אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
הם שובתים, אנחנו חסרי אונים | צילום: חדשות 2

"זה לא הגיוני שזה קורה במדינה מתוקנת. תעשו לזה סוף כאן ועכשיו". כבר שבוע שעובדי משרד הרישוי שובתים, לטענתם בשל מחסור חמור בכוח אדם. מי שסובל זה האזרחים ובהם נכים, אנשים מבוגרים, וגם צעירים שתקועים בלי המסמכים הנדרשים כדי להתחיל לנהוג.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הגיע הזמן שיעשו סוף לבריונות הזאת", אמר אשר, תושב ת"א בשנות ה-20 לחייו שקנה לאחרונה אופנוע ונדרש להציג טופס רישיון, שאותו לא הצליח לקבל בשל השביתה. "לא הגיוני שעובדי ציבור שאנחנו ממנים מכיסנו במסים יעשו מה שבא להם, מדובר פה ברישיון נהיגה. זה קריטי ויש אנשים שזו הפרנסה שלהם".

שלמה בריל, נכה בן 73 שמתגורר בחיפה, טוען בשיחה עם חדשות 2 Online שהסיבה לשביתה אינה מוצדקת: "השביתות בישראל הפכו לדבר מובן מאליו. להיות נכה בלי רכב זה קשה. הגעתי לסניף ולא ידעתי תחילה שיש שביתה, היו שם הרבה אנשים גם נכים וגם אנשים שהיו פסולי רישיון". בריל מכר את הרכב שלו וקנה חדש, אך הוא לא יכול לשלם לטענתו את האגרה כדי לקבלו.

"אנשים נשארים חסרי אונים", סיפר אדם נוסף שסובל מהשביתה. "אנשים צריכים להגיע למקומות העבודה שלהם. אי אפשר לסגור משרדים כל כך חשובים לזמן רב כל כך".

למרות שיש אפשרות לחדש רישיון נהיגה באתר האינטרנט או במוקד - שירותים רבים לא ניתנים בשל השביתה. כך למשל, נכים שרוצים להוציא תו חניה לא יכולים לעשות כן. עוד שירותים שלא מתאפשרים: מתן רישיונות לרכב ציבורי ורכב כבד, בקשה לרישיון נהיגה, עדכון על פציעות, פסילות מבית משפט, עניינים רפואיים, שינויים במבנה הרכב, תוספות לרישיונות חדשים, הזנות של תלמידים לנהיגה, טיפול בדיפלומטים, תשובות רפואיות ממכונים רפואיים הקשורים לנהיגה ועוד.

"קשה להיות נכה בלי רכב". ארכיון (צילום: חדשות 2)
"קשה להיות נכה בלי רכב". ארכיון | צילום: חדשות 2

העובדים: לא רוצים שכר, רק להוריד את הלחץ

חגי אהרון, יו"ר ועד עובדי משרד הרישוי שעובד כמנהל אגף א' רישוי ותפעול במשרד הרישוי, אמר בתגובה כי השביתה נועדה כדי להקל בסופו של דבר על הציבור. "יש מחסור חמור בכוח אדם מה שגורם להארכת התורים", אמר לחדשות 2 Online. "אנחנו לא מבקשים העלאת שכר. 40 אנשים יצאו לפנסיה בשנים האחרונות ולא הביאו אף אחד במקומם".

לדבריו, העובדים קורסים, זעם הציבור מופנה אליהם ולכן התסכול גדול. "המנכ"ל החליט שהוא סוגר משרדי רישוי בשל מה שהוא מכנה 'התייעלות'. הוא עשה את זה בלי התייעצות עם הוועד - החלטה חד צדדית. לא רק שהוא לא משפר את השירות, אלא הוא מדרדר אותו כי הציבור שמגיע למשרד מסוים, הולך למשרד אחר והלחץ רק גובר", הסביר אהרון. לטענתו, שוטרים שמגיעים למשרדי רישוי הם דבר כבשגרה לאור תקריות אלימות שמתפתחות במקום בשל לחץ.

אתמול העובדים התפרצו לטענתו למשרד המנכ"ל: "רק אז הוא נאות לשבת איתנו למשא ומתן, והיום ישבנו עם ההנהלה ואין שום תזוזה". יו"ר הוועד ציין כי יש ועדת חריגים שפועלת: "כואב הלב ויש לי הרבה פניות אבל זו הדרך היחידה".

איך בכל זאת נקבל רישיון נהיגה?

במשרד התחבורה אמרו בתגובה כי החלטת ההסתדרות שלא לקבל קהל בכל משרדי הרישוי, מיותרת ובלתי צודקת. "מדובר בשביתה פראית שהוכרזה ללא כל התראה, ועלולה לפגוע בראש ובראשונה בציבור הנהגים", צוין. במשרד הוסיפו כי מתקיימים מגעים עם ועד העובדים של המשרד, במטרה להפסיק את העיצומים ולמנוע סבל מיותר מהציבור הרחב.

בינתיים, מי שנזקק לשירותי רישוי כמו הנפקה של רישיונות נהיגה ורכב, יוכל לעשות זאת באמצעות המוקד הטלפוני של משרד התחבורה שמספרו 5678* או לחלופין באמצעות עמדות השירות האוטומטיות, הממוקמות בסניפי הסופר פארם. מהמשרד נמסר גם כי ניתן להנפיק ולשלם עבור רישיונות נהיגה ורכב או לקבל אינפורמציה בנושאי רישוי שונים, גם באמצעות אתר האינטרנט של משרד התחבורה.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv