מבצע המעצרים נגד המסתננים שאותו מכנים במשרד הפנים "חוזרים הביתה" יצא היום לדרך באילת, ו-78 מהם כבר עוכבו, 70 מתוכם אזרחי דרום סודן. שש משפחות שנעצרו, הסכימו לצאת מרצון ושוחררו עד מועד הטיסה שתיקח אותם חזרה למולדתם.

הצטרפנו היום לקרוביה של מוניקה, שלבני משפחתה הוקצבו מספר שעות כדי לארוז את כל חפציהם לקראת שובם לאפריקה. אבי המשפחה, שנותר לבדו בתל אביב, קיבל את ההודעה בעת שביקר במשרדי עמותת "רופאים למען זכויות אדם" - כשניסה לקבל שם טיפול רפואי עבור בתם, בת שבע.

"מגרש בא לפה ב-6:00 בבוקר ואמר לנו שבעוד שעתיים-שלוש אני הולכת", היא סיפרה. "אני רוצה משהו שיעזור לי, אבל אין לי משהו בידיים".

סאנדיי דונג, שהסכים לחזור מרצון לדרום סודן אמר: "אני מוכן לחזור הביתה ולא מפחד. אפילו שיש שם מלחמות, אני מוכן לחזור כדי להגן על המדינה שלי וגם להיאבק עליה. ישראל היא מדינה מאוד גזענית".

הרשויות פתחו במבצע "הצקה"

פרט למעצרים, נכנסו לתמונה גם הרשויות המקומיות - שעליהן הוטל להערים קשיים על מסתננים שמפעילים עסקים ללא רישיונות מתאימים ובלב שכונות מגורים. בהתאם לכך, פשטו על אותם בתי עסק עשרות שוטרים ופקחי עירייה - אך בקרב המסתננים לא נרשמה התרגשות רבה מכך.

בזמן שהותם בישראל יצרו המסתננים מערכת כלכלית המוערכת במיליונים ומוסתרת מעיני הרשויות. דוגמה לכך היא מחסן שבו פועל קפה אינטרנט ומהווה גם בית לעשרות מסתננים. בדירה סמוכה למקום פועלת מספרה מפוארת – הכול בתוך בתי מגורים.

עבור המסתננים מדובר בהטרדה ואי נוחות זמנית. הם יועמדו לשימוע בגין הפעלת עסק לא חוקי, אבל בתום אותם ההליכים הם ככל הנראה ישובו לאותם המקומות ויפעילו את העסקים עד לפעם הבאה.

כרגע יכולות הרשויות באישור בית המשפט העליון לגרש רק את אזרחי דרום סודן - 1,500 במספר. לפי נתוני משרד הפנים, שוהים בישראל עוד 35,000 מסתננים מאריתריאה ועוד כ-15,000 מצפון סודן - שאותם אי אפשר לגרש ויש לתת את הדעת על גורלם.

גורמים אמריקניים: ההתלהמות נגד המסתננים גורמת נזק בלתי הפיך

בעולם לא רואים בעין יפה את הקמפיין לגירוש המסתננים. בתקופה האחרונה הגיעו לירושלים מסרים בוטים וחריפים מצד הקונסולים הכלליים של ישראל בארצות הברית, שדיווחו בזה אחר זה ובאופן חד משמעי על התחושות הקשות בעקבות המסרים הנשמעים בארץ והנזק החמור שיוצר הדבר בקרב הממשל והקהילות היהודיות.

השוואת המסתננים ל"סרטן" ו"מפיצי מחלות" על ידי פוליטיקאים ישראלים הביאה את הדיווחים בכלי התקשורת האמריקנים על הנעשה בארץ כ"מהומות גזע" ועל פשעי שנאה - מעשים שמעולם לא נשמעו בהקשר לישראל.

לפי ההערכות, עיקר הנזק התדמיתי נגרם בקרב חברי הקהילה האפרו-אמריקנית והליברלית. התסכול הגדול של הדיפלומטים בחו"ל נובע מהידיעה שאת רוב המסתננים לא ניתן לגרש - אי אפשר לעשות, אך גם הדיבורים על כך מסבים נזק כבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק