שנה חלפה מאז פקד את ישראל אחד האסונות הגדולים בתולדותיה. מה שהתחיל אז, ככל הנראה, ברשלנות בשימוש באש הפך תוך שעות לאירוע השריפה החמור ביותר שהיה כאן אי פעם, וגבה את חייהם של 44 בני אדם.

"אני צריכה להתמודד עם האמת, אני לא מבינה למה מקשים עלי, זה הדבר הנורמלי שמגיע לי. השב"ס והמשטרה מטייחים בכל דרך אפשרית את המחדלים הרבים שהיו בשטח" - כך מאשימה היום עינב ברמי אלמנתו ירון ז"ל במשדר מיוחד לציון שנה לאסון הכרמל בחדשות 2 באינטרנט.

"מדובר פה ברשלנות של קצינים בשב"ס ובמשטרה והכל מטויח. לא להאמין, הזוי שזה ככה", אומרת ברמי וממשיכה: "אין אחראים הכל ממשיך כרגיל והכל מתפקד כרגיל ומקדמים את האנשים בדרגות, אני יודעת מהי התמונה כי עשיתי חקירה משל עצמי, הבנתי שקצינים בשב"ס ובמשטרה עשו רשלנות חמורה מאוד - כשל אנושי".

לדבריה של עינב, "נציב השב"ס בני קניאק ששלח את האוטובוס בציר הלא נכון - אם הוא היה בשטח דברים היו מתנהלים אחרת. גם לשלושת השוטרים שנספו, אני לא מבינה למה הם מאשימים את מערך הכבאות או אלי ישי, שיחכו לדוח אולי הם אחראים לאסון. הם בדקו את זה? איך הם מדברים על המערך? אני מצפה שהאמת תצא לאור ואני אדע מה קרה ושהאחרים ישימו את המפתחות על השולחן למען אחראים ולמען זה שמפקדים בשב"ס ימשיכו לתפקד בצורה טובה ויידעו שערך חיי אדם לא משחקים".

"לפני כמה ימים ראיתי את ההקלטות של ליאור בוקר ואני שומעת אותו אומר שהכביש בלתי עביר כמה פעמים, הכבאית תזיז אותם. מה חשבו השוטרים? שהם חסינים מאש? ולא יקרה להם כלום? אני לא מבינה איך בכלל פעלו שלושת השוטרים בשטח. איך הם יכולים לדבר על מערך הכיבוי ואלי ישי? מי שאחראי לאסון זה המפקדים בשטח מהשב"ס ובמשטרה".

"רק אם הקצינים יניחו את המפתחות של השולחן אירגע, אבל לא נראה לי שם ייקחו אחריות, הזעם יישאר לי לעד ורק אז אוכל לשקם את החיים שלי. הם מלמדים בקורס קצינים על ערך חיי אדם – אז איפה ערך האדם? זה מרתיח אותי".

"קשה לי לקום בבוקר. אין טעם לחיים. הלב שלי נקרע, חגגנו לפני כמה ימים יומולדת לבת והרג אותי שהוא לא היה. כל דקה וכל שעה אני מרגישה את זה, והכל בגלל טעויות ומחדלים – מחדל אחרי מחדל, מוות שיכול להימנע, מוות אכזרי – זה מה שהורג אותי.

רשף חזי לוי: זו הייתה מגה שריפה

במהלך המשדר שיחזר דובר כבאות חיפה לשעבר רשף חזי לוי, את אירועי היום בו פרצה האש: "טיפלנו בשריפות גדולות, אבל זאת היתה מגה שריפה... הקפיצות שלה למרחקים של קילומטרים, זה לא היה הגיוני. הצלחנו לחלץ 17 תושבים ללא פגע. כמובן שכל ההצלחות הקטנות נבלעו באסון הנורא של האוטובוס. אלמלא אירוע האוטובוס המצער, אותה גבורה עילאית של הכבאים, זאת היתה יכולה להיות רק עוד שריפה אחת בכרמל".

בנוסף אמר לוי כי להרבה אירועים שהיו על הכרמל, עדיין אין תשובה. "אנחנו חושבים ומנסים לתת תשובות לשאלות, ואני לא מצליח. השרשרת של האירועים, ההגעה של האוטובוס, ההגעה של הושטרים למקום והכבאים בה היה אלעד ריבן ז"ל, להרבה מאוד אירועים אין פתרון. גם אם היו מגיעים אז מטוסי כבאות גדולים לא היה ניתן לבלום את השריפה".

דני רוזן: המחדלים בנויים בשיטת פירמידה

בן זוגה של אהובה תומר ז"ל, התייחס בשידור לביקורת על שר הפנים אלי ישי. "אני לא כיוונתי את כל חציי לאלי ישי. דוחות קודמים של מבקר המדינה באו בדרישות מיוחדות וספציפיות למערך הכבאות באותם ימים – שהיה תחת משרד הפנים והשר אלי ישי. לא רק שהדברים לא נעשו, אתה מגלה גם את כל התירוצים ועוד את האומץ להגיד 'אני עשיתי הכי הרבה'".

"המחדלים כאן בנויים בשיטת הפירמידה. בראש עומד ראש הממשלה אבל מתוך אחריותו המיניסטריאלית הוא לא צריך לעקוב אחר ביצוע של כל פעולה ופעולה- יש לו את השרים. על אלי ישי היה לטפל בכך, הדרישה שלי היא להביע מינימום אחריות מיניסטריאלית וחבל מאוד שאדם שמשמש כשר, שמצביעים על הכשלים במשרד שהוא עמד בראשו, עוד אומר – 'הכלבים נובחים והשיירה עוברת'", אומר רוזן.

נאווה בוקר: "כואבת כל יום וכל שעה"

נאווה בוקר, אלמנתו של ליאור בוקר ז"ל סיפרה במהלך המשדר על אירועי הזיכרון לאסון: "אנחנו עברנו שבוע מאוד קשה של האזכרות, השנה, הרבה טקסים, לא קל. אני הנחתי לזה ברמה אישית. רוצה לסיים את השבוע. קשה לי לעמוד אישית מעמסה נוספת. בהחלט נבדוק מה אפשר לעשות אחרי זה".

"דיברתי בימים אלה מתוך כאב. נכון שמדובר רק בנערים מאוד צעירים בגיל אבל היה לי חשוב שדיברתי על הנושא בגלל אפקט ההרתעה. אני עדיין אולי בהדחקה. כואבת כל יום וכל שעה. הכאב מלווה בכל מה שאני עושה, ומתוך התחושה שאנחנו לא ערוכים לשעת חירום", מדגישה בוקר.

לדבריה, "אנחנו כמו מדינת עולם שלישי. את התחושות הקשות החלטתי לתעל למקומות חיוביים. אומרים לי 'בעלך היה שוטר, למה את משקיעה במערך הכבאות?'. בוקר מסבירה כי פועלת לכך שיהיה מערך הצלה מסודר כדי שאסונות כאלו לא יקרו שוב.

חברו של אלעד ריבן ז"ל: "הוא ביקש ללכת לכיבוי אש"

בר אשכנזי חברו הטוב של אלעד ריבן ז"ל, אמר במהלך המשדר, כי אלעד "קפץ על כיבוי אש, הוא סיפר לי שלימדו אותו מה עושים והוא מאוד התלהב מזה. הוא ביקש ללכת לשם". אשכנזי שיחזר את הרגעים בהם פרצה האש: "צלצלתי אליו שראיתי את האש.. לא חשבתי שזה יגיע לרמות כאלה, חשבתי שהוא ייסע ויחזור בערב. בשישי בבוקר כינסו אותנו בבית הספר, היה אור ועדיין לא מוצאו אותו. התחילו להספיד אותו המורים ואז אני חושב שבפעם הראשונה התחלתי להבין שהוא לא יחזור".

אשכנזי נזכר בחברו ואמר: "הוא היה ילד מאוד אחראי, הוא היה מצלצל לאימא שלו ואומר לה איפה הוא, אז חשבנו שאין לו קליטה והוא בלי הטלפון. אלעד היה חבר מאוד טוב, מהיום שהכרתי אותו ועד היום שהוא הלך, הוא תמיד היה שם שהייתי צריך אותו. לא היה אחד שלא הסתדר איתו".

אהרונוביץ': "יודע עד כמה עמוק הכאב"

כחלק מאירועי ההנצחה להרוגי הכרמל, נערך היום באוניברסיטת חיפה טקס להענקת 44 מלגות לימודים לזכר הנספים. המענקים, בסך אלף דולרים למענק, יוענקו לסטודנטים מהפקולטה לרווחה ובריאות באוניברסיטה שהתנדבו לפעול ולהתנדב להנצחת החללים.

במהלך הטקס אמר השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' למשפחות החללים: "אני יכול להבטיח לכם כי מה שהיה לא יהיה. אני יודע עד כמה עמוק הוא הכאב. שאלות רבות ותהיות נשארו בחלקן ללא מענה, ותחושת הכעס אף היא נחלת רבים מכם".

נסגר התיק נגד החשודים בהצתה

לפני שבוע הודיעה פרקליטות מחוז חיפה, כי בשל היעדר ראיות מספיקות - ייסגר התיק נגד שני החשודים בהצתה שגרמה לאסון הכבד, זאת כפי שפורסם לראשונה כאן בחדשות 2.

"ההחלטה האמורה התקבלה לאחר בדיקה מקיפה, ועל יסוד חוות דעת יסודיות ומעמיקות, בהן נסקר חומר הראיות שנאסף על ידי משטרת ישראל, ונבחנו ההיבטים העובדתיים והמשפטיים של הפרשה, ומכלול הנסיבות הרלוונטיות הנוגעות לעניין", נמסר מפרקליטות המדינה. בני משפחתם של הנספים באסון קיבלו הודעה על סגירת התיק.

הסיבה לסגירת התיק, על פי הפרקליטות, היא כי לא ניתן לקבוע ברמת וודאות מספקת מה היה מהלך האירועים המדויק שהוביל לשריפה, מה היו פעולותיהם של כל אחד מהחשודים באירוע עצמו ולאחריו, ובשל כך לא ניתן להעמידם לדין בשל גרימת השריפה ברשלנות ותוצאותיה.

"קושי ראייתי נוסף בתיק ביחס לאחריותם של החשודים להתפשטותה רחבת ההיקף של האש, ובכלל זה העובדה שהנספים מצאו את מותם מספר שעות לאחר שפרצה השרפה ובמקום המרוחק מהמקום בו החלה ההתלקחות, גורמי אקלים חריגים - לחות נמוכה באוויר שהצטברה לצד רוחות מזרחיות חזקות, טופוגרפיה, כמו גם סוג ומצב הצמחייה בעת האירוע", הוסיפו בפרקליטות המדינה.

מי מהם זרק את גחל הנרגילה?

שני הנערים, מהכפר הדרוזי עוספייה, הלכו לפני שנה ליער הכרמל, ובו עישנו נרגילה. כשסיימו השליכו את הגחל, שבו לביתם, ראו את האש מתלקחת - אך לא עשו דבר. בהמשך הם שבו לזירת האירוע, אבל רק בשביל לצלם את האש. בחקירה לא הצליחו לברר במשטרה מי מהם זרק את הגחל.

מאז, עבר התיק הזה בעניינם של השניים גלגולים רבים. בתחילה, בזמן המעצר, המליצה המשטרה להאשים אותם בגרימת מותם ברשלנות של 44 קורבנות האסון. כעת, כאמור, התיק נסגר. אז מי אשם בשריפה בכרמל? זאת כנראה נדע רק אחרי פרסום דוח מבקר המדינה, בעוד מספר שבועות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק