הידיעה על ניסיון ההתאבדות הכפול של נערות באשדוד על רקע הצקות חוזרות ונשנות בפייסבוק עוררה זעזוע רב בקרב רבים, אבל עבור לימור מזרחי נראה כי היה זה קשה במיוחד. האסון שעלול היה להתרחש בעקבות השימוש ברשת החברתית החזיר אותה לטרגדיה שפקדה אותה לפני כשנה, אז שם בנה קץ לחייו.

דוד-אל מזרחי ז"ל עבר מסכת התעללות קשה שהובילה אותו לשלוח יד בנפשו. "ביום שדוד-אל שם קץ לחייו הוא היה מחובר לפייסבוק", סיפרה אמו לחדשות 2 באינטרנט. "הוא ראה שם את הסטטוסים המכוערים עליו. זה היה הטריגר למעשה, אחרי שהוא עבר התעללויות פיזיות ומילוליות באופן יומיומי בבית הספר, מה שגילינו רק בדיעבד".

על האירוע באשדוד אמרה: "עצוב היה לי לשמוע על מה שקרה הלילה. מאז המקרה המזעזע שלנו אני מרצה לפני בני נוער ומורים בכל מקום שרק מתאפשר לי. מעשים כאלה הם נוראים ואיומים, מכיוון שמדובר בהתעללות ששותפים לה מאות ילדים שלא שמים לב באיזו מהירות הם מגיבים בפייסבוק על כל שטות שנכתבת".

"בבתי הספר סותמים פיות ומשתיקים"

מזרחי סיפרה כי מאז מותו של בנה, נקטו במערכת החינוך כמה צעדים וניסיונות למזער את נזקי הרשת החברתית ולמנוע הישנות של טרגדיות דוגמת זו שעמה היא מתמודדת.

"לפני כחודש חתמו מועצת התלמידים הארצית על אמנה לשימוש נבון באינטרנט", סיפרה האם. "חתום עליה גם שר החינוך. הייתה באותה הישיבה וגם אני קיבלתי את האמנה לידיי - שהיא מסמך יוצא דופן בגלל שמדובר ביוזמה שצמחה מתוך התלמידים".

עם זאת, מתחה מזרחי ביקורת על מה שהיא תיארה כניסיון להתעלם מהתופעה בחלק ממוסדות החינוך: "בחלק מבתי הספר לא תמיד יודעים איך לפעול ולטפל. לעיתים גם סותמים את הפיות ומשתיקים את העניינים. צריך להבין שאנחנו מתמודדים עם בעיה שאינה נקודתית אלא ארצית ועולמית".

לעקוב אחרי הילדים ברשת - או לנתק את החיבור

תובנה חשובה שאליה הגיעה אחרי אסון התאבדותו של בנה היא החובה שלטעמה מוטלת על ההורים לעקוב אחרי פעילותם ברשת.

"אם לא יהיו ענישה וטיפול ואותם ילדים לא יפחדו זה לא יעזוב אותנו", היא אמרה - והבהירה להורים: "אלה לא הימים שאנחנו גדלנו בבית הספר. האלימות הזאת מגיעה לתוך החדרים של הילדים בבתים שלהם. המונח 'ביתי הוא מבצרי' כבר לא קיים בדור הזה. חובה להיכנס ולהיות חבר של הילד שלך בפייסבוק. זה לא עניין של שאלה".

גם הפגיעה האפשרית בפרטיותם של הילדים אינה משתווה, לראייתה של מזרחי, לחשיבות הידיעה על מצבם - כפי שהוא משתקף בפייסבוק. "אני יכולה להבין את הילדים שלא רוצים שנחטט בדברים שלהם, אבל לילד שלא רוצה לאשר את ההורים שלו להצטרף לחבריו בפייסבוק חייבים לנתק את החוטים מהקיר".

נוסף על כך, הסבירה מזרחי כי יש בכוחה של התערבות ההורים בנעשה בפייסבוק למנוע גם אסונות מחוץ לתא המשפחתי שלהם. "מגלים שם מצוקות, גם אם לא של הילד שלנו. לפעמים מול הילד שלנו יש ביטויים למצוקה של חבר והוא לא יודע מה לעשות איתם. אנחנו שומרי הסף שלהם שחייבים להיות שם".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק