אם עד עכשיו משתפי הפעולה עם יחידת עוז היו הסוד השמור ביותר בקהילת העובדים הזרים, אז עכשיו, לפני שהגירוש מתחיל, הם החליטו לחשוף את שיטות איסוף המודיעין של פקחי משרד הפנים, שכמו בכל פעולה סודית - מחפשים משת"פים.

זה תמיד מתחיל באותו האופן: פקחי יחידת עוז עוצרים עובדים זרים לבדיקה שגרתית, ומי שנתפס ללא רישיון שהייה - נעצר. עם זאת, בחלק מהמקרים אנשי היחידה מנסים לגייס את העובדים הזרים לשורותיהם.

עכשיו העובדים הזרים בדילמה. מצד אחד הם בוגדים בקהילה שלהם, אבל מהצד השני הם דואגים לעצמם ולבני משפחתם. כמה מהאנשים שדיברנו איתם במהלך הכנת הכתבה הציגו בפנינו את כרטיס הביקור של סגן קצין המודיעין ביחידת עוז. לטענתם, הוא פנה אליהם והציע להם לשתף פעולה. הוא עצמו, דרך אגב, מכחיש.

"שייחכו לתפוס אותנו ברחוב"

מי יגן על העובדים הזרים? (צילום: חדשות 2)
מי יגן על העובדים הזרים? | צילום: חדשות 2

אין ספק שיחידת עוז מבצעת את תפקידה ומנסה לאכוף את החלטות הממשלה, אבל משיטות איסוף המודיעין שלה עולות כמה שאלות קשות: מדוע צריך להעמיד אנשים חלשים ממילא, שרק רוצים להמשיך ולהתפרנס, בקונפליקט רגשי כל כך קשה? והאם אין דרך אחרת מוסרית יותר לבצע את העבודה?

במקביל לפעילות הסודית של אנשי יחידת עוז, מתארגנת עצומה בפייסבוק שקוראת לאנשים להחביא את העובדים הזרים בביתם. "שיחכו לתפוס אותנו ברחוב. הם לא צריכים להשתמש באנשים", אומרת אחת מהעובדות הזרות שטרם נתפסה.

חשוב לציין כי מי שמוסר מידע לאנשי יחידת עוז לא בהחלט מקבל "תמורה הולמת". ברוב המקרים מאפשרים הפקחים ל"מלשינים" להישאר בארץ עוד כמה ימים, ומי שמצליח לנהל איתם משא ומתן קשוח, "מרוויח" עוד חודש שלם שבו הוא יכול לעבוד ולאסוף עוד קצת כסף לפרנסת משפחתו.

מיחידת עוז נמסר בתגובה כי מעצר השוהים הבלתי חוקים הוא פעולה לגיטימית לחלוטין. "פעולות היחידה נעשות ללא הפעלת לחץ פסול על השוהים ולא ברור כיצד מסירת מידע אודותיהם מהווה עבירה מוסרית", נאמר בתגובה.