אי אפשר לדמיין ליל בחירות בישראל בלי המדגם של מינה צמח ומכון דחף, צמד המלווה אותנו כבר עשורים רבים. אבל כעת - מהפך: "33 שנים וחצי שאני עבדתי פה במשרד של מכון דחף, לבוא לפה עושה לי משהו. מה שקורה לא בא לי חלק בטח כשהמקום ריק", אומרת צמח על המכון שהיא כל כך מזוהה איתו שנסגר סופית בשבועות האחרונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתודעה של כולנו מכון דחף זה מינה צמח אבל מסתבר שהיא הייתה רק שכירה במקום, ובחלק מהזמן גם שותפה לחיים של הבעלים הפרסומאי אליעזר ז'ורבין. כהוא חלה היא החזיקה את המכון, אבל היא הבינה שזה רק עניין של זמן.

"תמיד החזקתי מעצמי אישה חלשה. אני יודעת שזה לא נכון, אבל אליעזר הקרין לי כוח", היא אומרת כעת. לפני חודש זה נגמר: ז'ורבין נפטר, מכון דחף נסגר, וצמח מצאה את עצמה בלי בית. אחד הסודות שהיא לוקחת איתה הוא המחשבון, שליווה אותה כל ליל בחירות. "רק את זה ביקשתי לקחת", היא אומרת.

"כל מערכת בחירות הציעו לי דברים"

"כל מערכת בחירות קבלנים מציעים לי דירות ודברים כאלה, אבל לא יצאתי מפה עם כסף כי דחף לא שלי, אבל ידעתי את זה מהרגע הראשון. לא נועדתי להיות עשירה כנראה". גם עכשיו, היא עדיין מכורה לעבודה: "אני עובדת לפחות 10 שעות ביום. אני רוצה קצת להוריד הילוך אבל אי אפשר, אם מישהו צריך סקר ואני אגיד שאני לא יכולה מה יקרה, הרי אי אפשר לחכות".

היא עובדת כי צריך לעבוד, היא שייכת לדור הזה. גם בגיל 77, העיקר מבחינתה הוא להמשיך לעבוד ולא לנוח על זרי הדפנה. מה הפלא שהעדות היחידה בבית על ההישגים שלה, כולל חיזוי המהפך ב-1977 מאופסנים עמוק בארון. "זאת הייתה דרמה, פחדתי פחד מוות לפרסם את זה", היא אומרת היום על ליל המהפך.

"לא סימנתי מעולם לאן רציתי להגיע, אני עובדת כמו כל אחד אחר, והשאר פשוט קרה", צמח אומרת בצניעות אופיינית. מי היה מאמין שהעולם היבש של הסטטיסטיקה יכול להביא מותג שכזה. גם במכון החדש אליו הצטרפה היא מסרבת להפנים את מעמדה, למרות היחס של העובדים אליה - כמו אל סלבריטי.

"אני מרגישה מינה צמח ולא מותג. במישור שלי אני יודעת שאני טובה, אני חושבת ככה. במישור הרגשי אני מרגישה צורך להצניח לכת ולהתחבא. כל סקר שיש לי אני אבדוק 10 פעמים כדי להיות בטוחה, עדיין אין לי ביטחון בשום סקר, הכל אני בודקת". כניסת צמח למכון 'מדגם' של מנו גבע היא רעידת אדמה בעולם הסקרים: הסוקרת של ערוץ 2 שחוברת למחרה מרשות השידור. היא בסך הכל חיפשה שירותי משרד אחרי שהמכון נסגר, ומנו צמח הציע לה שותפות.

מינה צמח במשכן הכנסת, השבוע (צילום: חדשות 2)
מינה צמח במשכן הכנסת, השבוע | צילום: חדשות 2

אחרי כל מערכת בחירות - אני רוצה שוב

התכניות שלי פה להיות במכון עוד 30 שנה. "אמא שלי נפטרה בגיל 108 ועד חודשים ספורים לפני מותה היא הייתה צלולה לגמרי", צמח רומזת רמז מאוד לא דק. היא ממשיכה עם העט והמחשבון ועם הטלפון הקווי ועם אהבתה - מחקרי העומק על השלום. הנוף הפוליטי השתנה, כל הלקוחות שלה מזמן ירדו מהבמה ורק היא עוד כאן, הברומטר הלאומי של הדמוקרטיה הישראלית.

"אני מתגעגעת למנהיגים שהיו להם הרבה עוצמות ותעצומות נפש. שמיר היה אומר ואני מאמין במשהו וזהו זה, לא אכפת לי מה הסקרים שלך אומרים, אני צריך ללכת לפי מה שאני מאמין. ככה הם היו", היא אומרת.

בגין עם נשיא ארה"ב קרטקר. ארכיון (צילום: לע"מ, חדשות)
חזתה את עלייתו לשלטון, מנחם בגין | צילום: לע"מ, חדשות

אישה אחת עם כמעט 40 שנה של מדגמים ומאזן כמעט מושלם. בבחירות 1996 כמו כולם היא שלחה אותנו לישון עם שמעון פרס כראש הממשלה וקמנו עם נתניהו בבוקר, ובבחירות 2003 היא החסירה כמה מנדטים מהליכוד אבל רק טעות אחד לא נותנת לה מנוח - הפריימריס לקדימה בשנת 2008 אז היא חזתה ללבני ניצחון גדול שהיה בסופו של דבר ניצחון על סך של פחות מ-500 קולות. "בגלל זה אני לא אוהבת פריימריז, ומאז לא עושה את זה", היא מוסיפה.

גם היום, היא לא מוכנה לוותר על התפקיד הראשי בליל הבחירות. "כל מערכת בחירות אני אומרת שזאת הפעם האחרונה, וכל מי שעבד איתי יגיד את זה, אבל למחרת אני חוזרת ואני רוצה שוב. אני עושה תחזיות, אז אני חיה".