נתפס נוהג שיכור - עם נשק (צילום: חדשות 2)
"הינשוף": מחיר מופרז | צילום: חדשות 2

הדיון המשפטי ביחס לאמינותו של ה"ינשוף" - המשמש את המשטרה למדידת שיעור האלכוהול בדמם של נהגים - יצר בחודשים האחרונים לא מעט כותרות. השבוע הכריע בית המשפט העליון שהמכשיר אמין, ובזאת לכאורה הסתיים הוויכוח: הנהגים ימשיכו לנשוף, רישיונות ימשיכו להיפסל, ומכוניות ימשיכו להיות מוחרמות.

מה שלא ברור זו תשובה לשאלת אחרת לחלוטין. תחקיר "גלובס" מעלה תהיות בנוגע לרכישת המכשיר על ידי המשטרה ללא מכרז ובמחיר מופקע. המשטרה, שהתבקשה להסביר את גודל הפער - בהיקף של מאות אלפי שקלים - בין מחיר הינשוף לבין המחיר ששולם, ולאן נעלם הכסף הציבורי, בוחרת להתחמק: "אנחנו לא פותחים כאן בדיאלוג".

הוצאות מיותרות?

משטרת ישראל החליטה כי היא רוצה מכשירים נוספים. סגן ניצב יחיאל בן-יאיר, ראש מדור מכשור באגף הדגיש כי לאחרונה מתגברת "תופעת הנהיגה בשכרות", וש"צורך מבצעי דחוף" מחייב רכישת עשרה מכשירים נוספים בהליך פטור ממכרז. העלויות שהוא מפרט מדברות  על בין 10 אלף ל-15 אלף אירו למכשיר. דובר אגף התנועה במשטרה דורון בן-אמו, אומר שמחיר הרכישה בפועל עמד על 67-68 אלף שקל למכשיר. מסמך משטרתי פנימי מזכיר סכום של 75 אלף שקל, הכולל גם בלון כיול.

מכונות לבדיקת אלכוהול (צילום: החדשות 2)
בדיקת אלכוהול | צילום: החדשות 2

לסכומים הללו יש מן המשותף: הם גבוהים במידה ניכרת ממחיר המכשיר לפי עדות היצרנית ולפי עדות היבואן. בדצמבר האחרון, במסגרת משפט של נאשמת בנהיגה בשיכרות העיד מנהל בכיר מחברת היצרן כי מכיר המכשיר "נע בין 2,500 ל-3,000 אירו, אך יכול גם להגיע ל-5,000 אירו.

דובר אגף התנועה אומר בתגובה ש"לא ידוע לנו מהיכן נוטל העיתון את המידע לגבי מחיר המכשיר", ולדבריו, לטענה "אין כל אחיזה במציאות". כשביקשנו להבהיר כי המידע מתבסס על עדות המוכרים, ענה הדובר: "אנחנו לא פותחים כאן בדיאלוג".

המלצה למכרז

בכך לא מסתיימות התמיהות. אמנם המשטרה קיבלה פטור מיציאה למכרז עבור קניית המכשירים אך כבר לפני שלוש שנים ועדת המכרזים ביקשה "להסב את תשומת לב אגף התנועה לכך שיש לבדוק את מצב השוק באשר למכשירים אלה, על מנת להיערך לקראת רכש עתידי". כשהעניקה אישור פטור נוסף ביולי כבר הייתה הוועדה חריפה יותר, וציינה שהיא "מורה לאגף התנועה להיערך לקראת יציאה למכרז חדש", או לפחות "לסרוק את השוק על מנת לבחון אם יש יותר ממכשיר אחד" העונה לדרישות.

בפועל, מכרז חדש לא פורסם, וב-2007 רכשה המשטרה 15 מכשירים נוספים. האם התבקש פטור נוסף והאם הוצגו בפני ועדת המכרזים בדיקות שוק, כפי שנדרש? ממש לא ברור. מהמשטרה נמסר שאחרי המכרז נמשכה ההתקשרות עם היבואן, "לאחר אישור ועדת המכרזים לפטור ממכרז ועל-פי התקנות".