בפעם הרביעית בשבוע האחרון, רעידת אדמה קלה הורגשה באזור הצפון. בשיחה עם חדשות 2 Online, מתריע ראש עיריית טבריה זוהר עובד מפני הסכנות שאורבות לעיר במקרה של רעש אדמה עוצמתי יותר בעתיד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני כל הזמן אומר שאנחנו נמצאים בסכנה. אנחנו יושבים על השבר הסורי-אפריקני ורמת הסיכון היא גבוהה", הדגיש ראש העיר. "זה איתות לממשלת ישראל שצריך לחזק את המבנים בטבריה, שרבים מהם לא עומדים בתקן".

הבוקר הורגשה רעידה בעיר בעוצמה של 3.6 דרגות. שעות ספורות לאחר מכן האדמה שוב רעדה, הפעם העוצמה הייתה פחותה יותר - 3.5 דרגות. ראש העיר טבריה מזהיר כי בפעם הבאה, עלול להתרחש אסון בקנה מידה לאומי. "אין תכנית לחיזוק המבנים, לא ברמת הפרט של האזרח ולא ברמה הציבורית. אנחנו לא מוגנים. יש מבנים שכן ויש שלא, כל מה שנבנה לפני 1980 לא מוגן, וזה הרוב", אמר עובד והוסיף: "חד משמעית יכול לקרות אסון ברעידת אדמה גדולה יותר. זו הרגשה לא נעימה".

תושבי העיר, שכבר התרגלו בימים האחרונים לרעד הפתאומי שמפר את שלוות חייהם, אינם מתרגשים מתופעה החדשה. "זה היה משהו קטן, לא משמעותי", אמרה תושבת העיר שעובדת במלון מקומי. "האורחים במקום לא נבהלו, לפעמים עדיפות שתי רעידות אדמה קטנות מרעידת אדמה גדולה".

אילוסטרציה (צילום: GETTYIMAGE)
האדמה שוב רעדה | צילום: GETTYIMAGE

במערכת הביטחון לעומת זאת נערכים לתרחיש של רעידה עוצמתית. לפני כשנה נערך תרגיל חירום לאומי של פיקוד העורף בשיתוף גופי ההצלה והחירום, במטרה לתרגל תרחיש של רעידה. על פי גורמים המעורים בנושא, המוכנות של צה"ל ושל פיקוד העורף בפרט לרעידות אדמה עלתה בשנים האחרונות.

בעקבות הרעידות האחרונות, שוחח ראש הממשלה נתניהו עם ד"ר אבי שפירא, יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה, לקראת הערכת מצב שתתקיים במשרדי הממשלה, שלהם אחריות לנושא. נתניהו הנחה את שפירא לעדכן אותו בהתאם להערכות המצב האם יש צורך בהגברת ההיערכות לאור האירועים האחרונים.

התעדכנו בהנחיות פיקוד העורף לרעידות אדמה

"הספות זזו מצד לצד"

סמוך לשעה 12:00 הגיעו אל המייל האדום של חדשות 2 דיווחים רבים של תושבים שטוענים כי הרגישו רעש אדמה ביישובים סמוכים לכנרת. מהאגף הסיסמולוגי במכון הגיאו-פיסי נמסר כי עוצמת הרעש הייתה 3.6 דרגות והמוקד היה חמישה קילומטרים מזרחית לקיבוץ גינוסר בעומק של כשני קילומטר. לא דווח על נפגעים, או על נזק.

למוקדי המשטרה הגיעו פניות רבות של תושבים מבוהלים שדיווחו על רעידת האדמה. ד"ר אורי פריזלנדר, מנכ"ל המכון הגיאופיסי, אמר כי "עדיין אין הסבר לרצף הרעידות. אנחנו בודקים את זה ובוחנים אם יש דמיון". 

אביבה, תושבת קיבוץ גינוסר, סיפרה לחדשות 2 Online: "השולחן במשרד זז. ישר הבנו שזו רעידת אדמה, אני מקווה שאלך הביתה והכל יהיה במקום. כבר לפני שבוע הרגשנו שתי רעידות. זה מאוד מבהיל".

טוהר, תושבת טבריה, סיפרה: "כל המנורות בבית זזו, ישבתי בסלון ופתאום הרגשנו את הספות זזות מקיר לקיר. הבנו שהאדמה רועדת". חן, תושב אחר, אמר: "ישבתי על המחשב והכיסא ממש זז. בימים האחרונים הורגשו כל מיני רעידות אבל הפעם זה היה חזק למדי. לא הבנתי מה קורה".

בסוף השבוע: שתי רעידות בעוצמה 3.5 ו-3.6 דרגות

בלילה שבין שישי לשבת, סמוך לשעה 02:30, הורגשה רעידת אדמה בעוצמה 3.6 באזור הכנרת. קודם לכן, בליל חמישי, הורגשה רעידה בעוצמה 3.5 דרגות ברחבי העיר טבריה.

תושבים רבים דיווחו אז על הרעש. "הרגשתי שכל החדר זז וגם שולחן הכתיבה שישבתי לידו זז", סיפרה צופית, תושבת טבריה. "בעלי שכב על המיטה ושם לב שהיא זזה. כולם בטבריה בטוח הבחינו ברעידה. היו דפיקות לב ופחד באותם רגעים".

גם אלי, המתגורר בטבריה, סיפר על הרעידה: "אני גר בבניין והרגשנו זעזוע, הכל זז. זה נמשך שניות בודדות. אשתי והילדה נכנסו קצת ללחץ אבל הכל בסדר כאן".