בחודש שעבר נכנס ניצב רוני עטיה למטה המחוז הצפוני במשטרה בפעם האחרונה. בטקס רשמי הוא נפרד לאחר 35 שנות שירות, בהן היה נוכח כמעט בכל אירוע משמעותי בצפון. במחוז הצפוני עטיה נחשב לקצין מהדור הקודם - קשוח, שלא מרבה בדיבור. הוא גם המפקד היחיד מאסון הכרמל שנשאר על מדים ואף קודם לדרגת ניצב. "קיבלתי הרבה מאוד עצות שאמרו לי רוני קום ולך, אתה לא צריך את כל האש הזאת", מספר עטיה בריאיון בלעדי לחדשות 2. "מאחר ואני האמנתי במה שאני עשיתי, בצדקתי ובגרסה שלי אמרתי 'אני אעזוב ברגע שאני אחליט'".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשלוש השנים האחרונות, פיקד עטיה על מחוז גדול ונפיץ. במקביל, הוא ניהל מאבק אישי על האמת שלו, לאחר שמבקר המדינה חקר את תפקודו, המחלקה לחקירות שוטרים בדקה את גרסתו וגם עתירה לבג"ץ הוגשה נגדו. תחקיר עיתונאי אף טען כי עטיה שיקר בעדותו בפני המבקר. "צריך לזכור כי יש מתחתיי 2,500 שוטרים שצריך לפקד עליהם ביום יום. צריך לדבר איתם על ערכים ודרך ארץ ובמקביל באים ומנסים להאשים אותך כמפקד שאולי שיקרת ולא אמרת את האמת", מציין עטיה.

להבדיל מקצינים אחרים, ניצב עטיה יצא כמעט ללא רבב מכל החקירות על אסון הכרמל, אך בעיני חלק ממשפחות החללים, הוא נשאר האשם העיקרי. "במחוז הצפוני יש עשרות אם לא מאות שריפות. מפקד מחוז לא מטפל באירוע כזה וגם לא מפקד מרחב. זה אירוע ברמת תחנה. גם באירוע הזה של האסון בכרמל, לא חשבתי כמפקד מרחב להגיע לאירוע של שריפת קוצים. כשקיבלתי את הדיווחים שלפיהם הלהבות מתקרבות לבית הכלא, הגעתי בעצמי למקום כדי לנהל את האירוע".

מגיב לביקורת. עטיה (צילום: חדשות 2)
מגיב לביקורת. עטיה | צילום: חדשות 2

"הכאב הוא אדיר"

"היו רוחות אדירות", משחזר עטיה. "קיבלת דיווח על שריפה במקום מסוים ותוך שניות היית צריך לשנות את ההיערכות שלך בעקבות שריפה במקום אחר". אחת ההחלטות הדרמטיות שעטיה קיבל בשטח היא פינוי מאות האסירים מכלא "דמון". "לא היה מישהו שהתנגד להחלטה הזאת", מסביר עטיה. "גם נציגי השב"ס לא התנגדו. לכלא אמנם לא נגרם שום דבר אבל האש הגיעה לפאתיו והאסירים בפנים הרגישו שהם נחנקים וביקשו לצאת. אז אתה מבין שגם אם האש לא כילתה את הכלא עצמו, אנשים יכלו למות שם מחנק".

"האסירים יכלו להיחנק למוות". כלא דמון בש (צילום: חדשות 2)
"האסירים יכלו להיחנק למוות". כלא דמון בש | צילום: חדשות 2

מפקד המחוז בזמן האירוע, ניצב שמעון קורן, החליט לסגור את הציר לבית אורן, אך למרות זאת אוטובוס הסוהרים טיפס למעלה. "הציר אמנם היה סגור אך הסתובבו בו אנשי הצלה וביטחון", מסביר עטיה. "בציר הסתובבו כבאים וניידות משטרה. אלה האנשים שהיו צריכים לסייע לפינוי של האסירים בכלא, אז גם הם יכלו להיקלע לאמבטיית אש ולשלם מחיר. כשאתה נמצא במלחמה מהסוג הזה, יכולים גם לקרות אסונות".

44 אנשים נספו באסון הכרמל. 38 צוערי שב"ס, שלושה כבאים ושלושה קציני משטרה: ליאור בוקר, איציק מלינה ואהובה תומר. "לא ידענו אפילו במי מדובר כשהתקבלו הדיווחים", הוא ממשיך. "רק אחר כך שהתברר לנו שמדובר באוטובוס ובקצינים. הכאב הוא אדיר. אי אפשר לתאר אותו בכלל. אתה חוטף מכה כזאת זה מזעזע אותך".

שלד האוטובוס לאחר האסון (צילום: רוני סופר)
שלד האוטובוס לאחר האסון | צילום: רוני סופר

"הייתי שמח אם משפחות הנספים היו סולחות לי"

זמן קצר אחרי האסון, נפתחה חקירה של מבקר המדינה. בלי קשר אליה, סיימו את תפקידם כמעט כל מפקדי האירוע, כולל מפקד המחוז שמעון קורן. מי שקודם והחליף את קורן היה רוני עטיה - מה שהגביר את הביקורת מצד משפחות הנספים. בשנת 2012, התפרסם סרטון שתיעד את אזור עיקול המוות דקות לפני האסון. בתיעוד נראה רכב כיבוי יוצא מהלהבות ולצד הנהג יושב עטיה.

תחקיר "ידיעות אחרונות" טען שעטיה יצא מהאש ולא הזהיר את פקודיו, שנכנסו ללהבות יחד עם הסוהרים. "זאת לא הייתה אותה האש שהאוטובוס נקלע אליה", מסביר עטיה. "אני לא נהגתי. אני נסעתי ברכב של הכיבוי. ראיתי אותם לשבריר שנייה. ידעתי שכמו שאני עברתי את האמבטיה הזאת גם הם יעברו. לא הייתה בפניי אפשרות להזהיר אותם. ברגע שהם חלפו לידי הם חלפו את הסכנה ואחר כך הגיעו למקום נוסף ושם קרה כל מה שקרה".

"אשמח אם המשפחות יסלחו". אנדרטת הזיכון (צילום: חדשות 2)
"אשמח אם המשפחות יסלחו". אנדרטת הזיכון | צילום: חדשות 2

"אין מעבר לאמת שלי עוד אמת", אומר עטיה. "אם הייתי לבד הייתי יכול לספר איזשהו סיפור, אבל הייתי עם עוד אנשים ברכב הזה. לא נמצא בתפקוד שלי שום דבר שאילץ אותי לשים את המפתחות וללכת הביתה. אם המבקר היה מוצא משהו הוא לא היה חס עליי. ואם הייתי רוצה או לא רוצה הייתי נאלץ ללכת".

בשנתיים האחרונות עטיה בחר להתרחק מהאסון, אבל אחרי הכל משוכה אחת הוא עדיין לא הצליח לעבור - את משוכת המשפחות. "אני מבין את המשפחות וכואב את צערן", אומר עטיה. "אבל זה המחיר. הייתי יכול לשלם אותו גם. יכול להיות שלא היינו יושבים פה היום. אני לא מצפה שהן יסלחו לי, אבל אשמח שזה יקרה. אני כולנו בני אדם בסוף".

נציגם של כ-15 מהמשפחות השכולות ביקש להעביר בשמם את התגובה הבאה: "בכוונת המשפחות השכולות להגיש בקשה לבית המשפט למינוי שופט חוקר לחקירת סיבות המוות, אשר במסגרתה ייחשפו בפני הציבור הרחב עובדות חדשות, אשר יש בהן כדי לשפוך אור חדש על האחראים לאסון. בנוסף שוקדות המשפחות השכולות על הכנת תביעות נזיקין אישיות כנגד בכירים במשטרה, בשב"ס ובשירותי כיבוי אש בגין אחריותם האישית ורשלנותם שהביאה למותם של 44 הרוגי אסון הכרמל".