409455
"מרגיש ישראלי". ורשל | צילום:

זמן קצר לאחר זכייתו בפרס נובל לכימיה, סיפר בהתרגשות פרופ' אריה ורשל הישראלי-אמריקני, על המחקר שזיכה אותו בפרס היוקרתי בעולם. עוד הוסיף, כי הוא "מרגיש ישראלי. גם הילדות שלי מדברות עברית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הבשורה היא שיש חלבונים שלא יכלו להבין איך הם עובדים", הסביר ורשל, בן 72, בריאיון לגלי צה"ל. "מה שאנחנו עשינו הוא לבנות מודלים במחשב שבאמצעותם אפשר להבין מה החלבון עושה".

לדברי ורשל, "אם מבינים מה אותו חלבון עושה, אפשר לרפא הרבה מחלות. מחלות באות מזה שחלבונים מסוימים לא עובדים כפי שהם צריכים לעבוד".

עוד קודם לכן, בטקס, נשמע ורשל כשהוא נרגש מזכייתו. "אני מרגיש נפלא הבוקר", אמר לעיתונאים באמצעות הטלפון. "אני מודה לחברי הוועדה ומצפה בקוצר רוח לטקס". את מחקרו ניסה לפשט בכך שהסביר: "הסתכלנו על החלבון כמו על שעון, וניסינו להבין איך הוא עובד. פיתחנו שיטה שמאפשרת לבחון, באמצעות מחשב, איך חלבונים עובדים ובנויים".

"אם מבינים איך, למשל, האנזים שמפרק מזון עובד, אפשר לפתח תרופות מועילות", הוסיף ורשל. "אני חקרתי כדי לספק את הסקרנות שלי".

אחיו של ורשל: "לא ידענו שהוא יזכה"

בני, אחיו של פרופ' ורשל, אמר בריאיון לחדשות 2 Online: "בתי סיפרה לי על הבשורה המאוד משמחת הזאת, אני עוד לא הספקתי לדבר איתו ולברך אותו. לא ידענו שהוא יזכה".

לדבריו הצטרף גם שמוליק ערמון, בן כיתתו של הזוכה מקיבוץ שדה נחום, שסיפר גם הוא על התלמיד המצטיין. "הוא היה שקדן, הצטיין בלימודים אבל בספורט לא כל כך. למדתי איתו מ-א' עד י"ב בבית הספר האזורי בעין חרוד והייתי עמו בקשר לא מעט. הוריו המשיכו לגור פה ויש לו אח שגר כאן".

נתניהו: "אנחנו גאים בך"

"בכלל לא הייתי מעלה על דעתי שהוא יזכה", הוסיף ערמון. "זה כבוד ענק והפתעה גדולה. בשום אופן לא תיארתי לי. בגיל צעיר יחסית הוא עבר לארה"ב, כי הבנתי שהוא התקשה להשיג עבודה בארץ".

בין המברכים את חתן פרס הנובל היה גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהתקשר לפרופ' ורשל. נתניהו איחל לפרופ' ורשל מזל טוב ואמר לו: "אתה עושה דברים ענקיים. זה מרשים בצורה בלתי רגילה ואנחנו גאים בך". נתניהו ציין כי ישמח להיפגש עמו כשיגיע לארץ.

ראש הממשלה ביקש מפרופסור ורשל להסביר לו על המחקר שזיכה אותו בפרס. פרופסור ורשל סיפר לו שהמחקר המדובר בוצע בשנים בהן היה בארץ.

מייקל לויט, החוקר האמריקני-בריטי שזכה בפרס נובל יחד עם ורשל, חולק גם הוא קשר מיוחד לישראל: לויט לימד בעבר במכון ויצמן, ואף התחתן עם ישראלית כשגר בארץ.  לויט ואשתו עברו לאחר מכן לקליפורניה, וכיום חולקים את חייהם בין קליפורניה לרחובות. היום זכו ורשל ולויט בפרס היוקרתי, יחד עם עמיתם מרטין קרפלוס.