שירי פעמוני-אשל, תקליטנית תל אביבית לשעבר, לא מבינה מה כולם רוצים ממנה. בגיל 33 היא התאהבה במוזיקה האפריקנית והחליטה ללכת עם החלום שלה עד הסוף. מדי שבוע משדרת פעמוני-אשל משדרת ברדיו לישראל - מאנגולה הרחוקה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פעמוני-אשל נמצאת באנגולה כבר שלוש שנים. "בשבילי אפריקה היא השורשים וזה המקור של המון המון דברים שקורים בעולם וקרו בעולם", סיפרה. "תמיד כששואלים אותי 'מה את עושה פה?', כולם בערך חושבים שאני קצת לא נורמלית, אבל יש לי משיכה שקשה לי להסביר ליבשת הזאת, לאנשים בה, לתרבות ולמוזיקה".

באנגולה שבדרום מערב היבשת השחורה - ישראל נחשבת למעצמה מובילה, יחד עם ענקיות כמו סין, ברזיל והשלטת לשעבר פורטוגל. חברות ישראליות רבות מוצאות עצמן מפתחות פרויקטים בתחומים שונים ושולחות לשם מאות עובדים, שברובם נדבקים ב"חיידק האפריקאי". בין האנשים הללו, ניתן למנות את נמרוד גרבר, טייס F15 בחיל האוויר. גרבר מצא לפני כעשור עבודה זמנית באנגולה, ומאז תרם את חלקו לבנייתן של 15 ערים חדשות ברחבי המדינה - לרוב באזורי ספר המרוחקים מהבירה - ותרם להכשרתן של עשרות חוות חקלאיות.

על ציר כפר נטר-ערבות אנגולה, בני הזוג גר (צילום: חדשות 2)
על ציר כפר נטר-ערבות אנגולה, בני הזוג גר | צילום: חדשות 2

"כשאני הגעתי לאנגולה, כל המזון בלי יוצא מן הכלל היה מיובא", שחזר גרבר. "המעורבות שלנו התבטאה בייצוא אמצעי הייצור מישראל ולהביא אותם לכאן לטובת ייצור מזון לצריכה מקומית." ואולם, החוויה האישית של גרבר אינה מסתכמת בפועלו המקצועי. בעת שהותו ביבשת השחורה הכיר גרבר את מי שהוא הגדיר "אהבת חייו" - סנדרה.

 השניים מגדלים את שני ילדיהם נעמה ודניאל על הקו שבין כפר נטר לבין ערבות אנגולה. "הייתי עם אחותי במסיבה ושם ראינו שני בחורים", סיפרה סנדרה. "כשהוא ראה אותי שהוא רצה להכיר אותי, אך אני פחדתי". מנגד גרבר משחזר כי הניסיון לתקשר עם תושבת המקום לא היה קל במיוחד. "אחזתי בידי שיחון עברי-פורטוגזי. בכל פעם שרציתי להעביר מסר, ניסיתי למצוא את המשפט הנכון", נזכר בחיוך.

"כולם ישתתפו במאמץ לבניית האומה"

כיום, אנגולה נחשבת למדינה בטוחה יחסית. אך המצב לא היה כך בעבר. במשך 27 שנים התנהלה מלחמת אזרים במדינה, שגבתה מיליון הרוגים ו-4 המיליון פליטים. ז'וזה אדוארדו דוש סנטוש, נשיא המדינה, שם קץ לסכסוך ב-2002. ב-22 השנים האחרונות הוא לא התראיין, אך הפעם הוא החליט לשבור שתיקה, מה שמעיד על חשיבות הקשר של אנגולה עם ישראל.

"היחסים עם ישראל טובים מאד", ציין דוש סנטוש. "מדובר ביחסים שמתפתחים במישורים רבים, החל בתחום הפיננסי הכלכלי, וגם במישור הפוליטי והמדיני. אנחנו מתאמים עמדות בנושאים מרכזיים שקשורים למוסדות בין לאומיים בתחום ההגנה והביטחון", לדברי הנשיא האנגולי ארצו אף רכשה ציוד צבאי עבור השירותים החשאיים ועבור צבא המדינה.

"היחסים עם ישראל - מצויינים", נשיא אנגול (צילום: חדשות 2)
"היחסים עם ישראל - מצויינים", נשיא אנגול | צילום: חדשות 2

דוש סנטוש השכיל לשלב את מתנגדיו המושבעים בעמדות מפתח. הרמטכ"ל ושר החוץ הנוכחיים, היו שייכים לתנועת המורדים. "זה היה קשה אך הכרחי, כי בסופו של דבר המטרה שלנו היתה לפייס את הפלגים השונים באנגולה, לחזק את האחדות הלאומית וליצור תנאים שיאפשר לכל האנגולנים, ללא קשר למוצאם או לשיוכם הפוליטי או המפלגתי, להשתתף במאמץ האדיר שכרוך בבניית המדינה".

נשיא אנגולה, מסביר באותו האופן את הסיבה לכך שהאביב הערבי, שחלף על פני ארצות צפון אפריקה, פסח על ארצו. לדבריו, תושבים הנמנים עם שכונות העוני והמצוקה שמאסו בשחיתות ופערי המעמדות במדינה ניסו אף הם להצית הפגנות בארצו. אך במקרה של אנגולה, הדבר לא הצליח משום ש"נעשית פעילות חיובית במובן של שיפור התנאים של האזרחים".

בן הדוד האובד, שהפך לשחקן טלנובלות מצליח

הסביבה באנגולה ידידותית למדי למושבה הישראלית שהתפתחה בתוכה. ובכלל נדמה, שלרבים כאן יש שורשים יהודיים. למשל, שרת הבריאות לשעבר טרזה כהן, סיפרה כי מצאה בארגז החפצים של סבה המנוח פריטים ותשמשי קדושה באמצעותם נהג סבה לערוך מנהגים יהודים. את מילות התקווה היא אינה יודעת, אך את המנגינה היא מזמזמת ללא קושים. "המנגינה איתי מאז הייתי ילדה", העידה.

בן הדוד האבוד באנגולה
בן הדוד האבוד באנגולה | צילום:

אך לא בכך נגמרות הפתעות. אין דבר יותר משמח מאשר הגילוי של קרוב משפחה. שחקן הטלנובלות המפורסם של אנגולה, שאף זכה בפרס יוקרתי על תפקידיו השונים - התברר למעשה שהוא לא אחר מאשר בן דודי האבוד, זאת מאחר וסבא רבא שלי, סלומון בן אוליאל שנולד במרוקו הספרדית עצר במסעותיו באנגולה לרגל עסקיו.