מהקניון בעיר לכיוון רחוב הרצל.

צעדת המחאה בבאר שבע יצאה מקריית הממשלה בעיר לכיוון מאהל המחאה "ברגר" והאוניברסיטה.

צעדת המחאה בירושלים היא הצעדה היחידה שתצא ביום ראשון. בשעה 17:00 היא תצא מבית ראש הממשלה לכיוון גן הסוס; בשעה 18:00 צפויה להיערך פעילות לילדים ואחריה הופעה של איה כורם ואמנים נוספים.

בהכנת הידיעה השתתפו: דנה סומברג, פוראת נסאר, תמיר סטיינמן ועזרי עמרם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק