הוא בן 77 ובמשך יותר מ-50 שנה, הפרופסור יקיר אהרונוב מתעמק ברמה הבסיסית והקיומית ביותר של החומר ביקום: "אני נכנס לאט לאט לשלווה, ומתחיל לחשוב. לא איכפת לי מה שקורה כאן מסביב. רק הצפצוף של הציפורים עוזר לחשוב".

פרופ' אהרונוב מספר על המקום בו הוא עובד. במקרה שלו, התשובות שהוא הוגה ב"משרד" שמתחת לעץ, עשויות להקנות לו מחר את הכבוד הכי גדול שיש.

"בלילה, לפני שאני הולך לישון אני חושב על בעיה שאני רוצה לפתור. הרבה פעמים בבוקר כשאני מתעורר, יש לי כבר התחלה של פתרון. ואז ביום אני יוצא ומטייל", מתאר אהרונוב את יום העבודה שלו. "בדרך כלל אני מטייל בפארקים וחושב, ואנשים חושבים שאני לא עושה כלום. אבל אני עובד. זו עיקר העבודה שלי".

תגלית בת 50 שנה

מחר, בחצי היום, תכריז האקדמיה השוודית על הזוכים בפרס נובל בפיזיקה, והפרופסור יקיר אהרונוב הוא בהחלט אחד המועמדים המובילים, בזכות הישגיו בחקר המכניקה והקוונטים. התגלית שלו כבר בת 50 שנה, אך רק לאחרונה מתחילים להבין את חשיבותה. "זאת ממש מהפכה", הוא אומר. "ניסחתי מחדש את החוקים של התורה הקוונטית. זה משנה לגמרי, באופן מהותי, את ההסתכלות שלנו על זמן".

נילי אהרונוב, אשתו של המועמד לפרס, אומרת עליו בחיוך: "הוא האדם הכי לא מאורגן, מפוזר ברמות בינלאומיות ומאוד לא פרקטי, לא מבין שום דבר מסביב חוץ מאשר פיזיקה ושח". הפרופסור המפוזר הזה כבר נחשב למועמד לנובל בעבר ולא זכה. אבל מחר חבריו ומוקיריו מקווים שהספסל שמתחת לעץ יתפרסם בכל העולם כמשרדו של חוקר האטומים הנודע מרמת אביב.