עמותת השקיפות הבינלאומית מפרסמת הבוקר (ג') את מדד השחיתות העולמי לשנת 2013. על פי הנתונים, ישראל ממוקמת במקום ה-36 מתוך 177 מדינות, עם ציון של 61 מתוך 100, זאת לעומת המקום ה-39 מתוך 176 מדינות וציון 60 בשנת 2012. מבין מדינות ה- OECD שנכללו במדד, ישראל ממוקמת בשליש התחתון של מדינות אלו, במקום 23 מתוך 34 המדינות החברות בארגון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המדד נבנה באמצעות סקר של אנשי עסקים ומומחים במדינה הנבדקת ומתבצע על ידי מכוני מחקר ואוניברסיטאות, כשהסקירה כוללת את המגזר הציבורי בלבד ולא את המגזר הפרטי בכל מדינה. דירוג המדינות נעשה על פי סקאלת ציונים של 100-1, כש-100 מציין את המדינה הנתפסת כנקייה לגמרי משחיתות, ואילו 1 מציין את המדינה הנתפסת כבעלת היקף השחיתות הגדול ביותר. לעומת זאת לפי סקאלת הדירוג - מדינה הממוקמת במקום הראשון היא הכי פחות מושחתת ואילו המקום ה-177 היא המדינה המושחתת ביותר.

מנתוני המדד עולה, כי בראש המדינות הנקיות משחיתות ניצבות דנמרק וניו-זילנד עם ציון של 91, כשאחריהן מדורגות פינלנד ושבדיה עם 89, נורבגיה וסינגפור (86), שוויץ (85), הולנד (83), אוסטרליה וקנדה (81).

את הרשימה סוגרות סוריה, טורקמניסטן ואוזבקיסטן עם ציון 17, עיראק (16), לוב (15) ודרום סודן (14), כשסודן (11), אפגניסטן, צפון קוריאה וסומליה (8) נתפסות כמושחתות ביותר.

השחיתות במדינות ה-OECD (צילום: רויטרס, חדשות 2)
השחיתות במדינות ה-OECD | צילום: רויטרס, חדשות 2

 

שני שליש מהמדינות בעולם קיבלו ציון נמוך מ-50

גם שכנותיה של ישראל קיבלו ציונים נמוכים באופן משמעותי: ירדן דורגה במקום 66 וזכתה לציון 45. מצרים במקום ה-114 עם הציון 32, לבנון במקום ה-127 עם הציון 28 וסוריה במקום ה-168עם הציון 17.

ממדד תפיסת השחיתות הבינלאומי עולה עוד, כי יותר משני שליש מסך המדינות שנבדקו קיבלו ציון נמוך מ-50 (מתוך 100).

השחיתות בעולם (צילום: רויטרס, חדשות 2)
השחיתות בעולם | צילום: רויטרס, חדשות 2

על פי החלוקה במדד, האזור שנתפס כמושחת ביותר הוא מזרח אירופה ומרכז אסיה, שם קיבלו 95% מהמדינות ציון שנמוך מ-50. מנגד, האזור שנתפס כ"נקי" ביותר משחיתות הוא מדינות האיחוד האירופי ומערב אירופה, שם 23% מהמדינות קיבלו ציון נמוך מ-50.

לדברי העמותה, הציון הסופי בכל מדינה התקבל על פי סקרים שבדקו את תפיסת רמת השחיתות, על פי תפיסותיהם של אנשי עסקים ומומחים בעלי קשרים עם הסקטור הציבורי. במדד נכללו מדינות שבוצעו בהם סקרים על ידי שלושה מכוני מחקר לפחות, על מנת לצמצם הטיות אפשריות.

יו"ר העמותה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס אמר בעקבות הנתונים כי "המאבק לטוהר מידות בשרות הציבורי צריך לקבל עדיפות גבוהה בפעילותם של גורמי אכיפת החוק. קיימים, לצערנו, עדין 'עשבים שוטים' של שחיתות ציבורית שצריך לעקור מן השורש ומיד, ביד קשה ובענישה מחמירה".

שרת המשפטים ציפי לבני הגיבה אף היא לדו"ח דירוג השחיתות ואמרה כי "הפתרון לשחיתות מורכב, אבל דרך ברורה אחת להתמודדות עמה היא החלת שקיפות על כמה שיותר מהתחומים הציבוריים". עוד הוסיפה לבני כי "הדרך לשקיפות מלאה עוד ארוכה, והדרך לישראל נטולת שחיתות ארוכה אף יותר. אבל אנחנו בכיוון הנכון, ונמשיך לצעוד בדרך הזו עד להשגת היעד."