איחוד רשויות בקרוב? בת ים (צילום: משה שי / פלאש 90)
תאוחד עם ת"א? בת ים, ארכיון | צילום: משה שי / פלאש 90

שר הפנים גדעון סער הודיע היום (ג') לבית המשפט העליון כי החליט למנות ועדת חקירה שתבחן את גבולותיה של העיר בת ים, בתגובה לעתירה שהגישה העירייה שתחת הגבולות הנוכחיים העיר נידונה להיות בגירעון מתמיד. האפשרויות שעומדות על הפרק הן העברה של חלקים מתל אביב, חולון או ראשון לציון לתוך תחום העיר בת ים, או אפילו פירוק מוחלט של העיר בין שכנותיה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהקמת הוועדה, קיבל השר סער את העתירה שהגישה עיריית בת-ים בנושא לפני מספר חודשים. ממשרד הפנים נמסר כי הוועדה תבדוק את האפשרות לאיחוד בין הערים בתל ים ותל אביב, או חלוקה מחדש של ההכנסות בין הערים. בעתירה שהגישו מטעם העיר בת ים עורכי הדין פרופ' אריאל בנדור וד"ר ישגב נקדימון נטען כי העיר ותושביה סובלים מאפליה כלכלית שנמשכת עשרות שנים, בכך שהיקף שטחי המסחר והתעסוקה קטן משמעותית לעומת העיריות האחרות, דבר הפוגע בהכנסותיה.

לבת ים יש שטחי מסחר ותעשייה מצומצמים, בניגוד לשלוש שכנותיה שלכל אחת מהן אזורי תעשייה גדולים יותר. בנוסף, אין בעיר שטחים פנויים שניתן לבנות בהם שטחים שמניבים ארנונה, וכתוצאה מכך מקור ההכנסה היחידי של העיר הוא תשלומי הארנונה למגורים של התושבים.

חולון: "מסע משיקולים זרים ופסולים"; בת ים: "להפסיק את האפלייה"

לצד חלוקת שטחי דרום גוש דן מחדש, אפשרות אחרת העומדת על הפרק הוא פירוק של העיר וחלוקתה בין שכנותיה. מעיריית תל אביב נמסר כי ראש העיר חולדאי תומך באיחוד הערים: "כפי שהתבטא לא פעם בעבר, ראש עיריית תל אביב-יפו תומך באיחוד הרשויות. כל הצעה אחרת איננה עומדת במבחן ההיגיון", טוענים אצל השכנה מצפון.

גם בעיריית חולון מתנגדים לדרישת חקר הגבולות של בת ים: "העתירה שהגישה בת-ים חסרת אחריות ומקורה במאבק פוליטי של בת ים מתוך מטרה להרחיב את גבולותיה המוניציפאליים. עיריית בת ים מנסה לפגוע לא רק בעיר חולון ובצרכים של תושביה אלא באינטרס של כלל תושבי המדינה, הזקוקים להגדלת היקף הבניה לדירות מגורים כדי להוזיל את מחירי הדיור. בת ים ממשיכה לערוך מסע חסר תוחלת הכולל פניות לכל מוסדות התכנון ולבתי המשפט וזאת משיקולים זרים ופסולים. משרד הפנים החליט לבדוק את מצבה של בת ים והתנהלותה של העירייה ואנו נמתין לתוצאות בדיקתו", נמסר מהעירייה.

בבת ים מצידם, חוגגים את ההחלטה. יוסי בכר, ראש עיריית בת ים בפועל, אמר אחרי פרסום ההחלטה: "אני מברך על כך ששר הפנים מכיר באפליה של תושבי בת ים לאורך עשרות שנים והחליט לטפל בנושא. אנו שמחים על ההחלטה החשובה הזאת, הגם שבאה לאחר מאבק ארוך שנים ועתירה לבג"צ. הגיע הזמן שהמדינה תכיר באחריותה לתיקון המצב ולהפסקת האפליה המתמשכת של תושבי בת ים. זהו צעד חשוב בדרך לשינוי ברמה הלאומית. בת ים היא מהערים המובילות בישראל בחינוך, בתרבות, בפיתוח והתחדשות עירונית ובעוד מגוון תחומים ועכשיו אנחנו גם מובילים את המאבק לצדק חלוקתי בין ערים ולצמצום אי השוויון ההולך וגובר בחברה הישראלית".