יממה לאחר החלטת בית המשפט העליון בארה"ב המכירה בזוגות חד-מיניים, שאלנו את עו"ד אירית רוזנבלום, יו"ר ארגון "משפחה חדשה" ומומחית למשפט ודיני משפחה אזרחיים מה משמעותה של ההחלטה ועד כמה היא באמת מהפכנית ומשנת מציאות. וגם: במה שונה מעמדו של זוג חד-מיני בארה"ב ממקבילו בארץ, והאם קרוב היום בו יכירו בנישואים חד-מיניים גם בישראל?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עד כמה החלטת בית המשפט העליון האמריקני מהפכנית?

זה הישג דרמטי מאוד. מדובר בטלטלה עולמית מבחינת הקונספט וקבלת הזוגיות הגאה. מדובר בעוד צעד לקראת ההשלמה החברתית העולמית שיש דבר כזה זוגיות חד-מינית. המהפכה האמיתית היא ההכרזה הבינלאומית שערכה שווה להכרזה הבינלאומית על זכויות האדם. התקבלה כאן הכרה של הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם שיש ערך ומשמעות לזוגיות הזו ושיש להכיר בה.

עד היום נהגו לכנות את הזוגיות החד-מינית כ"שותפות אזרחית". בית המשפט הורה שאין לכנות אותה יותר בשמות אחרים וקבע שכולם תחת אותה כיפה ושזה מנוגד לחוקה להתייחס לדברים אחרת ולכן בני זוג מאותו מין צריכם לקבל הכרה שווה - כמו זוג הטרוסקסואלי. בנוסף ל-13 המדינות בארה"ב שכבר הכירו בנישואי בני זוג מאותו מין, יש לקוות שבית המשפט יקדם תיקונים כלל-מדינתיים בנושא.

עד כמה מעמדם של זוגות חד-מיניים בישראל שונה מזה שבישראל?

המצב בארה"ב נבדל מאוד מהמצב בישראל. בארה"ב מתייחסים לנישואי גאים בצורה ערכית ובישראל מתייחסים לזה בצורה טכנית. בית המשפט בישראל קובע שהרישום של זוגות חד מיניים כנשואים לא מקנה להם זכויות מהותיות. גם משרד הפנים בהליכי התאזרחות לא מתייחס לבני הזוג האלה כנשואים. ברמה המהותית מדובר רישום בלבד.

עד כמה מעמדו של זוג חד-מיני נשוי בישראל שונה מזה של זוג דומה שמנהל חיים משותפים מבלי להינשא?

בישראל אין בכלל הבדל בין זוג גברים או נשים שהתחתנו ומוגדרים "נשואים" בישראל לבין זוג שחי ביחד. אין כל שוני מעבר לשינוי הסטטוס בתעודת הזהות. חשוב גם לזכור שהזכויות המעטות להן זכו זוגות חד-מיניים בארץ לאורך השנים נבעו כתוצאה ממאבקים פרטניים שניהלנו מול בית המשפט - ולא עקב כך שהבטחת הזכויות לזוגות אלה מעוגנת בחקיקה. החוק בישראל לא מכיר כלל בזוגיות גאה.

האם לא רחוק היום בו נראה נישואים חד-מיניים גם בישראל?

אין סיכוי כזה - לפחות אם לא יהיה שינוי משמעותי בתפיסה וברצון לשנות את החקיקה הקשורה לנישואין - מה שלא עושים כבר 65 שנה. כאן בישראל הרבנות, התפיסות הדתיות ופקודת הרישום והנישואים שקיימות עוד מתקופת המנדט ב-1919 מכתיבות את דיני הנישואין ולכן נראה שהמצב יישאר על כנו. הומואים ולסביות יקבלו יותר זכויות רק מתוקף התרחשויות עולמיות שקורות ופסיקות בית משפט פרטניות שישליכו על היתר.