כמה פעמים התלבטתם על גובה התשר לאחר שסיימתם ארוחה במסעדה לאחר ששיקללתם את השירות, את טיב המנות ואת האדיבות של המלצר ששירת אתכם? כנראה טרחתם לשווא. מתברר שברוב המסעדות התשר, אותו "טיפ", מגיע בעיקר לבעל המסעדה, תוך דיווח שגוי למס הכנסה ולביטוח לאומי.

"במקום אחד שעבדתי בו היו לוקחים את הטיפים, מנהל המשמרת היה סופר אותם, ואז היה מחליט לפי שיקול דעתו מה כמות הטיפים שמגיעה למלצרים באותו יום", סיפרה חן אבארבנל, שעבדה כמלצרית עד לא מזמן.

במסעדת "סיטארה" שבמתחם סי אנד סאן היוקרתי בתל אביב גיבשו מסלול ייחודי למלצרים מתחילים: מסכמים את הטיפים שהתקבלו במהלך המשמרת, ומוסרים רק חלק מהם למלצר לפי חלק יחסי, למרות שהטיפים התקבלו במהלך כל המשמרת, והכל - במזומן.

חשוב להבהיר: כל הכנסה - גם אם מדובר בטיפים - חייבת בהצהרה וכמובן גם בתלוש משכורת. אך זה לא נגמר בתלוש. במסעדת "ג'פניקה" בתל אביב המלצרים נאלצים לשלם עבור הזכות לעבוד ולקבל תלוש משכורת. בסוף משמרת, מפריש כל מלצר 2.5 שקלים על כל שעת עבודה, כדי לקבל אותם בסוף החודש בתלוש המשכורת הפיקטיבית.

המפסידים מהשיטה: כולנו

מתברר שכולם עוברים על החוק כדי להרוויח: המפסידים העיקריים בסיפור הזה הם כמובן רשות המיסים והביטוח הלאומי, המדינה שמוותרת על אכיפת החוק, וגם כמובן כל מי מאיתנו שמשלם מיסים כחוק.

בג'פניקה סניף ירמיהו אומרים בתגובה: אין כל חוק ו/או פסיקה הקובעת כי התשר הינו בבעלות המלצר וכעקרון יש לחלקו בין כלל מגישי השירות- מארח, מנהל המסעדה וכיו"ב. המלצרים מקבלים את מלוא התשר המתקבל במשמרת כשהוא מחולק שווה בשווה. בהסכמתם מפרישים המלצרים סך של 2.5 שקלים מדמי התשר עבור קרן הפנסיה וכן ביטוח לאומי. המסעדה מנפיקה עבור המלצרים תלוש שכר על פי שכר מינימום ומעבירה הפרשות לרשויות המס לביטוח לאומי ולקרן הפנסיה.

ממסעדת פרנצ'סקה שגם הופיעה בתחקיר המצולם נמסר כי: "השעות הרשומות בתלושי השכר הן שעות אמיתיות ולא פיקטיביות. המסעדה פועלת לפי פסיקת בתי הדין לעבודה: 'ככל שהתשר עובר דרך קופת המעסיקה הוא ייחשב כשכר לצורך חוק שכר מינימום'. ככל שהמלצרים אינם מגיעים לשכר מינימום, מתבצעת השלמה לשכר מינימום כדין".

למרות פנייתנו, ממסעדת סיטארה לא התקבלה תגובה, ומרשות המיסים נמסר "אין אנו רואים בדמי השירות תקבול של בעל המסעדה, אלא של המלצר בלבד. נדגיש כי כל הכנסה חייבת בדיווח.