ידיים פצועות חבושות (רויטרס) (צילום: רויטרס)
משחק מסוכן: הילד שיחק בנפצים וחמש אצבעותיו נקטעו | צילום: רויטרס

בכל שנה גורמים משחקים מסוכנים בצעצועים של פורים לפציעות קשות. פורים עדיין לא הגיע, אבל הפציעות כבר בהחלט פה: נער בן 14 מבאר שבע נפצע היום בינוני במהלך משחק עם נפצי פורים. חמשת אצבעות כף ידו נקטעו ורסיסים חדרו לפניו. למקום הוזעק צוות טיפול נמרץ של מד"א מרחב נגב שטיפל בו.

הפראמדיק ינאי אדרי והחובש אשר גולן הצליחו לעצור את הדימום ופינו את הנער לבית החולים סורוקה בעיר. "הנער סיפר כי ביקש להגביר את עוצמת הפיצוץ ויצר מעין מטען צינור", סיפרו במד"א. "בשלב מסוים אירע פיצוץ שפצע אותו".

פורים יחול רק בשבוע הבא, אולם במד"א כבר נרשמו מספר תאונות כתוצאה ממשחק בנפצים. "אני קורא להורים למנוע מילדיהם לרכוש נפצים מסוכנים", אמר מנכ"ל מד"א אלי בין. "מקרים מסוג זה עלולים להסתיים כמו המקרה המצער האחרון בנכות קשה, ולעיתים בצורה אף קשה יותר".

צעצועים מסוכנים

במד"א מזהירים מפני שימוש בצעצועים מסוכנים בפורים. "אקדח צעצוע היורה כדורי פלסטיק אסור לשימוש ועלול לגרום לחבלות חמורות ובלתי הפיכות בגוף", מדגישים במד"א. "יש להפעיל את קפצוני הנייר או את הפיקות לסוגיהם באמצעות אקדח צעצוע המיועד לכך בלבד, ולא באמצעות אבנים או בדרכים אחרות".

בנוסף, אין לשמור פיקות וקפצונים בכיס, מחשש להתפוצצות, אין לירות פיקות ודומיהן בקרבת האוזניים והעיניים, דבר שעלול לגרום לנזק בלתי הפיך. כל סוגי הנפצים עלולים להוות סכנה ממשית אם אינם מופעלים על פי ההוראות.

במד"א מזהירים גם מפני הכנת תחפושות ביתיות מחומרים דליקים. "בזמן הכנת תחפושות ביתיות יש להקפיד על שימוש בחומרים שאינם דליקים", אומרים בארגון. "צמר גפן, נוצות טבעיות ויריעות מפלסטיק הם דוגמה לחומרים שעלולים להיות דליקים. יש להקפיד כי התחפושת תאפשר לילד להיות נייד ושתהיה נוחה. יש לוודא כי היא לא לוחצת על הגוף, שמסכות יכללו פתחי אוורור למניעת חנק ועוד. לא מומלץ להתקרב למקור אש עם תחפושת".

לרסס בזהירות

גם התרסיסים הפופולריים בפורים עלולים להיות מסוכנים. אין לרסס אותם על הפנים, הגוף או בקרבת מקור אש מאחר וחומרים אלה דליקים ביותר. "ספריי שלג עלול להיות דליק ולגרום לצריבה בעיניים, כמו כן מיכל הספרי עלול להתפוצץ אם הוא נמצא בקרבת מקור אש בטמפרטורה גבוהה".

להלן המלצות מד"א במקרה של התלקחות התחפושת: יש להשכיב את הנפגע, לגלגלו בחול או בעפר, או לכבות את האש בכמות גדולה של מים, או להחניקה באמצעות שמיכה רטובה. את ראש הנפגע יש להקפיד לא לכסות מחשש לחנק. כמו כן אין להסיר בגדים חרוכים ואין למרוח משחות שומניות על הכוויות, אלא לקרר את מקום הכוויה מים.

במקרה של חדירת ספריי שלג לעיניים יש לשטוף בהרבה מים. במקרה של חדירת גץ אש לעין יש לשטוף אותה במהירות במים ולהעביר את הנפגע למתקן רפואי קרוב. בכל מקרה, מומלץ שבכל מסיבת פורים יימצא תיק עזרה ראשונה תקני, ובמקרה חירום להזעיק את מד"א בטלפון 101.