קברו הטרי של הרב עובדיה יוסף ז"ל הפך השבוע לאתר עלייה לרגל - אנשים נאספו סביבו, הדליקו נרות, קראו תהילים והתייחדו לרגע. בבית העלמין הקטן והיוקרתי סנהדריה, קבורים שרים, רבנים, פרופסורים ושופטים. אבל זאת הייתה הפעם הראשונה שהמקום ידע לוויה שכזאת, שעל עוצמתה מספרות המצבות השבורות, שנרמסו בלהט ההמונים שליוו את הרב בדרכו האחרונה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במודעות האבל שמילאו את רחוב הקבלן בירושלים, הפך עובדיה יוסף למשה רבנו של הדור. בטקסטים שנכתבו על הפשקווילים לא היה שום דבר מרומז או מינימליסטי: "בת ציון ממררת", "תורה חגרי שק והתפלשי באפרים", "אוי לעולם שאבד מנהיגו", "התייתמנו" ועוד ביטויים רבים המבטאים את הצער העמוק של המתאבלים.

פוליטיקאים רבים הגיעו לשבעה - הנשיא, ראש הממשלה, שרים וחברי כנסת בהווה ובעבר. נראה שהמנהיגים הופתעו גם הם מעוצמת ההלוויה. וכך התעלמו באלגנטיות מהרבה אמירות שנויות במחלוקת של הרב עובדיה יוסף.

הפשקווילים המודיעים על מותו של הרב (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הפשקווילים המודיעים על מותו של הרב | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"כל גדולי האומה היהודית, בסוף היו קשורים לתורה"

בפינת הרחוב היו מי שדיברו על קרב הירושה ועל הפוליטיקה, אבל לא למצלמות. "דרעי גמר", אמר אחד לחברו, "לא סתם הוא בכה בלוויה". אחר הוסיף שזה באמת יום עצוב, יום עצוב למפלגת ש"ס. לעומת זאת בתחנת הרדיו החרדית "קול ברמה", ששידרה בגל פתוח מהשבעה, לא עסקו בפוליטיקה אלא במקומו של הרב ברצף ההיסטורי היהודי. ההיסטוריה, היא הרי תלויה במי שמספר אותה.

"מי שהכיר את הרב עובדיה באמצעות התקשורת וזוכר אמירה כזאת או אחרת, שוכח שהרב עובדיה חי 93 שנה ועסק בפוליטיקה אולי אחוז מסדר יומו השנתי", אמר השדרן. "בכל השאר הרב עובדיה עסק בפעילות שותפת של מהפכה. כל גדולי האומה היהודית, בסוף היו קשורים לתורה".

ערב ירד על רחוב הקבלן, והאוהל התרוקן ממבקרים. בבית העלמין בסנהדריה המשיכו גם בלילה להיאסף אנשים סביב הקבר - הם כאבו את מותו של הרב עובדיה כאב גדול ואמיתי. מי שלא הבין עד כמה חצוי העם הזה, קיבל השבוע תמונה ברורה. מאות האלפים שצעדו אחרי הארון הם פניה של מדינה שעבור רבים, גיבוריה הם רבניה. בצירוף מקרים מעניין יצאה באותו יום גם ההודעה שפרס נובל בפיזיקה, יוענק השנה להוגי תיאוריית החלקיק האלוהי. ככה זה, כל אחד והחלקיק האלוהי שלו.