הבניינים אחרי הפיצוץ (צילום: חדשות 2)
הבניינים אחרי הפיצוץ | צילום: חדשות 2

ב-17 ביוני 2011 אירע פיצוץ עז בכיכר העצמאות בנתניה, כתוצאה מדליפת גז. כמעט שלוש שנים אחרי, חמשת הבניינים המחוברים שניזוקו כמעט באותו מצב - והעירייה, שלא אחראית להם, כיסתה אותם בפלקט עצום, מה שמסתיר את ההרס בלב העיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באירוע הקשה נהרגו ארבעה בני אדם וכ-60 אחרים נפצעו. מאז ועד היום, התושבים הרבים שהתגוררו בבניינים מנסים להגיע לפתרון ולמצוא קבלן שיבנה אותם מחדש או ישפץ אותם. במקביל, העירייה הרסה את אחד מהם בשל ריבוי הסכנות האפשריות.

אנשי העירייה נרתמו לעזור לדיירים לתבוע את חברת הגז, וסייעו להם חברתית - אך בשל בעיות של קניין ואי הבנות, טרם הבשילו התנאים בשטח לכדי פתרון לתושבים הרבים שהתגוררו במקום.

ניצולת השואה שנפצעה: "מתי יהיה לי בית?"

אילנה פרל (95), היא ניצולת שואה שנפצעה יחד עם העוזרת הפיליפינית שלה בפיצוץ - ועד היום שואלת את בתה האם היא תשוב לביתה. "אני יודעת שיש משא ומתן עם קבלנים, אבל שום דבר לא קורה בינתיים", סיפרה לחדשות 2 Online חדווה רבר, בתה של פרל. "זה מאוד מפחיד מה שקרה בירושלים, ואני מניחה שגם הם יישארו בלי דירות". היא זעמה על כך שבעוד בכיכר העצמאות הושקעו כספים רבים - הבניינים עצמם כוסו בפלקט כדי "להסתיר את הבושה".

לעו"ד דוד מימון היה מזל גדול יותר כי הוא לא איבד נכס, אלא רק השכיר משרד במקום. "הבניינים עדיין באותו סטטוס ולא ניתן להיכנס אליהם", הוא אמר בשיחה עם חדשות 2 Online. "כנראה לא למדו את הלקח, אולי גם הדיירים בירושלים יישארו בלי בתים". לדבריו, אין אחראי לתיקון ושיקום הנכסים - מלבד הדיירים עצמם - כי מדובר בנכס פרטי. גם אז השוטרים חקרו את טכנאי הגז בבניין בחשד לרשלנות, לאחר שדיירים התלוננו על ריח חריף בשעות שלפני הפיצוץ.

תמ"א 38 למבנים שנהרסו?

בעיריית נתניה הבהירו כי "מדובר באסון פרטי והעירייה, מתוך התחשבות ורגישות, עשתה כל שביכולתה תוך השקעת משאבים אדירים, כדי לסייע לדיירים ולבעלי הנכסים במקום - הן מיד עם קרות האסון והן בליווי התהליכים העתידיים. כל זאת לרבות הצבת שמירה, סיוע בפינוי תכולת הדירות, הריסת המבנים המסוכנים כדי להבטיח את שלום הציבור, מציאת פתרונות לינה חלופיים והשקעות נוספות".

עוד צוין כי ראש העיר המובילה את תהליכי ההתחדשות העירונית באזוריה הוותיקים של נתניה, הנחתה את מהנדס העיר לקדם ככל שניתן את שיפוץ המבנים שניזוקו בפיצוץ הגז על פי תמ"א 38: "המהלך נשא פרי והוגשה כבר בקשה אחת לאחד המבנים ובקשה נוספת נמצאת בהליכים מתקדמים לקראת הגשה".

בעירייה אף קיימו לאחרונה מפגש עם התושבים בו לקחו חלק מהנדס העיר וראש מינהלת מרכז העיר. בסיכום המפגש הביעו בעלי הנכסים את רצונם לקדם את הביצוע ולהביא לאכלוס הבניינים בהקדם האפשרי. מהנדס העיר הצהיר כי צוות מנהל ההנדסה והרישוי יעשו ככל שניתן על מנת לסייע לבעלי הנכסים להגשים את מדיניות העירייה ולקבל מהר ככל הניתן היתרי בניה.