הנשים החרדיות יולדות פחות? (צילום: רויטרס)
האם החרדיות יולדות פחות? | צילום: רויטרס

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה מחקר חדש שעל פיו ניתן להצביע על ירידה ברורה ברמת הפריון של נשים חרדיות לאורך העשור הקודם. בעשור האחרון הביאו נשים חרדיות בממוצע 6.5 ילדים לעולם לעומת 7.6 בעשור הקודם. כך פורסם הבוקר בעיתון "הארץ".

את המחקר ערך ד"ר אחמד חליחל ראש תחום דמוגרפיה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המחקר התבסס על תוצאות הסקר החברתי שנערך בקרב עשרות אלפי נשים יהודיות ומוסלמיות, שבחן את הגדרתה העצמית של כל אישה בנוגע לרמת הדתיות שלה בצירוף נתונים רשמיים ממרשם האוכלוסין על מספר הילדים שילדה בפועל במהלך ימי חייה. הנתונים שאסף חליחל אפשרו להעריך באופן מדויק יחסית את רמת הפריון בישראל לפי רמת הדתיות.

באומדן רב שנתי המתייחס לנשים בישראל לפי רמתן הדתית, נמצאה עלייה מובהקת משנת 1979 בפריון הכללי בקרב נשים המגדירות עצמן דתיות גם בקרב נשים חילוניות. במחקר נבדקה גם רמת הפריון של נשים מוסלמיות והמסקנה הצביעה גם על ירידה חדה בפריון שלהן. על פי המחקר, ממוצע הילדים לאם מוסלמית עמד בשנת 2009 על 3.62 ילדים, לעומת 5.6 ילדים בתחילת שנות ה-80.

החידוש העיקרי במחקר עוסק בחברה החרדית, שהצביע על ירידה משמעותית באחוזי הילודה בעשור האחרון. במחקרים שנעשו עד כה בערים חרדיות כמו ביתר עילית ומודיעין עילית, כבר ניתן היה להצביע על מגמת ירידה בשיעורי הילודה בקרב המגזר, אך המחקר שפורסם אתמול מצביע באופן רשמי על מגמת ירידה ברורה. למרבה ההפתעה, לעומת הנתונים בקרב הנשים החרדיות שהצביעו על ירידה בפריון, הפריון של נשים חילוניות נמצא דווקא בעלייה של יותר משני ילדים בממוצע.

הסיבה לירידה: שימוש באמצעי מניעה ושינויים כלכליים וחברתיים במגזר

לפי ד"ר חליחל, בכל אחת מ-30 השנים שנבדקו נמצא קשר ברור בין מידת הדתיות של האישה לבין רמת הפריון. חליחל הדגיש כי להפתעתו שיא הפריון בקרב נשים חרדיות היה בין השנים 2003-2005 שבה עמד מספר הילדים הממוצע במשפחה על 7.6 ואילו מאז ישנה ירידה ברורה ומספר הילדים הממוצע במשפחה הינו 6.5.

מהן הסיבות שגורמות לירידה בשיעורי הילודה בקרב נשים חרדיות? על פי ממצאי המחקר, שיא הפריון של נשים חרדיות הוא בין הגילאים 25-29, וכי מגיל 30 ואילך יש ירידה ניכרת בשיעורי הלידות. הנתון מצביע על כך שייתכן שנשים במגזר נוטות יותר מתמיד לשלוט על מספר הלידות שלהן באמצעות שימוש באמצעי מניעה.

סיבה נוספת שעשויה לגרום לירידה במספר הלידות הינה הקיצוץ החד בקצבאות הילדים בשנת 2003. כמו כן, בעשור האחרון חלו בעולם החרדי שינויים כלכליים וערכיים - שיכולים היו להשפיע על מידת הפריון של נשים, כמו שילוב בשוק העבודה ובאקדמיה. המגמות הללו עלולות להשפיע על תכנון המשפחה במגזר.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק