שבוע ימים לאחר ליל הדמים במרכז הנוער הגאה של הקהילה ההומו-לסבית בתל אביב, בו נרצחו שני בני אדם ונפצעו 12, נערכה אמש עצרת ענק בהשתתפות עשרות אלפי בני אדם, אישי ציבור ואמנים - שהגיעו לכיכר רבין על מנת להביע הזדהות עם הקהילה ולקרוא נגד הגזענות והשנאה. להערכת המשטרה הגיעו לעצרת כ-70 אלף איש.

את העצרת במלואה העברנו כאן באתר האינטרנט של חדשות 2 בשידור חי ומיוחד. בהפגנה נטלו חלק נשיא המדינה שמעון פרס, שרים, חברי כנסת, ראש עיריית ת"א, נציגי הקהילה הגאה, ורבים מבכירי האמנים בישראל, בהם ריטה, עברי לידר, נינט טייב, קרן פלס, מרגול, דנה אינטרנשיונל, אמיר פיי-גוטמן ועוד.

"אין לנו עוד טעם להסתתר"

עצרת הענק בכיכר, תחת הכותרת "סובלנות וזיכרון - ממשיכים בגאווה לכיכר", נפתחה בדקת דומיה לזכר הנרצחים ממועדון הנוער. גל אוחובסקי, המנחה, אמר מעל הבמה כי "זו חייבת להיות נקודת מפנה, אין לנו עוד טעם להסתתר", והזמין לבמה לאחר מכן את עברי לידר וריטה, ששרו ביחד את השיר שהפך אולי למזוהה ביותר עם הקהילה הגאה בישראל, "בוא".

אחותו של ניר כץ ז"ל, שנרצח במסע הירי במועדון הנוער הגאה, חן, הקריאה מעל הבמה מכתב מרגש לאחיה. "האהבה של ניר תישאר איתנו תמיד", אמרה חן, ורבים בקהל לא יכלו לעצור את הדמעות. "אני מאחלת לקהילה הגאה שתמשיך ללכת בגאווה, עם הראש למעלה, כי זה המסר הכי חשוב כאן. אף אדם ואף קבוצה לא יוכלו לדכא את הקהילה הזו, שהייתה כל כך הרבה שנים בארון. זו ההזדמנות להעביר את המסר: כל אדם צריך ללכת רק על פי זהותו ואמונותיו, ועל אחרים לקבל זאת. נעשה כל שביכולתנו להביא לשינוי".

אורי גיל, אחד מפצועי הפיגוע, אמר מעל הבמה: "הגיע הזמן שדור ההורים יצא מהפרימיטיביות שלו ויגלו שהומו זה נורמלי. אני קורא מכאן לכל נער ונערה לצאת מהארון - לא להתפשר על מי שאתם - לא נולדתי פגום. הסתכלו במראה ואימרו - אני הומו וטוב לי עם זה".

אחריו דיבר חן לנגר, מדריך שנפצע קשה במסע הרצח, כשהוא ישוב בכסא גלגלים.  "זה היום בו מאסנו לשתוק, מאסנו להסתתר", אמר לנגר כשהוא ממרר בבכי. "אתם כאן מוכיחים שהעם מתנגד לאלימות. צריך לגנות אותה. זה שבוע רע לאנשים הטובים. שבוע רע לחברה הישראלית. אנחנו חברה צמאה לפתרון. צריכים שלום חברתי. הבית שהיה מקום בטוח לילדים - הפך לבית מטבחיים". לנגר אף ציטט מדבריו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין: "האלימות היא כרסום יסודות הדמוקרטיה".

פרס: "ישראל לא תדע מנוח עד שהפושע יובא לדין"

עצרת הגאווה (צילום: AP)
מביעים הזדהות בכיכר | צילום: AP

הנשיא פרס נשא נאום חוצב להבות מעל הבמה. "אנחנו עם של 'לא תרצח'! מהיום שנוצרנו כאומה מלווה הדיבר הזה את חיינו. אנו רואים אור עולם עם הציווי הזה והוא איתנו עד נשמת אפינו האחרונה", אמר הנשיא. "היריות שפגעו בראשית השבוע בקהילה הגאה, פגעו בכולנו כבני אדם, כיהודים, כישראלים. מי שכיוון את אקדחו אל ניר ואל ליז, כיוון אותו גם אליכם ואליי. בורא עולם לא ייפה את כוחו של אף רוצח לרצוח את חברו, ולכן כל אדם חייב להילחם ברצח. למנוע רצח זו חובתנו, פושעים לא יקבעו את סדר יומנו".

"כל אדם נברא בצלם, תהיינה אורחותיו אשר תהיינה", הוסיף פרס. "כל האזרחים הם אזרחים שווי זכויות. כל אדם נולד שווה, ולכל אזרח יש את החופש להיות מה שהוא, הרשות נתונה לכל אחד מאיתנו להיות שונה וגאה".

"אין אנו רשאים לנבור בחייהם של אחרים", כך לדברי נשיא המדינה בעצרת. "רשות שכזו נוטלים לעצמם רק רודנים במשטרים דיקטטורים. איש מאיתנו אינו משוחרר מלהתקומם נגד פשע כזה. לחופש נולדנו, ולחופש נחיה. כדורים לא ישנו את יסוד חיינו, לרוצחים לא תהא תקומה".

"באתי הערב להזדהות עם אמת נעלה זו של חיינו. באתי להזיל דמעה על אובדן חיי אנשים צעירים על לא עוול בכפם. ישראל לא תשלים לעולם עם עוול כזה, ולא תדע מנוח עד שהפושע יובא לדין", הרים הנשיא את קולו, "דמם ייזעק מאדמותינו, מעשה הרצח הנורא הזה לא ימחק מליבנו. חזקו ואמצו".

ח"כ ניצן הורוביץ: "באנו חושך לגרש"

מדליקים נרות לזכר הנרצחים (צילום: יוסי זילברמן)
מדליקים נרות בכיכר | צילום: יוסי זילברמן

שר החינוך גדעון סער סיפר על תחושותיו במוצאי שבת הקודמת. "בשעה זו ממש לפני שבוע טיילתי עם שלי אשתי בשדרות רוטשילד", אמר השר סער. "היא אמרה - איזה עיר חופשית היא תל אביב. קצת יותר משעה לאחר מכן, טבח הרוצח בנערות ונערים במרכז הנוער הגאה. נזכור את הרגעים מלאי האימה. לא אשכח את הלוויתה של ליז. ילדה שלא הכרתי בעלת פני המלאך. עיני דמעו וליבי רתח שעה שתלמידים ותלמידות באמצע החופש הגדול ליוו את חברתם למנוחה אחרונה".

שרת התרבות לימור לבנת דיברה על הרבבות שבאו לכיכר: "יש פה רבים שאינם מחברי הקהילה, אבל רבים מהם באים להזדהות. באתי לכאן הערב כבן אדם וגם כשרה במדינת ישראל . מדינת ישראל היא אחת המדינות המתקדמות בעולם בקבלת הקהילות השונות. צריך לסלק את הבורות ואת הדעות הקדומות. צריך להבטיח שהומואים ולסביות לא יפחדו לצאת לארון".

הרצח בבר נוער. המדריך כותב לרוצח (צילום: AP)
זירת הטבח בת"א | צילום: AP

חבר הכנסת ניצן הורוביץ, איש הקהילה בעצמו, נשא אף הוא דברים מרגשים מעל הבמה. "חברות וחברים, אני לא אחזור לארון - איש בקהל לא יחזור לארון. אף אחד", הדגיש הורוביץ. "אף אחד לא יחזור לארון בגלל הסתה או איומים - אנחנו אנשים חופשיים. מאז הרצח לפני שבוע אני מרגיש יותר ויותר שמשהו עמוק התרחש פה, ואי אפשר להמשיך בעסקים כרגיל - באנו חופש לגרש . האלימות - חוסר הכבוד ההדדי , זו אינה דרכנו ואינה דרכה של מדינת ישראל - כי באנו חושך לגרש!", קרא הורוביץ לקול מחיאות כפיים סוערות מהקהל.

אחריו נשאה דברים יו"ר מועצת העיר תל אביב, יעל דיין. "אמרתי פעם - יום יבוא ואנחנו נמלא את כיכר מלכי ישראל, אבל לא רציתי למלא כך את הכיכר, עם נרות זיכרון", כך לדברי יעל דיין בעצרת. "אחיותי ואחי, לא שמרנו עליכם די. שמחנו בהצלחות ולא ראינו את הרעה צומחת. לא הרחנו בריח הסכנה. נהנינו מהתרומה האדירה של הקהילה לתרבות ולאמנות, לחייה של תל אביב, ולא ראינו את הצללים בשוליים בהם מסתתרת השנאה. לא שמרנו עליכם די, אבל עוד ננצח בבית המשפט, ובמליאת הכנסת, ובערים, ובפרברים ובכפרים. עוד ננצח".

מייק המל, יו"ר אגודת הלהט"בים בישראל, אמר: "חברות וחברים, אני פוחד. כהורה אני חושש שילדי יוצאים לבלות, אני פוחד כהומו שאני יוצא לבלות, אני שומע על צעירים שמתחבאים בחדרי מדרגות כי הם פוחדים. אני חושש שלא נותנים לאדם להכנס לספריה כי אינו לבוש כראוי, אני מקבל גם מידע על כך שמפטרים אנשים בגלל נטיותיהם המיניות. האם ניתן לפחד לשלוט בנו? האם ניתן לפחד להחזיר אותנו לארון? הקהילה לא תחזור לארון!"

איומים על ההסעות לעצרת: "נפוצץ אתכם"

מדליקים נרות לזכרם של ההרוגים בטבח (צילום: רויטרס)
מתאבלים על הנרצחים | צילום: רויטרס

מוקדם יותר אתמול התקשר אלמוני למארגני ההסעות מבאר שבע ומחיפה לעצרת, ואיים ש"יפוצצו אותן עם רימונים". בשני המקרים, אמר הבחור שהתקשר דברים דומים: "נבוא גם עם רימונים ונעצור לכם את ההסעה בכל מחיר".

שי גורטלר, האחראי על ההסעה מבאר שבע, אמר לאתר האינטרנט של הקהילה הגאה כי "בשעה 14:20 קיבלתי טלפון והוא שאל מאיפה יוצאות ההסעות. שאלתי אותו אם הוא רשום אליהן והוא אמר שלא. שאלתי אותו אם הוא רוצה להירשם. הוא אמר שהוא יגיע עם רימונים ויזרוק אותם עלינו. לאחר מכן, שאלתי אותו איך קוראים לך. הוא אמר לי שם שאני מעדיף שלא לומר אותו. אחרי זה הוא ניתק".

גורטלר הוסיף ואמר: "הגשנו תלונה למשטרה. המספר שלו היה לא חסוי. המספר היה בעל 11 ספרות. הלכנו למשטרה והגשנו תלונה. בלי קשר, הודענו להם לפני כמה ימים על ההסעות. ביקשנו מהם לבוא ולאבטח והם אמרו שהם ישלחו ניידת. ההסעות יוצאות כרגיל".

גל זברגר, מארגן אחת ההסעות מחיפה, סיפר דברים דומים: "הטלפון שלי הוא זה שפורסם בקשר להסעות. קיבלתי טלפון ממספר בן 11 ספרות. זה נשמע איש מבוגר. שאלתי אותו מה שמו והוא אמר לי: בעל הרימון. חזרתי על השם, ואז הוא אמר: היום תחטפו גם רימונים, לא רק רובים. הגשנו תלונה במשטרה ותהיה אבטחה במקום ההתכנסות".

חייל בנח"ל החרדי נעצר בחשד שהפיץ איומים ברשת

דובר מרחב חוף במשטרה אישר בשיחה עם חדשות 2 כי אכן התקבל איום כי יושלך רימון לעבר האוטובוס היוצא לעצרת הגאווה בת"א. לדבריו, "המשטרה פועלת לאיתור השיחה, וכן נוקטת באמצעים לאבטחת האוטובוס היוצא מחיפה".

בשעות הערב עצרה משטרת ירושלים צעיר כבן 20, חייל בגדוד הנח"ל החרדי, בחשד ששלח איומים לאנשי הקהילה הגאה אתמול באינטרנט. בחיפוש במחשבו של הצעיר נמצא חומר הקושר אותו למעשה, והמחשב וכן נשקו האישי הוחרמו. הצעיר הועבר לחקירה במשטרת ירושלים.

המשטרה מאבטחת את האירוע בכוחות מתוגברים

במשטרה ובכוחות ההצלה נערכו משעות הבוקר המוקדמות בכוחות מתוגברים באזור העצרת. חיילי מג"ב ומתנדבים במשמר האזרחי נטלו חלק באבטחת האירוע, ובמשטרה נעזרו גם במסוק שליווה את העצרת מהאוויר.

יחד עם זאת, במשטרה לא הקלו ראש באבטחת האירוע והקצו כמות גדולה מאוד של שוטרים ואנשי אבטחה לצורך כך, זאת בייחוד לאור האיומים הטלפוניים על מארגני ההסעות לעצרת וכמובן לאור העובדה שהרוצח עדיין מסתובב חופשי.

בהכנת הכתבה השתתפו יוסי זילברמן, חיים ריבלין, עמית ולדמן, עידן בן ארי, יואב בסון ודניאל מנוחין.

הווידאופדיה: מצעד הגאווה

פיגוע השנאה בת"א - סיקור מיוחד

ירי במרכז הומו-לסבי בלב ת"א: שני הרוגים ו-10 פצועים

האם היורה בת"א תועד נמלט?

המפכ"ל על הרצח: לא לצבוע מגזרים

המשטרה לקהילה הגאה: סייעו בחקירה

נתניהו מגנה: "לכבד כל אדם באשר הוא"