המרפסות שקרסו בחדרה
המרפסות שקרסו בחדרה | צילום:

פרסום ראשון: יומיים לאחר קריסת ארבע מרפסות בבניין המגורים החדש בחדרה, לידי חדשות 2 הגיע דוח מהנדס בניין אשר קובע כי "כשל מבני מהותי בשלד הבניין" הוביל לאירוע החמור, שרק במזל הסתיים ללא נפגעים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ממסמכים שהועברו עד כה למשטרה עולה חשד לרשלנות. מפקד מחוז חוף במשטרה ניצב חגי דותן הנחה להעביר את החקירה לידי מפלג ההונאה של המחוז בשל מורכבות האירוע. טרם נעצרו חשודים בפרשה, אך גורמים במשטרה מעריכים כי החקירה תהיה מורכבת ותכלול מצעד נחקרים מהחברה היזמית, המבצעת וגורמי מקצוע נוספים. לפי שעה, שני הבניינים ברחוב נחל פרת מוגדרים מסוכנים למגורים והם נסגרו מחשש לשיבוש הליכי חקירה.

חוות הדעת המקצועית מצביעה על החשד שחיבור המרפסות החיצוניות אל שלד המבנה היה לקוי - ברזל ובטון לא הונחו כנדרש באופן רצוף מהדירות אל המרפסות החיצוניות. "המרפסות הזיזיות היו מחוברות ללא זיז עליון ובחוסר בטון" מציין עורך הדוח, יואל בן עזרא, חבר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות וועדת מומחים של מכון התקנים הישראלי. "בחתך היציקה של המרפסות נראים חומרים זרים ולא בטון".

המרפסת שקרסה (צילום: אלון שני, חדשות 2)
"חיבור המרפסות למבנה היה לקוי" | צילום: אלון שני, חדשות 2

הדוח מתבסס על בחינה חיצונית שביצע המהנדס ממפלס הרחוב ומהבניין הסמוך על ההרס שנזרע באתר, עם זאת, לדעתו המקצועית "קריסת המרפסות מוכיחה חד משמעית כי אין הוכחה ליציבות שני המבנים, ולכן שניהם נחשבים למבנים מסוכנים שאינם ראויים לאכלוס ולשימוש". עזרא ערך את הבדיקה לבקשת 38 משפחות המתגוררות בבניין זהה, הסמוך לזה שמרפסותיו קרסו. הם חוששים לבטיחותם משום שדירותיהם תוכננו ונבנו באותו האופן בדיוק על ידי הקבלן המבצע, חברת "אורתם מאליבו" עבור חברת "גינדי השקעות".

במקביל, גם בדיקה חיצונית של חברת "דוד מהנדסים", שבוצעה לבקשת חברות "גינדי השקעות" ו"אורתם מליבו", מעלה שהבנייה בוצעה שלא על פי התכניות. מהבדיקה עולה כי קורות הברזל שצוינו בתכניות - כלל לא שולבו כנדרש בבניית המרפסות. המהנדס ישראל דוד שעומד בראש חברת "דוד מהנדסים" אמר לחדשות 2 Online: "אינני עוסק ברכילות, ביצענו בדיקה אובייקטיבית ומצאנו שהביצוע של בניית המרפסות היה רחוק מהתכניות ההנדסיות שאושרו".

הדיירים: אפשרו לנו גישה לביצוע בדיקות הנדסיות

הדיירים דורשים באמצעות עורכת הדין טל רבינוביץ' כי "גינדי השקעות" ומהנדס עיריית חדרה יעבירו לידיהם לאלתר את היתרי הבנייה והחישובים ההנדסיים שנערכו טרם אכלוס הבניין, ויאפשרו להם גישה לביצוע בדיקה הנדסית עצמאית באתר. עוד הם דורשים כי יבוצעו בדיקות עומס במרפסות של דירותיהם כדי למנוע סיכון נוסף שעלול לגבות מחיר בנפש.

מחברת "גינדי השקעות" נמסר בתגובה כי "הקבלן שביצע את עבודות הפרוייקט הינה חברת "אורתם מליבו". חברת גינדי עורכת את כל הבדיקות באמצעות מיטב היועצים המקצועיים במטרה להחזיר את הדיירים בהקדם לדירותיהם, ותשתף פעולה עם כל גורם לבדיקת הנושא".

מחברת "אורתם מאליבו" נמסר בתגובה כי "החברה משתפת פעולה עם כל הגורמים המוסמכים שחוקרים את האירוע, לרבות משטרת ישראל. החברה בשיתוף החברה היזמית חוקרת את נסיבות המקרה על מנת לברר את נסיבות הכשל, לתקן הנזקים שנגרמו ולאכלס המגדל בהקדם".