סמ"ר לי מט
סמ"ר לי מט ז"ל (ראשון מימין) | צילום:

בקשת משפחתו של סמ"ר לי מט ז"ל, שנהרג במהלך מבצע "צוק איתן", עוררה הבוקר (ג') סערה, זאת לאחר שדרשו לשבור את הנוסח האחיד המופיע על מצבות חללי צה"ל, ולהוסיף גם את שמות אחיו. בזמן שבמערכת הביטחון ובסביבה הפוליטית ישנם גורמים הטוענים כי קיימת חשיבות לאחידות בבתי העלמין הצבאיים, רבים אחרים טוענים כי יש לאפשר למשפחה לשנות את הנוסח בהתאם לרצונה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסערה התעוררה לאחר שבני המשפחה ביקשו כי על כרית האבן של מצבת בנם, יתווספו לכיתוב הנוגע להוריו של החייל גם שמות אחיו. במשרד הביטחון השיבו כי לא ניתן לחרוג מהנחיית בג"ץ בנושא שקבעה כי שינויים בנוסח המופיע על גבי המצבה, יצורפו על גבי לוח שיש שיונח לצדה. במשפחת מט - סירבו לקבל את תשובת משרד הביטחון והחליטו להיאבק בהחלטה.

"אני מאוד בעד לאפשר ולאשר את בקשת המשפחה", אמר לחדשות 2 Online השר להגנת הסביבה עמיר פרץ (התנועה), שבזמן כהונתו כשר הביטחון עלתה לדיון הסוגייה בדבר בקשותיהן של משפחות שכולות לשינוי הנוסח המופיע על גבי מצבות יקיריהן. "כשאני הייתי שר הביטחון ההנחיה שלי הייתה שאם משפחה מבקשת להוסיף דברים לציון זכרו של החלל שלהם, צריך לאפשר זאת כהנחיה כללית. על אף עניין האחידות אני לא חושב שיש סיבה להגביל את המשפחות בעניין הזה. אני חושב ששר הביטחון יכול להנחות במקרה הזה לאפשר שינויים ברמה הכללית", הסביר השר.

לא רק מאבק פרטי (צילום: באדיבות המשפחה)
הסיסמה המלווה את מאבק המשפחה | צילום: באדיבות המשפחה

מנגד, ח"כ אלעזר שטרן הנמנה עם מפלגתו של השר פרץ טען כי קיימת חשיבות לשמירה על האחידות בבתי העלמין הצבאיים. "קיים ערך לאחידות שקיימת כיום בבתי העלמין הצבאיים", טען ח"כ שטרן, שכיהן בעברו כראש אגף כוח האדם בצה"ל.

"הוספנו בשנים האחרונות כרית נוספת על הקבר שבה המשפחה יכולה לבחור לכתוב מה שהיא רוצה כמו שמות של אחים, יתומים, ובני משפחה אחרים. אני חושב שיש חשיבות גדולה מאוד לאחידות בכדי לא לעורר את ההבדלים שיש בין משפחות עם בן אחד ומשפחות עם שמונה אחים. חריגה מכך תביא לשינוי בגודל המצבות. צריך לזכור שכל משפחה שלא מעוניינת בצביון המוכתב בבתי העלמין הצבאיים רשאית לבחור בקבורה בבתי עלמין אזרחיים, אני לא רוצה להגיע לשם אבל זה המחיר", הסביר שטרן.

סמ"ר לי מט (צילום: באדיבות המשפחה)
סמ"ר לי מט | צילום: באדיבות המשפחה

"בסוף בקשתנו תתקבל"

סמ"ר לי מט, בן 19 מאילת, לחם בפלוגת ההנדסה בגדס"ר צנחנים במסגרת מבצע "צוק איתן". לי, נהרג יחד עם שניים מחבריו כאשר נכנסו לבית ממולכד בחאן יונס ב-23 ביולי. נכון לרגע זה, משפחת מט צפויה לעלות לקברו של בנם ביום חמישי הקרוב במליאת 30 למותו, כאשר מעל לקברו אין מצבה. לטענת בני המשפחה, שלושת אחיו - טל בת ה-26, גל בן ה-24 וסי בת ה-22, היו קרובים ללי בחייו, וכי הם ראויים לאזכור על גבי המצבה ממש כמו הוריו.

"הסירוב להיענות לבקשתנו מלמד אטימותה של המערכת, ועל האופן שהיא לא מסוגלת לקבל קידמה, שאנחנו ב-2014 ולא ב-1948", טענה טל, אחותו של לי. "התאים המשפחתיים השתנו, ואין מה לעשות. אם אלו הדברים שנאמרו על ידי ח"כ שטרן, עצוב לי לשמוע שהם כלל נאמרו. אנחנו בטוחים שבהמשך בקשתנו תאושר כך או כך. אנחנו לא בטוחים לגבי משך הזמן שהדבר הזה ייקח - ימים, חודשים או אולי שנים, אבל אנחנו מאמינים שבסוף ייצא לפועל", חתמה. 

בית העלמין הצבאי בהר הרצל (צילום: AP, חדשות)
החלקה הצבאית בהר הרצל | צילום: AP, חדשות

"שינוי התקנות ממתין לאישור ועדת חוץ וביטחון בכנסת"

בתגובה לדבריה של משפחת מט, טוענים במשרד הביטחון כי המועצה הציבורית להנצחת החייל המורכבת מהורים שכולים, אלמנות, יתומים ואחים שכולים, מוקירה ומכבדת את משפחת החלל לי מט ז"ל שנפל במבצע צוק איתן וממלאת אחר תקנות בתי קברות צבאיים (כללים לכיתוב על מצבות) תשנ"ז 1997, שאינן מאפשרות הוספת שמות אחים לכיתוב על כרית המצבה.

ממשרד הביטחון נמסר בנוסף כי "המועצה הציבורית להנצחת החייל, כבר המליצה לאחר מלחמת לבנון השנייה ב-2006 לאפשר הוספת כיתוב שמות אחים על מצבות חללים. שר הביטחון דאז, עמיר פרץ, אישר את ההמלצה שהועברה לאישור ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לצערנו למרות הזמן שחלף ועדת חוץ וביטחון טרם קיבלה החלטה בנושא. בעקבות פניית האב דנה המועצה הציבורית פעם נוספת בסוגייה ותעביר את המלצותיה לאישור מחדש של שר הביטחון ולאחר אישורו לועדת החוץ והביטחון. משרד הביטחון יפעל על פי ההחלטה שתתקבל ובמידת הצורך יחליף את הכיתוב על המצבה באופן מיידי".

עוד צוין כי "ניתן להוסיף שמות אחים לקברי חללי צה"ל, באמצעות ה'כיתוב האישי' על גבי הקבר, וזאת לאחר שבג"ץ דן בסוגיה רגישה זו. הפתרון הוצע למשפחת מט, אך לצערנו המשפחה מסרבת לקבלו".

מוועדת החוץ והביטחון בכנסת נמסר בתגובה כי "מבדיקה שנערכה לא נמצאה שום פנייה ממשרד הביטחון בנושא בכנסת הנוכחית. במידה ותוגש פנייה הוועדה תדון בכך בכובד ראש".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv