העיר ראשון לציון לבשה השבוע חג. במוזיאון המקומי המספר את תולדות המושבה בדקו שכל הפריטים נמצאים במקום - כדי שכולם יבינו שכאן כמעט הכל התחיל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אז ההמנון לא ממש נכתב כאן וגם הדגל שאנחנו מכירים עוצב במקום אחר. אבל יש דבר שבראשון לציון יודעים - התחיל רק כאן. כל ילד בראשון יודע לספר שכבר ב-1886 - למדו כאן עברית בעברית, לפני כולם.

אבל 160 קילומטרים מראשון לציון, בצפון, יש ילדים שגדלים על סיפור אחר לחלוטין שמתחיל שנה אחת קודם. סיפור שבו ראשון לציון פשוט לא קיימת.

הוויכוח מי לימד עברית קודם התחיל כבר לפני 130 שנים - אבל ניצת מחדש לפני כמה שבועות, כשהחקלאים של ראש פינה קראו בעיתון שהעירונים מהמרכז גנבו להם את ההיסטוריה מתחת לאף, ביקשו וגם יזכו להדליק משואה ביום העצמאות.

ראש פינה הייתה חלוצת העברית? (צילום: חדשות 2)
ראש פינה הייתה חלוצת העברית? | צילום: חדשות 2

במושבה מיד נשלפו הספרים, והארכיונים נפתחו. גם שלחו מכתב נזעם לראש עיריית ראשון לציון. הוויכוח ממשיך להתלהט אבל את ראש עיריית ראשון לציון זה לא ממש מטריד. הוא כבר עמוק בחזרות לטקס הדלקת המשואות.

כנראה שכשאתה בצד של המנצחים קל מאוד להיות נדיב. בעיקר כשלמערכה גויסו כל התותחים הכבדים. תמרה הורמן היא נכדתו של דוד יודילוביץ', המורה הראשון שלימד בבית הספר "חביב" בראשון לציון. היא עצמה למדה כאן - וכששמעה על ההשמצות שמגיעות מצפון, מיהרה לחצר בית הספר הישן ובידה ההוכחות.

הויכוח ההיסטורי נגמר בפשרה

ראש העיר ראשל"צ מדליק משואה (צילום: חדשות 2)
ראש העיר ראשל"צ מדליק משואה | צילום: חדשות 2

אנשי ראש פינה לא מתכוונים לספוג את ההכפשות ומגייסים את ההיסטוריה לצידם. וכשאין אפשרות להגיע לאמת ההיסטורית - בישראל כמו בישראל מוצאים פשרה מפא"יניקית. "חביב" הוא כבר לא בית הספר העברי הראשון אלא - רק מחלוצי השפה העברית. ניסוח שמשאיר מקום לכולם.

רגעים לפני טקס הדלקת המשואות, מתברר שאולי עוד קטסטרופה עומדת בפני תושבי ראש פינה: מידע מודיעיני שמגיע דקות לפני הטקס מעלה חשש שראש עיריית ראשון לציון מתכוון לבצע מחטף ולשנות בשידור חי את נוסח הפשרה. הנוסח בסוף לא שונה אבל זה לא באמת מה שניחם את תושבי ראש פינה. את הקרב הזה הם כבר הפסידו.