אנשי תקשורת, פוליטיקאים ואישי ציבור רבים עשו דרכם לבית העלמין ברמת השרון כדי לקחת חלק בלוויתו של העיתונאי והסופר הותיק אמנון דנקנר, שנמצא בליל שישי האחרון בדירתו ללא רוח חיים, לאחר שלקה בהתקף לב. את הלוויה העברנו בשידור ישיר בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בין הרבים שהגיעו ללוויה - שר האוצר הטרי יאיר לפיד, בכיר ש"ס אריה דרעי, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט והעיתונאי דן מרגלית. דרעי ספד לדנקנר בפני כלי התקשורת הרבים שהגיעו למקום עוד לפני תחילת הלוויה. "קבענו להפגש היום", הוא סיפר. "זה לא ייאומן. לא ראיתי אדם שחי כמוהו, מנצל את החיים כמוהו. ופתאום לשמוע שהוא מת - זה קשה מאוד. לא יודע אם אי פעם יהיה לי עוד חבר כזה".

דרעי הוסיף וסיפר על שיחותיו האחרונות עם דנקנר - "רובן כללו נזיפות - למה אתה לא שומר על קשר? למה אתה מתנתק? הוא גם היה נותן לי הרצאות בריאות. סיפר שהוא אוכל צמחוני, הודי. בדיוק התקשרתי להודיע לו שמצאתי מסעדה הודית כשרה שנוכל לאכול בה יחד". "איפה תמצא עוד אנשים כאלה?", שאל דרעי לבסוף, "איש אמת. שפיו וליבו שווים".

"לא יודע אם יהיה לי חבר כמותו". דרעי בלו (צילום: חדשות 2)
"לא יודע אם יהיה לי חבר כמותו". דרעי בלו | צילום: חדשות 2

אולמרט: "זו לא פרידה סופית, רק פסק זמן"

גם העיתונאי גדעון רייכר ספד לחברו הוותיק. "הכרתי אותו עוד מהיותי כתב בכנסת, ומול גדולי האומה, לא היה אחד שלא הייתה לו מילה עוקצנית ומיוחדת אליו", סיפר רייכר על תחילת ההיכרות ביניהם. "כשעברתי לשדר תוכניות הייתי מזמין אותו בכל פעם כי ידעתי שדנקנר, בלשונו האחת והמיוחדת, לא יוכל שלא להביס את כל מי שיושב מולו. למרות השכלתי האקדמית, הייתי ביישן לידו כי כל ציטוט שאמרתי - הוא מיד היה מתקן אותי. אוקיינוס בלתי נדלה של מידע".

"מורשתו היא לא ליפול אפיים ארצה, לא להתנצל ולא להתרפס מול השררה", סיכם רייכר. "וכמובן גם השפה - העברית הנפלאה, כזו צינית שנועצת בך חרב בלי שתרגיש. זוהי בעיניי עיתונות במיטבה".

ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שהיה חבר קרוב של דנקנר, ספד לו בעודו פונה אליו - באשר יהיה. "אני יודע אמנון שאתה צוחק עכשיו, אלא שאנחנו כבר לא", אמר אולמרט. "מי יאמין, זולת אני ועליזה, כי כמעט מדי לילה, כשעמדנו לסיים את השיחה השמינית או התשיעית באותו היום, שזה הלילה האחרון שלך, ומחר כבר לא תהיה".

"יריביך, שלא לומר שונאיך וברוך השם צברת לא מעט כאלה לאורך השנים", פנה אולמרט לדנקנר, "לא תמיד יכלו להשיב באותה חדות ובאותו השטף של הדברים שלך". "אני יודע, ורבים מאוהביך, והם רבים", הוסיף ראש הממשלה לשעבר, "כי אהבת לא אחת להתנצח כי נהנית מחילופי הדברים, ובעיקר כי מעולם לא נותרת ללא תשובה מוחצת ושנונה מתוך מאגר המידע מתוך השנים שבהם לא החמצת אף ספר".

אהוד אולמרט הגיע לחלוק כבוד אחרון (צילום: חדשות 2)
אהוד אולמרט הגיע לחלוק כבוד אחרון | צילום: חדשות 2

"היית יותר רך וחברותי ונאמן ממה שהיית מוכן להודו אפילו מול עצמך", אמר עוד אולמרט. "בעל אוהב, בן מסור שאין כמוך, וסבא שידע להשתובב עם נכדיו ללא קץ. זו לא פרידה סופית אמנון, רק פסק זמן. אל תתבייש לתת אותו וקריאת כיוון. אתה כבר חסר לנו מאוד ותהיה חסר יותר, ואני לא מתבייש לומר שאני אוהב אותך מאוד ועכשיו יותר מאי פעם".

לפיד: "כועס עליו שמת, אבל אם ללכת אז ככה"

גם שר האוצר, יאיר לפיד, הצטרף להספדים, והקריא את ההודעה שפרסם כבר אתמול בעמוד הפייסבוק שלו. "דוד אמנון מת", פתח השר לפיד את דבריו, "הלב שלו, שתמיד היה נוח ונימוח, נעמד פתאום דום. אני מכיר את כל תולדות הרישעות הדנקנרית, ומחבב כל פרק ופרק בה, אבל מה ששדרת נפגעיו המצקצקת והצדקנית לא הבינה מעולם, הוא שגם הנטייה הזו שלו, להיכנס בהם בכל הכוח הלא מבוטל של אישיותו המתפרצת, היה בעצם תוצר של תפיסת עולם שאמרה: 'אנשים טובים באמת אינם נרתעים ממלחמות רק בגלל שאין סיכוי לנצח בהן'. ואיזה מלחמות מפוארות הן היו!".

לפיד הוסיף ופרט את המאבקים הציבוריים לכאורה שניהל דנקנר לאורך השנים - "דון קישוט הרוכב לבדו על רוסיננטה כנגד המיתוס המופרך של דן בן אמוץ; ההגנה הטיפשית להפליא והמופלאה בטיפשותה על אריה דרעי; הבזבוז המשווע של כשרונו המופתי בשדות הקטל של מעריב בימי משפחת נמרודי; ההתייצבות לצד אולמרט בשוחה האחרונה, על הגבעה האחרונה, מאייש את מקלע המילים האחרון של הציבוריות הישראלית".

"אני כועס עליו שהוא מת", סיכם לפיד, "שהרי יכולות היו להיות לנו עוד עשר או אפילו 15 שנות דנקנר, אבל אני מתנחם בזה שאם ללכת אז ככה: ברגע אחד, בלי מחלות ממושכות, בשיא אונו האינטלקטואלי, מוקף אוהבים, כשעל לחייו פירורי קממבר ושפתיו מבהיקות מיין בורדו משובח".

עיתונאי ותיק שהצליח לעורר לא מעט שערוריות

דנקנר, שהלך לעולמו בגיל 67, כתב במרוצת השנים במגוון עיתונים ישראליים, ביניהם העיתונים "דבר", "חדשות", "הארץ" ו"מעריב", אותו גם ערך במשך חמש שנים, עד שנת 2007. במהלך שנות ה-70, שימש דנקנר כדובר הסוכנות היהודית וכדובר משרד החינוך, תחת השר דאז יגאל אלון. בתחילת שנות ה-90 כתב דנקנר את הביוגרפיה של הסופר והעיתונאי המנוח דן בן-אמוץ.

בעבר היה דנקנר חבר פאנל קבוע בתכנית הטלוויזיה "פופוליטיקה" בערוץ הראשון לצד חברו דן מרגלית. בשנים האחרונות השתתף דנקנר גם בסדרת הטלוויזיה "פולישוק" בה שיחק שר בממשלה.

אמנון דנקנר היה ידוע בחברותו הקרובה עם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ואף הקפיד לעמוד לצידו במהלך ההליכים המשפטיים נגדו. בשנה האחרונה עורר דנקנר סערה ציבורית כשלאחר מתן הכרעת הדין באחד מהתיקים נגד אולמרט, קרא לפרקליט המדינה משה לדור להתאבד.

העיתונאי שי גולדן ספד הלילה לדנקנר ואמר "עצוב לי מאוד על פטירתו של אמנון דנקנר. אני חייב לאיש הזה לא מעט. אומר רק שהוא אחד האנשים המבריקים שפגשתי בחיי. עילוי של ממש. חבל נורא".