בחלוף שבוע של מזג אוויר סוער וקיצוני בכל רחבי הארץ, אפשר להתחיל לסכם את כמויות המשקעים המרשימות והתופעות האקלימיות שהישראלים אולי לא כל כך רגילים לחוות. אז מה היה לנו? גשם, הצפות, שלג והרבה רוח. הלילה עוד נישאר עם קור מקפיא, אבל בסך הכל מזג האוויר הזה ממשיך הלאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גם היום לא יתקיימו לימודים בירושלים וכן במספר יישובים בגוש עציון ובמועצה האזורית מטה יהודה. בעיריית ירושלים מזכירים כי בשעות הבוקר קיים חשש לקור קיצוני ולקרה שעלולים לגורם להחלקה. הנהגים מתבקשים להימנע מנהיגה בשעות הבוקר המוקדמות. הולכי הרגל מתבקשים ללכת בזהירות על המדרכות וכן להיזהר ממפגעים, מעצים לא יציבים ומגושי שלג שעלולים ליפול מעצים ומגגות בעוצמה רבה.

מבחינת גשמים, בצפון הארץ ובמרכזה נמדדו בסערה כמויות של 250-150 מ"מ ובמספר אזורים אף נמדדו קרוב ל-300 מ"מ, כך לפי נתוני השירות המטאורולוגי. בדרום הארץ היו בשלב הראשון אובך וסופות אבק והגשם הגיע אל האזור רק שלשום בינואר בשעות הערב. בצפון הנגב נמדדו מאז 70-40 מ"מ ובמרכז הנגב 40-25 מ"מ. שיאנית הגשמים, אגב, היא העיר מודיעין.

זרימה מוגברת בנחלי הצפון (צילום: עמיר פורת)
נחלי הצפון געשו כבר בתחילת המערכת | צילום: עמיר פורת



מדובר במערכת גשם אחת רצופה, וככזו היא גם נדירה ביותר ונמדדת אחת ל-10-15 שנה. גם כשבוחנים את הנתונים מתחילת העונה ועד היום, הכמויות מפתיעות: בצפון הצטברו 230%-180% מהממוצע הרב שנתי לתקופה המקבילה ובמרכז הארץ 200%-150% מהממוצע.

שלג ורוח

במחלקת השלג, בחרמון הוא כמובן ירד בכבדות במשך הסופה כולה. גובה השלג הגיע לכ-10 ס"מ בגליל העליון ובחלקים גדולים מהגולן. בצפון הגולן הגיע גובה השלג ל-25-20 ס"מ. בהרי ירושלים ובגוש עציון הגיע גובה השלג ל-20-10 ס"מ והיו גם דיווחים על יותר מ-20 ס"מ. בהר הנגב ובאזור דימונה ושדה בוקר ירד מעט שלג אתמול, בשעות הבוקר המוקדמות.

נתיבי איילון - בחום (צילום: אייל בן יעיש)
נתיבי איילון - בחום | צילום: אייל בן יעיש

והכל - רק בגלל הרוח. אולי לא ממש בגללה, אבל כשהיא מצטרפת לחגיגת מזג האוויר, מתחילים באמת לחוש את הקור בעוצמה. במספר תחנות ברחבי הארץ נמדדו הערכים הגבוהים ביותר מאז שנת 2000: בירושלים נמדדה מהירות מרבית של 66 קמ"ש ומשב מרבי בעוצמה של 111 קמ"ש. עוצמת הרוחות באירוע עד כה היא מהחזקות שנמדדו מאז תחילת העשור הקודם.

הכנרת מחייכת

אחרונה ומאוד חביבה החורף הזה היא הכנרת. בששת הימים האחרונים עלה המפלס ב-73 ס"מ והוא עמד אתמול על -211.20 מטרים. בעקבות הזרימה החזקה בנחלי הצפון, צפוי להתווסף עוד חצי מטר של מי גשמים עד סוף ינואר - מה שיביא לעלייה של שני מטרים במפלס מתחילת עונת הגשמים: שני מטרים בלבד מהקו האדום העליון שבו הכנרת תוכרז מלאה.

קיבוץ אלרום. שלג ועוד שלג (צילום: דודי מורד)
קיבוץ אלרום. שלג ועוד שלג | צילום: דודי מורד

כמות המים שנוספה בחודש ינואר בלבד צפויה להסתכם בכ-200 מיליון קוב, שהם כשני שליש מכמות המים שנכנסים לכנרת בשנה שלמה בממוצע. גם למאגרי מי התהום נוספה כמת משמעותית של מים.