מהיום, ה-1 ביולי, ניתן להוציא רישיון נהיגה בגיל צעיר יותר. נערים אל תמהרו לשמוח, הורים אל תמהרו לדאוג - כי מנגד, תקופת הנהיגה עם נהג מלווה מוכפלת. אז כמה ולמה, ומה זה אומר בכלל ליווי ואיך אוכפים את זה? חנניה אפנג'ר, מנהל מחוז באר שבע והדרום באגף הרישוי של משרד התחבורה, עם כל התשובות וההסברים.

מאיזה גיל ניתן מהיום להוציא רישיון?

על פי התקנות החדשות, נהג צעיר יכול לעבור מבחן מעשי (טסט) מיום הגיעו לגיל 16 ו-9 חודשים, במקום 17 עד כה. את לימודי הנהיגה יוכל להתחיל בגיל 16 וחצי, כפי שהיה עד כה.

כמה זמן חייבים לנהוג עם מלווה?

נהג חדש, לאחר שעבר טסט וקיבל לידיו רישיון, חייב לנהוג עם מלווה במשך חצי שנה. בשלושת החודשים הראשונים - גם ביום וגם בלילה. בשלושת החודשים האחרונים יוכל לנסוע ללא מלווה ביום, אך בלילה בלווי נהג מלווה בלבד. עד עתה חויב נהג צעיר בלווי ביום ובלילה לשלושה חודשים בלבד.

למה בכלל להוריד את גיל מתן הרישיון - זה לא מסוכן?

גם עכשיו, נהיגת הסולו תתחיל באותו שלב - בגיל 17 ושלושה חודשים, כיוון שהגדלנו את תקופת הליווי. רצינו מצד אחד להאריך את תקופת הליווי, ומצד שני לא לפגוע בנהגים הצעירים בגלל זה. חשוב לנו שיוכלו להתגייס לצבא עם רישיון.

מי יכול להיות נהג מלווה?

נהג בגיל 24 ומעלה ובעל רישיון לפחות 5 שנים, או נהג בגיל 30 ומעלה בעל רישיון של לפחות 3 שנים.

גם עבריין תנועה, כלומר נהג שצבר מספר רב של עבירות תנועה, יכול להיות מלווה?

כל אחד יכול להיות מלווה, למעט נהג שנמצא בשלילת רישיון. אגב, גם אדם שיכור לא יכול להיות מלווה.

מה הן דרישות הליווי?

נהג חדש מחויב ב-20 שעות של נהיגה בדרך עירונית (בתוך העיר) עם מלווה, 15 שעות נהיגה בדרך שאינה עירונית (מחוץ לעיר) עם מלווה ו-15 שעות נהיגה בלילה עם מלווה. ליווי לילה מוגדר בין השעות 21:00 עד 6:00. בסך הכל מדובר על חובה של לפחות 50 שעות נהיגה עם מלווה.

"כשהשביתה תסתיים, הבלגן יימשך" (צילום: חדשות 2)
המבחן יתקיים בגיל 16 ותשעה חודשים | צילום: חדשות 2
איך מוודאים שאכן התבצע ליווי?

נהג צעיר צריך להגיש טופס ליווי חתום על ידי נהג מלווה אחד או יותר. בניגוד לעבר, שמו של המלווה יישמר במאגר המידע של משרד התחבורה לצורך בדיקה, אם יהיה צורך לכך, בעתיד. אין למשרד דרך לאכוף שהחתימה לא זויפה ואכן בוצע הליווי, למעט בזמן אמת כששוטר עוצר נהג לבדיקה. אם מתגלה זיוף בחתימה על הטופס, הדבר מטופל כעבירה פלילית.

אם לא אוכפים את שעות הלווי, למה לדרוש זאת בכלל?

בדיקות שלנו מגלות ש-80% מהציבור מקפידים על נהג מלווה והוריהם אינם חותמים על הטופס סתם. 20% לא עומדים בלחץ של ילדיהם וחותמים גם אם לא ביצעו את הליווי. אנחנו מרוויחים מכך שלפחות 80% מהנהגים הצעירים זוכים לליווי.

היכן ישראל ביחס למדינות מערביות אחרות בנושא נהיגה עם מלווה?

במקום טוב באמצע. יש מדינות מערביות שבהן הליווי נמשך שנה ואפילו שנתיים. במדינות אחרות רק שלושה חודשים.

ומבחינת גיל העלייה על הכביש?

ברוב המדינות המערביות עולים לכביש סביב גיל 17. בחלק מהמדינות בגיל 18. רק בארה"ב עולים על הכביש מוקדם מבישראל - בגיל 15.

האם יש תכנית להקדים עוד את גיל מתן הרישיון?

אין סיכוי. השנה נרשמה עלייה של 73% במספר הנהגים הצעירים (מתחת לגיל 24) שנהרגו על הכביש.