ילדים אתיופים ליד בית ספר, למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: חדשות)
ילדים אתיופים ליד בית ספר (למצולמים אין קשר לכתבה) | צילום: חדשות

מדינת פערים: "האגודה לזכויות האזרח" פרסמה הבוקר את דוח מצב זכויות האדם, המתפרסם לרגל ציון 60 שנה להכרזה הבינלאומית על זכויות האדם. כצפוי, במדינת ישראל כדאי להיות גבר אשכנזי ולא בעל מוגבלות, אם רוצים לזכות למעמד וזכויות שוות לחלוטין.

בראשית הדוח מצוין מצב הנשים בישראל. שיעור הנשים בבית המחוקקים נמוך לעומת רוב מדינות המערב, וככל שעולה הדרגה - כך הוא הולך ופוחת. בבתי המשפט, לעומת זאת, התמונה יותר מעודדת, שם מהוות הנשים 51%, שיעור השווה לייצוגן באוכלוסייה. עוד מצוין בדוח מעמדן הנמוך של הנשים ביחס לגברים בכל הקשור לנישואין וגירושין בבית דין רבני.

עוד עולה מהדוח כי אדם מזרחי מרוויח בעבודה פחות מעמיתו האשכנזי. בנוסף, יש פחות אנשים ממוצא מזרחי במקצועות הטכניים, האקדמיים ובתפקידי ניהול. באגודה גם מציינים שהאפליה כנגד מזרחים כבר שנים רבות אינה ממוסדת בחברה הכללית, ומדובר על פער חברתי שנשמר. עם זאת, כנראה שהתמונה הזו לא נכונה לגבי המגזר החרדי -במוסדות החינוך החרדיים, כך נכתב בדוח, האפליה נגד מזרחים משגשגת.

מועסקים פחות, מרוויחים פחות

"מאז הקמת המדינה", נכתב, "אזרחי ישראל הערבים נתונים לאפליה שיטתית וממוסדת". ביקורת רבה נמתחת שם על מערכת החוקים בישראל, שחלקם מפלים בריש גלי את האוכלוסייה הערבית, כך בדוח. באגודה מציינים לרעה את המצב בערים המעורבות לוד, רמלה, עכו, חיפה ויפו, ואת מצב הבדואים ברחבי הארץ.

גם אנשים בעלי מוגבלויות, מסתבר, סובלים כבר שנים רבות מ"אפליה והדרה מתמשכת". שיעור המועסקים ביניהם, כך עולה בדוח, נמוך מאוד ויורד ככל שחומרת המוגבלות עולה. 85% מהמעסיקים אינם מעסיקים אנשים בעלי מוגבלות, 23% גם לא מעוניינים לעשות כך. השכר של בעלי מוגבלות מגיע רק לכ-70% משכרו של אדם ללא מוגבלות. עוד מתברר כי מצבם הכלכלי של אנשים עם מוגבלות בישראל הגרוע ביותר מבין כל מדינות אירופה.

גם מצבם של עולי חבר המדינות, לפי הדוח, בכי רע. "רבים מהם שהגיעו לישראל מתחילת שנות ה-90 עובדים בחברות כוח אדם, אצל קבלני משנה ובעבודות חלקיות". בממוצע, שכרם נמוך בכ-30% משכר של ישראלי ותיק. ייצוגם במוסדות השירות הציבורי נמוך באופן משמעותי מייצוגם באוכלוסייה.

"שלטון אפרטהייד"

בכל הנוגע לאוכלוסייה האתיופית, "תוצאות העבודה הממשלתית בשטח אינן מספקות". 37% מעולי אתיופיה הם עובדים בלתי מקצועיים, ושיעור ההעסקה שלהם נמוך משמעותית משל שאר האוכלוסייה. שכרם של אקדמאים אתיופיים נמוך יותר, התלמידים מתקשים להשתלב במערכת החינוך ומופלים בה לרעה, וכ-65% מהמשפחות באוכלוסייה האתיופית מוכרות לשירותי הרווחה.

האוכלוסייה שיכולה דווקא להיות מרוצה מהדוח היא הקהילה הגאה. מתברר שמצבם בישראל, מבחינה חוקית, טוב יותר ביחס לרוב מדינות העולם. בתוך הקהילה, האנשים והנשים הטרנסג'נדרים, לפי הדוח, "עדיין אינם מקבלים מענה ראוי לצרכיהם".

הדוח ננעל במצב האזרחים הפלסטינים בשטחים. נמתחת שם ביקורת רבה על האפליה בין הפלסטינים לבין המתנחלים ביהודה ושומרון, "חיי המתנחלים מתנהלים מתנהלים כמעט לכל דבר ועניין כפי שמתנהלים חייו של אזרח ישראלי המתגורר בישראל. זאת להבדיל מהאוכלוסייה המקומית בשטח זה, הפלסטינים, הממשיכה לחיות תחת משטר כיבוש צבאי". בדוח אף נוקטים במילים הקשות "שלטון אפרטהייד", ומשווים את המשטר הישראלי בשטחים לשלטון בדרום אפריקה.