המחאה נגד תכנית פראוור מגיעה גם ליפו: כשבוע לאחר ההפגנות והתתפרעויות נגד התכנית בנגב ובחיפה, מאות ערבים תושבי יפו מחו היום (שבת) אף הם כנגד התכנית להסדרת יישובי הבדואים בנגב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המפגינים התרכזו ברחוב יפת, סמוך לגן השניים בעיר, תוך שהם משמיעים קריאות נגד התכנית, שלטענתם תביא לגזל אדמות הבדואים בדרום הארץ. נציגים רבים של התנועה האסלאמית השתתפו במחאה ואף נשאו נאומים נגד המתווה שגובש.

בהפגנה הונפו דלים ירוקים רבים של התנועה האסלאמית, כמו גם דגלי פלסטין וכן שלטים עם הכתובות: "מה שלא תעשו לא יעזור, פראוור לא יעבור". בכירים בתנועה האסלאמית הצהירו מעל בימת הנואמים כי ישראל "לא תצליח לנתק את הערבים מאדמותיהם" והפנו את קריאותיהם לראש הממשלה נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן.

ההפגנה ביפו, דוברות משטרת ת"א (צילום: משטרת תל אביב)
מאות מפגינים ביפו, היום | צילום: משטרת תל אביב

ח"כ אברהים צרצור (רע"מ-תע"ל), שנכח בהפגנה, קרא בנאומו להסדיר את סוגיית פראוור במהרה: "מדינת ישראל נושאת בכל האחריות למצבם של תושבי הכפרים מחוסרי השירותים בנגב, שנמצאים במצב תת אנושי. כמיעוט לאומי ערבי-פלסטיני בארץ, אנחנו רוצים להגיע להסכמות ולפתרון - זה הדבר שיסיר את הסיכון מעל צווארה של ישראל".

בשבוע שעבר: אלפים התפרעו ומחו נגד התכנית

בסוף השבוע שעבר נרשמו עימותים חריפים כנגד התכנית בין כוחות המשטרה לאלפי מפגינים בדואים בחורה שבנגב, בחיפה, בטייבה ובשער שכם בירושלים. 15 שוטרים נפצעו באורח קל מיידוי אבנים. בחיפה נפצע קל מפקד מחוז חוף כתוצאה מאבן שפגעה בידו ושוטר נדקר. כ-28 מפגינים נעצרו במהלך העימותים.

התפרעויות של אלפים, בשבוע שעבר (צילום: רויטרס)
התפרעויות של אלפים, בשבוע שעבר | צילום: רויטרס

כאלף מפגינים הבעירו צמיגים בכביש 31 המוביל לחורה שבנגב והחלו להשליך אבנים ובקבוקי תבערה על כוחות המשטרה הגדולים שהוזעקו למקום. בתגובה השתמשו השוטרים באמצעים לפיזור הפגנות.

בחיפה נרשמו עימותים בין 2,000 מפגינים ובין שוטרים במושבה הגרמנית בשדרות בן גוריון בעיר. מפקד מחוז חוף, ניצב חגי דותן, נפצע קל כתוצאה מאבן שפגעה בידו.

הפגנות נוספות נערכות גם בוואדי ערה ובמוקדים נוספים בגליל. סמוך לשער שכם בירושלים נרשמו עימותים נוספים בין שוטרים למפגינים, שהחלו ליידות לעברם אבנים. מהמשטרה נמסר כי כמה מהמפגינים השליכו אבנים וניסו לחסום את הכביש.

"המטרה של חוק פראוור היא להסיר את הבדואים מאדמותיהם ולא להסדיר את יישובם", אמר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) שהשתתף בהפגנה בחורה. "כאשר מחליטים על הקמת שני יישובים ליהודים, מגרשים עשרות בדואים ומפקיעים מאות דונמים מאדמותיהם, הקול שלנו ברור - החוק לא יעבור".

הסוף לתכנית פראוור (צילום: רויטרס)
תכנית הסדרה או עקירה? | צילום: רויטרס

מהי תכנית פראוור?

בפירוט מתווה התכנית נכתב כי מטרתה היא להביא לשילוב טוב יותר של הבדואים בחברה הישראלית, ולצמצם את הפערים הכלכליים והחברתיים בין האוכלוסייה הבדואית בנגב לכלל החברה - כל זאת "במסגרת תנופת פיתוח הנגב עם העברת מחנות צה"ל לאזור באר שבע, ופיתוח המעטפת הנדרשת", כפי שנכתב בתכנית.

התוכנית מבקשת לפנות 40 אלף תושבים בדורים מכפרים לא מוכרים בשטחי הנגב, ולהעביר את תושביהם ליישובי קבע שיוקמו או ליישובים בדואים קיימים שיורחבו. בתכנית הוצהר כי מרבית התושבים המתגוררים בכפרים לא מוכרים יוכלו להתגורר שם גם בעתיד עם הסדרת היישובים. הדבר לא יחול על יישובים שמיקומם לא תואם לתכנית המתאר המחוזית או שמספר התושבים אינו מצדיק הכרה ביישוב נפרד.

עוד על פי התוכנית הממשלתית, תביעות הבעלות שהגישו תושבים בדואים על שטח של כ-600 אלף דונם מאדמות הנגב, יימחקו כולן תוך חמש שנים, ובתמורה יפוצו הבדואים כספית כמו גם בקרקע חלופית שתירשם על שמם.

התושבים הבדואים טוענים ש"תכנית פראוור" תוביל לעקירתם של לפחות 30 אלף תושבים מבתיהם. בנוסף, לטענתם, הסדר הפיצוי על תביעות הקרקע מספק לתובעים פיצוי חלקי בלבד, ואין די קרקע זמינה בנגב שניתן לחלקה לתושבים שיפונו. בנוסף מתנגדים הבדואים לקביעה לפיה יוצאו צווי הריסה למבני בלתי חוקיים שנבנו ביישובי הפזורה הבדואית בנגב.

טענתם של התושבים הבדואים מגובה גם בהחלטות ובגינויים של האו"ם - בשנה שעברה קרא הפרלמנט האירופי לממשלת ישראל לעצור את יישום "תכנית פראוור", שלדבריו, "חותרת תחת אורח חייהם ומחייתם של הבדואים". מספר חודשים קודם לכן פרסמה הוועדה למניעת אפליה באו"ם הודעת גינוי לתכנית.