ישראל ופולין מציינות היום 70 שנה למבצע ריינהרד, מבצע השמדתם של כ-2 מיליון בני אדם, רובם יהודים, אשר נקרא על שמו של מפקד המשטרה החשאית הנאצית. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו את הטקס בשידור ישיר.

מדובר במעמד חשוב ומכובד, טקס המתקיים במשותף לשתי המדינות, במעמד שר החינוך גדעון סער וסגן שר התרבות הפולני פיוטר ז'וחובסקי. הטקס נערך גם במעמד ניצולי שואה.

"לפני 70 שנה על אדמת פולין היה הגיהנום. גיהנום עלי אדמות מעשה ידי אדם", אמר בנאומו שר החינוך גדעון סער. "שלושה דורות הושמדו תוך קצת יותר משנה אחת. נרצחו בין עשרת אלפים לעשרים אלף יהודים ביממה. על אדמת פולין שוכללה תעשיית הרצח הנאצית להיקפים שהאנושות לא ידעה. באכזריות שהמוח האנושי אינו יכול לתפוס".

"לפני שבעים שנה, ב-1942, היתה השנה שנפתחה ב"ועידת ואנזה" ובה ניגשה גרמניה הנאצית לבצע את תוכניתה השטנית", המשיך השר סער את דבריו. "במסגרת זאת, לפני שבעים שנה, החלו הנאצים במה שכינו "מבצע ריינהארד" להשמדת יהדות פולין. תוך זמן קצר נמחתה מעל פני האדמה ציביליזציה יהודית שלמה. מטרת גרמניה הנאצית הייתה השמדת העם היהודי מעל פני האדמה. בין אם הורינו והורי הורינו ניצלו במישרין מהתופת, ברחו ממנה או שהיא טרם הגיעתם- הם כולם שורדיה, ולפיכך - גם אנחנו".

סגן שר התרבות הפולני, פיוטר ז'וכובסקי (צילום: מוקי שוורץ)
סגן שר התרבות הפולני, פיוטר ז'וכובסקי | צילום: מוקי שוורץ

מאמץ להנציח את זכר הנספים

"כעם וכמדינה, אנחנו מתמודדים עם קשיים ואתגרים גדולים, אבל יש לנו את הכלים להתמודד. אותם כלים שבאופן כה טרגי ומשווע חסרו לבני עמנו לפני שבעים שנה. השואה הייתה ייחודית בהיקף ובשטניות, אבל היא הייתה גם שיאה האכזרי של היסטוריה של עם נרדף. לפניה עמד עמנו אינספור פעמים חסר- אונים במהלך אלפיים שנות גלות בפני רדיפות, רציחות ופרעות בהיקפים שונים. במובן זה, השואה היא גם חלק מרצף היסטורי. שיאה של דרמה היסטורית של עם חסר ישע בשל היותו חסר קיום ריבוני, מנותק ממולדתו ונטול כוח מגן".

"ערב זה מסמל ומחזק את המאמץ הלאומי והאוניברסלי להנציח את זיכרונם של הנספים ואת מכלול החיים החברתיים, התרבותיים והערכיים שחרבו בהירצחם", סיכם השר והוסיף: "כשר החינוך של מדינת ישראל אני פועל להנחיל את לימודי השואה במערכת החינוך הישראלית כמו גם להפיץ את לימודי השואה במדינות העולם. הידע הוא סכר בפני תופעות של הכחשת השואה, סילופה וגימודה. את הזיכרון יש להעביר מדור לדור".

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק