פסיקת בית המשפט העליון, המחייבת את עיריית תל אביב לאכוף את חוק העזר העירוני לסגירת מרכולים בשבת, מסעירה את בעלי העסקים בעיר. התושבים זועמים וטוענים כי מדובר בחלק מהאופי של העיר, אך בעלי בעלי המרכולים הקטנים מתעקשים: "הפכו אותנו לעבדים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני חושב שבג"ץ שם את האצבע על מלחמה מאוד כאובה", אמר חבר הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), שמתמודד על ראשות העיר, בראיון ל"שש עם ערד ניר". "יש כיום אפליה, ויש חנויות שאסור להן לפתוח בשבת ויש מקומות שמצפצפים על החוק - והעירייה מעלימה עין. זה לא חוק - זה צחוק", אמר הורוביץ שניצב באופן חלקי לצידה של הפסיקה הנוכחית.

לדבריו, אם רוצים ליצור איזון יש לשקול את שינוי לשון החוק. "המצב הנוכחי הוא בלתי נסבל. עיריית תל אביב מתייחסת לעסקים בעיר הזו כאל פרה חולבת. זה לא ראוי", אמר המועמד לראשות העיר.

"החנויות הקטנות נרמסות"

בעלי העסקים הקטנים, שהגישו את הערעור, מברכים על החלטת בית המשפט. "העסקים הקטנים לא צריכים להיות עבדים, החנויות הקטנות נרמסות", אמר יעקב ברנר, בעל מכולת מתל אביב. "הם עשו אותנו לבליינים הגדולים. העירייה הרי עשתה מפתיחת המכולות בשבת פתח להכנסות, וכעת באים אלינו בטענות שאנחנו פותחים את החנויות בשבת".

"אנחנו לא צריכים להיות חברה של עבדים", הוסיף ברנר, "החנויות הקטנות נרמסות תחת הפסיקה, הרי הרשתות הגדולות הן בבעלות של אותם בעלים, ואנחנו משלמים את המחיר". לדבריו, חלק ניכר מהכנסות המכולות במרכז ת"א מגיע ממכירות בערבי שישי, אז בליינים רבים פוקדים את תל אביב ומנצלים את החנויות הפתוחות.

רשת AM/PM שמפעילה רשת מרכולים במרכז הארץ וידועה בכך שהיא פתוחה ללא הפסקה, כולל בסופי השבוע ובשעות הקטנות של הלילה, מסרה כי היא עדיין לומדת את הפסיקה ואת החלטותיה.

תושב: "זה מסריח מכפייה דתית"

"זאת החלטה חשוכה, שלא הולמת את האופי של העיר ומסריחה מכפייה דתית", אומר עמית (33), תושב תל אביב. "חוקי הדת משתלטים על המדינה. הרי אם לעסקים לא היה משתלם לפתוח את העסקים הם לא היו פתוחים, אזי יש מספיק תושבים ותיירים שקונים בשבת כדי להצדיק את פתיחת החנויות הללו", זעם.

עמית לא מבין למה צריך לפגוע בציבור החילוני. "זה ציבור שנוהג לקנות בשבת. אני לא מבין את הכפייה - הרי יש כאן ציבור שחי בשלום, אני לא מציע למכור חזיר במאה שערים כדי להתריס, אז למה להתריס נגדנו?"

לדבריו, בדרום ת"א אזור בו מתגוררים יותר דתיים, החנויות סגורות. "שם זה מפריע לתושבים, אבל בחלקים אחרים של העיר אנשים יוצאים לבלות וזה חלק מהאופי שהעיר תוססת - שהחנויות פתוחות בשבת. זה צריך להימשך, ופעולה אחרת היא פגיעה בזכויות האדם שלנו", הוסיף תושב ת"א.

קריאה לשנות את חוק העזר העירוני

בעמותת חדו"ש קוראים לעיריית תל אביב לשנות את חוק העזר, כך שיתיר פתיחת חנויות נוחות ומינימרקטים קטנים בשבתות ובחגים. "חנויות הנוחות הפכו לחלק מאיכות החיים בסופי שבוע ברבות מערי הארץ. הן מהוות איזון נאות בין שמירה על אווירת שבת לצורך בקניות דחופות", אמר ראש העמותה הרב אורי רגב, "אם חוק העזר העירוני בתל אביב אינו מאפשר זאת יש להתאים את חוק העזר לרוח הזמן".

צריך שוויון בין בעלי המרכולים

חבר מועצת עיריית תל אביב אלון סולר מצטרף לקריאה. "לדעתי האישית, החוק עצמו ככל שנוגע כמו לתחבורה ציבורית, כמו לקיוסקים, צריך להשתנות ואותם עסקים קטנים צריכים לפתוח כמו הגדולים", ציין סולר, "לטעמי החוק שגוי ולא מתאים לכל מקום ונקודה במדינת ישראל, אלא רק למקומות בהם יש ריכוז של שומרי מסורת. כל אחד צריך לעשות ביום המנוחה מה שהוא מוצא לנכון".

מרכולים ייפתחו באזורים הומים? (צילום: גוגל סטריט ויו)
ייסגר? מרכול בת"א | צילום: גוגל סטריט ויו

אבל לא כל התושבים תמימי דעים. "בית המשפט צודק, כי אין שיוון ביחס של הקנסות בין בעלי המרכולים הגדולים שיש להם הרבה כסף, לבין בעלי המכולות הקטנות", אמר איתי, תושב העיר בן 31, "מי שיש לו בעל עסק קטן שלא יכול לעמוד לקנסות עומד בתחרות לא הוגנת".  

איתי בעד ביטול כולל של הקנסות. "מי שרוצה לפתוח שיפתח מתי שהוא רוצה, אבל אם מחליטים שיש קנסות אז זה לא הוגן", אמר, "צריך שיהיו את אותם קנסות גם למרכולים הגדולים, שהקנסות לא מפריעים להם, אז זה יוצר עוול, אבל אם ההחלטה היא בשביל שלא יעבדו בשבת שיסגרו אותם".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה, כי "העיר תמשיך להיות חופשית. נלמד את פסק הדין ויימצא פתרון שיאזן בין מנוחה בשבת לבין החופש שהעיר מאפשרת".