בגינת לוינסקי, מקום מפגש מרכזי של עובדים זרים, מהגרי עבודה, פליטים ונתינים זרים בדרום תל אביב, לא נרשמה היום תכונה מיוחדת לאחר הודעת המדינה בבית המשפט לפיה מדינה שלישית באפריקה תקלוט את האזרחים האריתריאים שהסתננו ארצה. עם זאת, אם שואלים אותם, מקבלים תשובה אחת - סכנת המוות תרחף מעל ראשיהם גם במדינה אחרת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עמנואל ימני, אזרח אריתריאה, אמר לחדשות 2 באינטרנט: "מבחינתי אין הבדל בין לשלוח אותי למדינתי או למדינות אחרות מסוימות באפריקה. בחלק ממדינות אפריקה מתקיים שלטון דיקטטורי וגם שם נשקפת סכנה לחיי". ימני נמצא בישראל יותר מחמש שנים. אזרחי אריתריאה מקבלים הגנה קבוצתית בישראל נכון לעכשיו, שאינה מאפשרת להם לעבוד, והמדינה מעוניינת להתחיל בהליך גירושם, כאמור, למדינה שלישית.

"אני חושש מאוד שדבר כזה יתקבל", הוסיף עמנואל. "שוחחתי כאן עם רבים מחבריי בדרום תל אביב, לא נשמע להם הגיוני שיכריחו אותם לחזור למקום שמסוכן להם לחיות בו וחוששים מאוד מהחלטה שכזו".

"מנסים להעיף אותם מכאן"

יגאל שתיים, פעיל ביוזמת "מרק לוינסקי" שעובד כבר כמה שנים עם הפליטים, אמר כי "ישראל עושה ככל יכולתה כדי לא לכבד את האמנות שהיא חתומה עליהן. לא ייתכן שבמקום לנסות ולמצוא פתרונות לפליטים בישראל, כפי שהיא מחויבת, מנסים כל העת להעיף אותם מכאן".

הבעיה המרכזית, לפי ארגוני זכויות האדם, היא שישראל מסרבת להכיר בפליטים - גם במי שמגיש בקשה רשמית ומפרט מדוע מסוכן עבורו לשוב לארצו. עוד דיווחו שם, כי יותר מ-20 אזרחי דרום-סודן שהושבו לארצם לאחר הכרזת העצמאות שלה וההכרה בה בישראל, נרצחו.

עמנואל ימני. 5 שנים בישראל (צילום: חדשות 2)
עמנואל ימני. 5 שנים בישראל | צילום: חדשות 2

עו"ד יונתן ברמן, ראש הקליניקה לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ועסקים, שמייצג את מבקשי המקלט וארגוני זכויות האדם שעתרו לבית המשפט אמר כי "מאז 2005, בכל פעם שנדונה סוגיה הנוגעת לזכויות מבקשי מקלט, המדינה מכריזה שהנה עוד רגע תימצא המדינה שתסכים לקבל לשטחה את מי שישראל מנסה להיפטר מהם בכל מחיר. עד היום הצהרות המדינה בעניין זה הסתברו כלא נכונות. גם הפעם, כמו משרד החוץ, אנחנו סקפטיים".

ח"כ אלי ישי (ש"ס), מי שדחף בתפקידו כשר הפנים את נושא המאבק בהסתננות לישראל, הגיב דווקא בשמחה על החלטת המדינה. "בכהונתי כשר הפנים, פעלתי רבות למציאת מדינה שלישית שתקלוט לתחומה את המסתננים ואני שמח, כי על אף תגובות הצינקנים, מאמצים אלו נשאו פרי", אמר. "חובה עלינו לעשות שימוש בכלי זה, כמו גם בכלים אשר קודמו בתקופתי כשר הפנים כגון: בניית הגדר, הקמת מתקני השהייה והעברת חוק המסתננים ובכך להעביר מסר לכל המסתננים לרבות אלו אשר בדרכם הנה, כי ישראל איננה עוד יעד עבורם והמגיע לכאן בניגוד לחוק ידע כי לפעולתו זו, יהיה מחיר".