ארכיון (צילום: צחי ירון, חדשות 2)
טקס פתיחת אירועי יום השואה | צילום: צחי ירון, חדשות 2

הדגל הורד לחצי התורן ומדינת ישראל מרכינה ראש וזוכרת את ששת המיליונים שנרצחו על ידי מכונת ההשמדה הנאצית. בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם" בירושלים נערך הערב (א') הטקס המרכזי שפתח את אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה שמעון פרס ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. כאן בחדשות 2 Online העברנו את הטקס בשידור ישיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השנה עומד יום הזיכרון לשואה בסימן "יהודים על קו הקץ - בין חיסול לשחרור", ומתמקד בשנת 1944, שבה חוסלו יהודים רבים כשנה בלבד לפני תום מלחמת העולם השנייה. שישה ניצולי שואה הדליקו שש משואות - כל אחת לזכר מיליון יהודים שנספו.

ראשון הנואמים היה נשיא המדינה שמעון פרס, שהזהיר בדבריו מפני עליית הימין הקיצוני באירופה. "אסור להתעלם מכל תופעה אנטישמית, מכל חילול של בית כנסת, מכל ניתוץ של מצבות בבתי קברות שבהם טמונים אחינו", אמר פרס. "אין להעלים עין מעלייתן של מפלגות ימין קיצוניות בעלות גוון ניאו-נאצי המהוות סכנה לכל אדם ואזהרה לכל עם. מדינת ישראל של היום אינה רק המצבה היחידה האפשרית הניצבת על קברם של אחינו ואחיותינו שהושמדו".

"מדינת ישראל היא ההרתעה בפני כל ניסיון לשואה נוספת", המשיך פרס. "ישראל חזקה היא התשובה שלנו לאימת האנטישמיות, אבל היא אינה פוטרת את כל העמים למנוע שהמחלה הארורה הזו לא תשוב לביתם. אנו חזקים להדוף סכנות. אין להיבהל מאיומים ואין להתייאש מהשלום".

אחרי נשיא המדינה עלה לנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו, שגם השנה קשר בין אירועי מלחמת העולם השנייה לאיום האירני."בראייה לאחור, כל סימני הסכנה היו גלויים לעין: ההתעצמות של המשטר הנאצי משנה לשנה, התעמולה האנטישמית הזוועתית שגברה מחודש לחודש וההתקפות הרצחניות על היהודים שהפכו מקילוחים לנחשול אדיר", אמר נתניהו. "מנהיגים בודדים בעולם, כמו צ'רציל, ראו את גודל האיום שהציב הנאציזם לאנושות".

נתניהו הוסיף: "מנהיגים מעטים מקרבנו, היהודים, ובראשם ז'בוטינסקי - התריעו מפני החורבן המתקרב ובא, אבל הם ספגו ביקורת נרחבת שביטלה את אזהרותיהם והתייחסה אליהם כאל רואי שחורות ומחרחרי מלחמה. לכן אני שואל, כיצד ייתכן הדבר שרבים כל כך לא הבינו את המציאות? האמת המרה והטראגית היא זו: זה לא שהם לא ראו. הם לא רצו לראות. ומדוע הם בחרו שלא לראות את האמת? כי הם לא רצו להתמודד עם ההשלכות שלה".

"האם העולם למד לקח מטעויות העבר?", תהה נתניהו. "כי היום שוב אנו עומדים בפני עובדות ברורות ובפני סכנה מוחשית: אירן קוראת להשמידנו ומפתחת נשק גרעיני. כמו אז, גם היום יש כאלה שמבטלים את הרטוריקה הקיצונית של אירן כנובעת מצרכי פנים. כמו אז, גם היום יש כאלה שתופסים את השאיפות הגרעיניות של אירן כנובעות מרצון טבעי של עם גאה שצריך להשלים איתו. וכמו אז, גם היום אלה שאומרים דברים אלה משלים את עצמם".

"הם טועים טעות היסטורית", המשיך רה"מ. "אני מקווה שלקחי העבר הופקו ושלא נפגוש שוב רצון להימנע מעימות בכל מחיר - מה שיביא לעסקה שתגבה מחיר כבד הרבה יותר בעתיד. אני קורא למנהיגי המעצמות לעמוד על כך שאירן תתפרק לחלוטין מיכולתה לייצר נשק גרעיני ולא לוותר עד שיעד זה יושג. אבל בכל מקרה, עם ישראל עומד איתן מול סכנה קיומית".

בסיכום דבריו, אמר ראש הממשלה כי לעם ישראל "יש היום כוח רב להגן על עצמו. הוא מושתת על אומץ לבם ותשייתם של חיילי צה"ל וכוחות הביטחון. בנינו מדינה לתפארת. שבעה עשורים אחרי חורבן השואה - מדינת ישראל היא פלא עולמי. ביום הזה אני אומר בשם העם היהודי לכל אלה שרצו ורוצים להשמיד אותנו: לא הצלחתם ולא תצליחו. מדינת ישראל חזקה מתמיד".

מחר: צפירת דומייה בת שתי דקות תישמע בכל רחבי הארץ

מחר בשעה 10:00 תישמע בכל רחבי הארץ צפירת דומייה בת שתי דקות, שאחריה יחל טקס הנחת הזרים ב"יד ושם". בשעה 11:00 יחל טקס הקראת שמות הנספים במשכן הכנסת - "לכל איש יש שם". שעה מאוחר יותר ייצא לדרכו מצעד החיים ה-27 במספר בשטח מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו שבפולין.

טקס הדלקת המשואות (צילום: צחי ירון, חדשות 2)
טקס הדלקת המשואות | צילום: צחי ירון, חדשות 2

בשעה 13:00 ייערך טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ב"יד ושם" ובשעה 17:30 תיערך עצרת תנועות הנוער בבקעת הקהילות שבמקום. אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה יינעלו בעצרת בקיבוץ יד מרדכי בשעה 19:30.

דוח: היהודים הם עדיין המיעוט הנרדף ביותר באירופה

69 שנים אחרי שהסתיימה מלחמת העולם השנייה ובישראל חיים 193 אלף ניצולים, והם הולכים ומתמעטים. גילם הממוצע הוא 85 וכאלף מהם הולכים לעולמם מדי חודש. גם בשנה החולפת התמודדו הקהילות היהודיות בכל רחבי העולם החולפת עם גילויי אנטישמיות.

ההייטק למען ניצולי השואה וההנצחה (צילום: רויטרס, חדשות)
עדיין המיעוט הנרדף ביותר. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

מרכז קנטור לחקר יהודי אירופה פרסם היום דוח שלפיו השנה חלה ירידה מסוימת במספר האירועים האנטישמיים - מ-626 אירועים ב-2012 ל-554 אירועים אלימים ב-2013.

עם זאת, 185 מההתקפות כוונו נגד בני אדם, בהם ילדים ובני נוער. ב-25 מהמקרים נעשה שימוש בכלי נשק. בחתך גיאוגרפי, מרבית האירועים התרחשו גם השנה בצרפת ואחריה בסדר יורד: בריטניה, קנדה וארצות הברית - המדינות שבהן חיים רוב יהודי התפוצות. למרות הירידה במספר התקריות האנטישמיות, בדוח מדגישים כי רוב מקרי האלימות - כלל אינם מדווחים.