170 אלף מטיילים ניצלו את יומו הראשון של חג הפסח כדי לטייל בשמורות הטבע, בגנים הלאומיים ובאתרי המים בכל רחבי הארץ. ברשות הטבע והגנים דיווחו על תנועה ערה של מטיילים עוד לפני המסה הגדולה של המבקרים שצפויה להגיע לאתרים השונים בימי חול המועד, בהם גם שומרי המסורת.

"מזג אוויר אופטימלי לטיולים", הסבירה אוסנת איתן, דוברת רשות הטבע והגנים, בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "בדרך כלל החום הכבד מונע מהאנשים לצאת, אז ההתקררות עשתה רק טוב".

איתן סיפרה כי לפי תמונת המצב בשטח, זוכים לפופולאריות הרבה ביותר אתרי המים – מדן ועד אילת: "הרבה מאוד הגיעו לעין גדי, לקיסריה ולמצדה. אנחנו רואים גם תנועה ערה לבניאס ולתל דן בצפון. הפרישה היא ארצית, ואין אזור ספציפי בארץ שאפשר להגיד שהוא מועדף במיוחד".

למעלה מ-170 אלף איש ביקרו בפארקים וביערות קרן קיימת לישראל (קק"ל) ברחבי הארץ במהלך החג הראשון של פסח. בשעות הבוקר רוכבי אופניים רבים פקדו את שבילי הרכיבה ביערות ובפארקים של קק"ל ורק לקראת שעות הצהריים החלה לגבור תנועת המטיילים בכל הארץ.

האתרים הפופולאריים ביותר, על פי נתונים שנמסרו מקק"ל:

• בצפון: גמון החולה, יער בית קשת, יער שוויץ, יער לביא, חניון חוף הכרמל ובגליל המערבי פארק גורן ופארק אדמית. בסך הכול יותר מ-35,000 מטיילים פקדו את הצפון.

• במרכז: לחורשים, לאילנות, פארק רמות מנשה ולחניוני נחל השופט ונחל הזורע שבשרון הגיעו עשרות אלפי אנשים לעשות פיקניקים, כך גם ביער בן שמן ובפארק בריטניה. באזור ירושלים תנועת מטיילים ערה הייתה ביער עמינדב, הסטף ופארק עדולם. בסך הכול טיילו במרכז יותר מ-100,000 איש.
 
הערכה: 2 מיליון מטיילים בחול המועד

יערני קק"ל שערכו סיורים שמחו לגלות כי רבים מהמטיילים שמרו על ניקיון האתרים והקפידו לקחת את האשפה איתם או להניח אותה במרוכז.

לפי ההערכות ברשות הטבע והגנים, ינהרו לא פחות מכשני מיליון מטיילים בימי חול המועד אל השמורות, שם יצפה להם החל ממחר מגוון רחב מאוד של אטרקציות ייחודיות. בין היתר, מציעים שם ביקור ללא תשלום בפארק האקטיבי במועצה האזורית אשכול שבמערב הנגב, ובתמורה לסכום סמלי הדרכות וסיורים בהרודיון, בהרי אילת, ברמת הגולן ועוד.

כדי שאת אווירת החג לא יקלקלו עומסי תנועה, מפעילה הרשות מוקד ובו דיווחים עדכניים על מצב הכבישים – בטלפון: 3639*.

פריחה עצובה בכרמל

מה למדנו מאסון הכרמל? (צילום: AP)
היערות בכרמל עדיין חרוכים - וגם מסוכנים | צילום: AP
גם בקק"ל נפרשו בהיערכות מיוחדת כדי לקלוט את המוני המטיילים שאמורים לפקוד את היערות ברחבי הארץ. בצהריים דיווחו שם על תנועה ערה לאגמון החולה ולחניונים בנחל הזורע, נחל השופט וחניון אסם-פורת שאליהם הגיעו אלפים.

בניגוד לשנים עברו, הפעם יישארו חלק מהיערות בכרמל מיותמים ממטיילים – בעקבות שריפת הענק שהתחוללה שם רק לפני ארבעה חודשים, שנזקיה עדיין בולטים לעין. במקומות רבים בהר עדיין פזורים עצים חרוכים, שהקרבה אליהם מסוכנת – מחשש שיקרסו.

"בכל המראה העצוב הזה, יש ניצנים ראשונים של אופטימיות", סיפרה מוריה קרסגי, עוזרת דוברת קק"ל. "מתחת לעצים השרופים החלו לפרוח מרבדי עשב ודשא ירוקים. היה מזל שהאש אמנם שרפה את מה שהיה מעל האדמה, אבל לא חדרה לתוכה ובזכות זה יש שם התחדשות".

מתוך 100,000 הדונמים שעליהם משתרע הכרמל, נשרפו בדליקה כ-35,000 מהם. קרסגי העריכה כי השיקום של אותם אזורים יימשך לאורך זמן רב ואפילו עשרות שנים, ולכן קוראים בקק"ל למבקרים לשמור על כללי בטיחות כדי למנוע מהאש להתלקח פעם נוספת.

"אנחנו נותנים דגש על איסוף האשפה ועל שמירת כללי הבטיחות באש. מי שמדליק מנגלים צריך להקפיד לעשות את זה רק במקומות שזה מותר, ואחר כך לדאוג לכבות את האש לגמרי. כמובן שכולם מתבקשים גם לשמור על הניקיון ולאסוף את האשפה בתום הבילוי", היא אמרה. "בשנים האחרונות ראינו מגמה של שיפור בנושא הזה, אבל עדיין אפשר לעשות עוד. היערנים שלנו יעברו ויחלקו שקיות אשפה".