אתם יכולים לקרוא לה איך שאתם רוצים: הלן, לילה או לאה. אבל גם בשמיעה נוספת בליל הזהויות כאן מבלבל. לילה ג'ברין מאום אל-פאחם, מוסלמית אמא לשמונה, סבתא ל-30 נכדים וארבעה נינים, נולדה לפני 70 שנה בשם הלן ברשצקי.

היא נולדה באושוויץ. רופא במחנה הסתיר את משפחתה במרתף, שם שהו שלוש שנים עד שחרור המחנה ב-1945. עד כה ידוע על ארבעה ילדים שנולדו באושוויץ ושרדו, הסיפור הזה אינו מוכר לחוקרים. "נולדתי במחנה, ואמא אמרה לי שהכניסו את הנשים למקלחות, נתנו להן מגבות והוציאו גז", היא אומרת בשיחה עם חדשות 2.

בשנת 1948 היא עלתה לארץ בספינת מעפילים ושמה שונה ללאה. את סיפורי המחנה היא שמעה מאמה, את העלייה לארץ היא כבר יודעת לשחזר מזכרונה. "כשהגענו לישראל אמרו 'לא לרדת מהאניות בגלל שהאנגלים עוד מפציצים את חיפה'", היא מספרת. "נשארנו שישה ימים באוניה ולאחר מכן העבירו אותנו לעתלית".

באותה השנה משפחתו של מוחמד ג'ברין נמלטה מהכפר שלה ועברה להתגורר באום אל-פחם. כעבור כמה שנים נפגשו הוא וברשצקי ברמת גן. "הוא היה פועל ואני הייתי בבית הספר", משחזרת ג'ברין את ההיכרות וההתאהבות. "כמו כל הגברים, הוא התחיל, תמיד יש את גיל הטיפש-עשרה, והוא תפס אותי. הפיל אותי. התאהבתי בו".

תוכר כניצולת שואה?

52 שנה מתגוררת ג'ברין באום אל-פחם. השכנים יודעים שהייתה יהודייה, אבל מלבד בעלה איש לא הכיר את סיפור ילדותה. "אמרתי שיבוא יום וכשהילדים יגדלו ואני אהיה כבר זקנה, אני אספר להם את הסיפור", מסבירה ג'ברין. הנכדים, ששמעו על סיפורה המדהים של סבתם רק בחודש החולף, עדיין מתקשים להאמין. "תודה לאל שהיא נשארה בחיים, אין מה להגיד", אומר אחד מהם.

על רקע קריאות המואזין מאום אל-פחם התקיים בשבוע שעבר מפגש יוצא דופן בין ג'ברין לתמי מרוז, המפקחת הארצית על הטיפול בניצולי השואה במשרד הרווחה. מרוז באה לסייע לג'ברין במילוי הטפסים לקבלת גמלה כניצולת שואה, לבקשת משרד הרווחה - ששמע את סיפורה המופלא במקרה לפני כמה ימים.

בשנות ה-60 קיבלה ג'ברין מענק חד-פעמי מהגרמנים. ממשלת ישראל תפנה בקרוב לממשלת גרמניה על מנת לקבל אישור לכך, מה שיסלול את הדרך להכרה בה כניצולת שואה במדינת ישראל. כששומעים את סיפורה של לילה, אין ספק שמדובר בסיפור שיכול להתרחש רק כאן. אולי הוא יהפוך בעתיד לסרט, ואולי אפילו יצליח ליצור שיח משותף, שלפעמים כל כך חסר פה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק